ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Στέλνει ξανά στρατεύματα στο Αφγανιστάν ο Τ.Μπάιντεν; – Α.Μπλίνκεν: «Θα επανεξετάσουμε την συμφωνία με τους Ταλιμπάν»

Στέλνει ξανά στρατεύματα στο Αφγανιστάν ο Τ.Μπάιντεν; – Α.Μπλίνκεν: «Θα επανεξετάσουμε την συμφωνία με τους Ταλιμπάν»

Την ιστορική συμφωνία που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ, πέρσι τον Φεβρουάριο, με τους Ταλιμπάν, μέσα από την οποία επιστρέφουν σπίτια τους οι Αμερικανοί στρατιώτες που ήταν στο Αφγανιστάν σκοπεύει να επανεξετάσει η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Αυτό δήλωσε χθες Τρίτη ο Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια ακρόασης στην αμερικανική Γερουσία για την έγκριση του διορισμού του στο αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών. Επιθυμούμε το τέλος αυτού του αέναου πολέμου, θέλουμε να φέρουμε τις δυνάμεις μας πίσω στο σπίτι, τόνισε ο Μπλίνκεν.

Η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε μια ιστορική συμφωνία με τους Ταλιμπάν έπειτα από 19 χρόνια πολέμου, η οποία προβλέπει την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν ως τα μέσα του έτους με αντάλλαγμα τη δέσμευσή τους να μην επιτρέψουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις να δρουν από τις περιοχές που ελέγχουν. Η συμφωνία προέβλεπε επίσης και την έναρξη των πρώτων άμεσων διαπραγματεύσεων ειρήνευσης μεταξύ των ανταρτών και της Καμπούλ, οι οποίες ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο όμως ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μείωση της βίας.

https://www.vimeo.com/500876670

Τα άμεσα σχέδια του νέου ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Πρέπει να δούμε προσεκτικά τι συμφωνήσαμε, ακόμη δεν γνωρίζω τα πάντα, εξήγησε ο Μπλίνκεν, ενώ πρόσθεσε ότι επιθυμεί να κατανοήσω πλήρως ποιες δεσμεύσεις έλαβαν ή όχι οι Ταλιμπάν. Εξάλλου ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έκρινε απαραίτητο να διατηρηθούν οι πρόοδοι που σημειώθηκαν για τις γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν τα τελευταία 20 χρόνια. Ο Μπλίνκεν υπογράμμισε ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ σκοπεύει να διατηρήσει κάποιες δυνατότητες ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει οποιαδήποτε επανεμφάνιση της τρομοκρατίας, ο λόγος για τον οποίο έγινε η επέμβαση στο Αφγανιστάν, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο ορισμός αυτών των δυνατοτήτων κινδυνεύει να αποτελέσει αιτία διαφωνιών: αν πρόκειται για ειδικές δυνάμεις, όπως είχε δηλώσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, αυτό ενδέχεται να έρχεται σε αντίθεση με τη δέσμευση της Ουάσινγκτον προς τους Ταλιμπάν για πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.