Ουκρανία: Αρνούνται να καταταγούν στον στρατό οι νέοι

Ουκρανία: Αρνούνται να καταταγούν στον στρατό οι νέοι

Εν μέσω ρωσοουκρανικής κρίσης οι νέοι Ουκρανοί αρνούνται να καταταγούν στον στρατό.

«Δεν θα πολεμήσω». Με αυτόν τον τίτλο ο Ουκρανός δημοσιογράφος Stanislav Bezushko από την έκδοση Lviv του Zaxid.net, αναφέρεται στην σοκαριστική απροθυμία των Ουκρανών να πολεμήσουν.

«Οι Ουκρανοί δεν βιάζονται να ενταχθούν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας τους, ενώ οι νέοι σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης, θα προτιμήσουν να φύγουν έτσι απλά και να μην πάνε μπροστά στο μέτωπο να πολεμήσουν», αναφέρει ο δημοσιογράφος.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον αφορά την ετοιμότητα ολόκληρης της Ουκρανικής κοινωνίας για πόλεμο.

«Από την αρχή του πολέμου το 2014, γνωρίζουμε όλο και περισσότερο την κατάσταση που επικρατεί, αλλά ωστόσο δεν είμαστε έτοιμοι για να μετέχουμε ενεργά στην ανατροπή της».

«Το 2018-2019, οι Ρώσοι μέσω όλων των καναλιών τους, μετέδιδαν πληροφορίες σε εμάς, ότι ο πόλεμος είναι επιχειρηματικό συμφέρον της Poroshenko και των ουκρανικών αρχών και αν φύγει από την θέση του, θα έρθει η ειρήνη».

«Ωστόσο, με την άφιξη του Zelensky, σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει, δεν έχει έρθει η ειρήνη, Ουκρανοί στρατιώτες πεθαίνουν επίσης από σφαίρες του εχθρού και η απειλή εισβολής αυξάνεται. Όμως, η αύξηση του αριθμού εκείνων που πιστεύουν ότι η Ρωσία μπορεί να ξεκινήσει εισβολή δεν δείχνει ταυτόχρονα και την ετοιμότητα να πολεμήσουν και να αντισταθούν».

«Η φράση πρέπει να βγούμε από αυτήν τη χώρα, μπορεί να ακουστεί περισσότερες από μία ή δύο φορές, σε διάφορες συζητήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των «πατριωτών».

Ο συγγραφέας το ακούει συχνότερα από νέους ηλικίας 16 έως 30 ετών, οι οποίοι πιστεύουν ότι σε περίπτωση πολέμου, δεν πρέπει να υπερασπιστούν τη χώρα, αλλά πρέπει να πάνε στο εξωτερικό».

«Αυτό υποδηλώνει ότι πάνω από 7 χρόνια πολέμου, η κοινωνία εξακολουθεί να αντιλαμβάνεται τον πόλεμο και την επιθετικότητα της Ρωσίας ως κάτι που δεν τον αφορά προσωπικά», σημειώνει ο δημοσιογράφος.

«Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή σε ένα ορισμένο σημείο, διαχωρίσαμε τον στρατό από την κοινωνία.»

«Τώρα, όταν συζητείται ενεργά το ζήτημα μιας πιθανής ρωσικής εισβολής, δεν χρειάζεται να ρωτήσουμε εάν θα μας βοηθήσει το ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες ή ακόμη και η Πολωνία. Όλοι έχουν τα δικά τους ενδιαφέροντα και ανάγκες».

«Αλλά εκείνο που χρειάζεται πρωτίστως είναι εμείς να πολεμήσουμε, αφού το ανθρώπινο δυναμικό είναι αυτό που απαιτείται στον πόλεμο. Οι σφαίρες δεν φεύγουν από ένα πολυβόλο από μόνες τους, ούτε τα βλήματα πυροβολικού και αρμάτων. Για να είναι αποτελεσματικό ακόμη και το καλύτερο όπλο, χρειάζεστε ένα άτομο, έναν στρατιώτη, που ξέρει να το χρησιμοποιεί».

«Το 77% των Ουκρανών εκτιμά την πιθανότητα μιας μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής εισβολής από τη Ρωσία ως υψηλή ή μεσαία»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Ωστόσο, δεν σχηματίζονται ουρές από εκείνους που επιθυμούν να μεταβούν σε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης για να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους», καταλήγει ο δημοσιογράφος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.