Αίγυπτος: «Παγώνει» τις διπλωματικές συνομιλίες με την Τουρκία – Η εμπλοκή με την Λιβύη

Αίγυπτος: «Παγώνει» τις διπλωματικές συνομιλίες με την Τουρκία – Η εμπλοκή με την Λιβύη

Η Αίγυπτος αποφάσισε να «παγώσει» μέχρι νεωτέρας τις συνομιλίες εξομάλυνσης των διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία, καθώς όπως αναφέρει το δίκτυο Al-Arabiya, το Κάιρο έχει έντονες αμφιβολίες για τις προθέσεις της Άγκυρας, αναφορικά με την αποχώρηση των στρατευμάτων της από τη Λιβύη.

Όπως αναφέρουν τα αραβικά μέσα ενημέρωσης, παρά τις διακοινώσεις τρίτων κρατών αλλά και της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης για την άμεση αποχώρηση μισθοφόρων και ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από τη χώρα, η Τουρκία φαίνεται να μην «επηρεάζεται» με τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στη Λιβύη να προκαλούν την έντονη αντίδραση του Καΐρου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Αίγυπτος να βάλει «φρένο» στις επαφές με την Τουρκία που ξεκίνησαν πρόσφατα. Μάλιστα, όπως αναφέρει το Al-Arabiya «η Τουρκία ζήτησε περισσότερο χρόνο για να αποσύρει τους στρατιωτικούς συμβούλους και το προσωπικό της από τη Λιβύη, ενώ η Αίγυπτος ζήτησε από την Τουρκία την άμεση και άνευ όρων απόσυρση τους».

Επίσης, το Κάιρο έχει επισημάνει στην Άγκυρα τη λήψη ουσιαστικών μέτρων κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, αλλά και την έκδοση των ανώτερων αξιωματούχων της, ως «προϋπόθεση για την εξομάλυνση των σχέσεων τους», μια διαδικασία που είχε ανακοινώσει και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το «μήνυμα» με τις στρατιωτικές προεκτάσεις

Είναι πολύ πιθανό πως η Αίγυπτος με αυτόν τον τρόπο στέλνει ένα σαφές «μήνυμα» στην Τουρκία σχετικά με το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή, ενόψει και των σχεδίων για την δημιουργία ναυτικής βάσης του πολεμικού Ναυτικού της Αιγύπτου κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, όπως αποκάλυψε πρόσφατο δημοσίευμα του Al-Monitor.

Oι Αιγύπτιοι εργολάβοι κατασκευάζουν τη νέα ναυτική βάση που θα πάρει το όνομα «3η Ιουλίου» (σσ ημερομηνία που ο αιγυπτιακός στρατός ανέτρεψε την κυβέρνηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και ανέλαβε την εξουσία) στο Gargoub, μια όχι πολύ γνωστή παραθαλάσσια πόλη στις βορειοδυτικές ακτές της Αιγύπτου στη Μεσόγειο, περίπου 250 χιλιόμετρα (155 μίλια) από τα σύνορα της Λιβύης, εδώ και αρκετά χρόνια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η βάση, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές τους οποίους επικαλείται το Al-Monitor, θα είναι μέρος του Αιγυπτιακού Βόρειου Στόλου που φρουρεί τις Μεσογειακές ακτές της χώρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.