ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

«Στρατιωτική Βάση 102»: Η ρωσική δικλείδα ασφαλείας της Αρμενίας (βίντεο)

«Στρατιωτική Βάση 102»: Η ρωσική δικλείδα ασφαλείας της Αρμενίας (βίντεο)

Στη στρατιωτική βάση 102 που βρίσκεται στο Γκιούμρι στο Ερεβάν της Αρμενίας που άρχισε να λειτουργεί το 1995, σταθμεύουν ρωσικά μαχητικά, συστήματα αεράμυνας και μηχανοκίνητες μονάδες από το 1998. Η Ρωσία έχει ενισχύσει την στρατιωτική της βάση στην με μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς και ελικόπτερα τελευταίας τεχνολογίας.

Η κατάρριψη του αρμενικού SU-25 από το τουρκικό F-16, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, φέρεται να περιπλέκει την κατάσταση, καθώς η Μόσχα, με βάση τη Συνθήκη της Τασκένδης, είναι υποχρεωμένη να συνδράμει στρατιωτικά την Αρμενία, στην πολεμική σύρραξη που έχει ξεσπάσει με το Αζερμπαϊτζάν, στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οι Ρώσοι διαθέτουν ρωσική βάση στην Αρμενία και έχουν ζητήσει αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές. Ο πιλότος του αρμενικού μαχητικού αναφέρεται ως νεκρός.

Συνολικά, περίπου 5.000 Ρώσοι στρατιωτικοί βρίσκονται στην Αρμενία ενώ σε αρμενικό έδαφος διαθέτει 74 άρματα, 17 οχήματα μάχης πεζικού, 148 οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 84 πυροβόλα, 18 μαχητικά MiG-29 και πυροβολαρχίες S-300VM και S-400 εκτός των Buk και Tor-m2.

Από το 1997, Αρμενία και Ρωσία έχουν υπογράψει στρατιωτική συμφωνία, η οποία προβλέπει αμοιβαία συνδρομή σε περίπτωση στρατιωτικής απειλής για οποιοδήποτε μέρος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.