Συμφωνία Φατάχ και Χαμάς στην Παλαιστίνη με διαμεσολάβηση Τουρκίας

Συμφωνία Φατάχ και Χαμάς στην Παλαιστίνη με διαμεσολάβηση Τουρκίας

Η Χαμάς και η Φατάχ συμφώνησαν να διεξαγάγουν τις πρώτες παλαιστινιακές εκλογές μετά από σχεδόν 15 χρόνια, σύμφωνα με αξιωματούχους και των δύο πλευρών, τους οποίους επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και αυτό οφείλεται στην άμεση εμπλοκή ουσιαστικά της Τουρκίας και του Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος μετά τη συνάντηση με τον επικεφαλής της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη φαίνεται ότι το “μέτωπο” με το Ισραήλ το επεκτείνει και πλέον βρίσκεται ανοιχτά εναντίον καθώς η πλήρης στήριξη των δύο ισχυρών παλαιστινιακών οργανώσεων μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο εσωτερικό του ισραηλινού κράτους.

Οι εκλογές θα προγραμματιστούν εντός έξι μηνών στο πλαίσιο συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ του ηγέτη της Φατάχ, Μαχμούντ Αμπάς και του πολιτικού αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε.

“Συμφωνήσαμε να διεξαγάγουμε πρώτα νομοθετικές εκλογές, μετά προεδρικές εκλογές της Παλαιστινιακής Αρχής και, τέλος, για το κεντρικό συμβούλιο του Οργανισμού Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης”, δήλωσε ο Τζιμπρίλ Ρατζούμπ, ανώτερος αξιωματούχος της Φατάχ.

Οι τελευταίες παλαιστινιακές κοινοβουλευτικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν το 2006 όταν η Χαμάς κέρδισε με έναν απροσδόκητο θρίαμβο.

Ο Σαλέχ αλ-Αρούρι, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, δήλωσε ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Τουρκία. “Αυτή τη φορά επιτύχαμε μια πραγματική συναίνεση”, είπε, μιλώντας στο AFP τηλεφωνικά από την Κωνσταντινούπολη. “Οι διχασμοί έχουν καταστρέψει την εθνική μας υπόθεση και εργαζόμαστε για να δώσουμε τέλος σε αυτό”, πρόσθεσε ο Αρούρι.

Προηγουμένως, ένα ανώτερο μέλος της Φατάχ την Πέμπτη είπε ότι οι συνεχιζόμενες συνομιλίες στην Τουρκία με τον μακροχρόνιο αντίπαλό, τη Χαμάς, ήταν “θετικές, καρποφόρες και παραγωγικές”.

“Ο διάλογος είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη συμφιλίωση και την συνεργασία, και για την ενοποίηση της παλαιστινιακής στάσης υπό το φως της συναίνεσης για την απόρριψη όλων των σχεδίων εκκαθάρισης κατά της παλαιστινιακής υπόθεσης”, έγραψε ο Χουσεΐν αλ-Σέιχ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Φατάχ στο Twitter.

Ξεχωριστά, ο Μουνίρ αλ-Τζαγκούμπ, ο οποίος είναι επικεφαλής του γραφείου πληροφοριών της Φατάχ, δήλωσε στο κρατικό τουρκικό πρακτορείο Anadolu ότι μια ανώτερη αντιπροσωπεία της Φατάχ θα κατευθυνθεί στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα και στη συνέχεια στο Κάιρο της Αιγύπτου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο αλ-Τζαγκούμπ πρόσθεσε ότι η αντιπροσωπεία θα συζητήσει διάφορα θέματα με την ηγεσία και των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένης της παλαιστινιακής συμφιλίωσης, των πρόσφατων συμφωνιών εξομάλυνσης μεταξύ δύο κρατών του Κόλπου και του Ισραήλ και άλλες πολιτικές εξελίξεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.