ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Αϊτή: Ανησυχία του ΟΗΕ για τις συμμορίες – Εκβιάζουν, δολοφονούν, βιάζουν

Τουλάχιστον 69 δολοφονίες στην Αϊτη

Αϊτή: Ανησυχία του ΟΗΕ για τις συμμορίες – Εκβιάζουν, δολοφονούν, βιάζουν

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε χθες Παρασκευή ανησυχία για τη δράση των συμμοριών, που μαίνεται με σχεδόν απόλυτη ατιμωρησία στην Πορτ-ο-Πρενς εδώ και χρόνια, στην κοιλάδα Αρτιμπονίτ, την κυριότερη αγροτική και κτηνοτροφική περιοχή της Αϊτής.

«Οι συμμορίες στην Αϊτή έχουν δημιουργήσει ατμόσφαιρα τρόμου, που χαρακτηρίζεται από λεηλασίες, δολοφονίες, απαγωγές, καταστροφές, εκβιάσεις, πλιάτσικο σε φορτηγά με εμπορεύματα και βιασμούς γυναικών και μικρών κοριτσιών», υπογράμμισε η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην Αϊτή σε ανακοίνωσή της.

Τουλάχιστον 69 δολοφονίες στην Αϊτή

Από τον Οκτώβριο, ο ΟΗΕ έχει καταγράψει «τουλάχιστον 69 δολοφονίες με χρήση όπλων και 83 τραυματισμούς» σε αυτή την αγροτική και κτηνοτροφική περιοχή, περίπου εκατό χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, όπου γίνονται «συστηματικά» κλοπές «της συγκομιδής και των ζώων» κατοίκων.

Το πιο πρόσφατο κύμα βίας, που εξαπέλυσε στα τέλη Ιανουαρίου η συμμορία «Baz Gran Grif», συμπεριέλαβε επίθεση εναντίον αστυνομικού τμήματος κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν επτά αστυνομικοί, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τα Ηνωμένα Έθνη επισημαίνουν εξάλλου πως τουλάχιστον πέντε αστυνομικά τμήματα «αναγκάστηκαν να κλείσουν».

Εξαιτίας της βίας, χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα χωριά τους και ο ΟΗΕ εκφράζει έντονη ανησυχία για τις δυνητικά δραματικές ανθρωπιστικές συνέπειες που θα έχει η εξάπλωση της εγκληματικότητας σε αυτή την περιοχή της Αϊτής.

«Λόγω της ανασφάλειας, το νοσοκομείο Αλβέρτος Σβάιτσερ, που βρίσκεται στην πόλη Ντεσαπέλ και προσφέρει υπηρεσίες σε περίπου 700.000 ανθρώπους στην περιοχή, ανέστειλε όλες τις δραστηριότητές του από τη 16η Φεβρουαρίου», τόνισε η αποστολή του διεθνούς οργανισμού, προσθέτοντας ότι «σχολεία στην πόλη παραμένουν κλειστά».

Αν και για καιρό δρούσαν βασικά σε φτωχές παραθαλάσσιες συνοικίες της πρωτεύουσας, οι συμμορίες από το 2020 και μετά ενισχύθηκαν θεαματικά κι άρχισαν να κυριεύουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος της Αϊτής: πλέον θεωρείται ότι η μισή αϊτινή επικράτεια βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους.

Οι συμμορίες προχωρούν καθημερινά σε απαγωγές, ειδικά στην μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς, απαιτώντας δεκάδες, ως ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια από τους συγγενείς σε λύτρα για τα θύματά τους, πολλά από τα οποία υφίστανται σεξουαλικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της ομηρίας τους. Το 2022, ο ΟΗΕ κατέγραψε 1.359 απαγωγές και πάνω από 2.000 δολοφονίες στην Αϊτή, αυξημένες κατά το ένα τρίτο από την προηγούμενη χρονιά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.