ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Εκρήξεις σε κτήριο της αντιτρομοκρατικής στο Πακιστάν – Τουλάχιστον 13 νεκροί και 50 τραυματίες

Oι εκρήξεις οφείλονταν σε βραχυκύκλωμα στο υπόγειο όπου αποθηκεύονταν «χειροβομβίδες και άλλα εκρηκτικά»

Εκρήξεις σε κτήριο της αντιτρομοκρατικής στο Πακιστάν – Τουλάχιστον 13 νεκροί και 50 τραυματίες

Εκρήξεις πυρομαχικών αποδιδόμενες σε βραχυκύκλωμα χθες Δευτέρα σε κτήριο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Πακιστάν είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 13 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 50, σύμφωνα με τις αρχές, που αρχικά έκαναν την υπόθεση πως επρόκειτο για βομβιστική επίθεση.

Οι εκρήξεις «στο εσωτερικό» κτηρίου στην Καμπάλ, κοιλάδα Σαβάτ (βορειοδυτικά), προκάλεσαν την «πλήρη κατάρρευση» του, είπε ο Χαλίντ Σοχάιλ, αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Πακιστάν.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας στη Σαβάτ, ο Σαφί Ουλά Γκανταπούρ, τόνισε σε δημοσιογράφους πως οι εκρήξεις οφείλονταν σε βραχυκύκλωμα στο υπόγειο, όπου αποθηκεύονταν «χειροβομβίδες και άλλα εκρηκτικά».

«Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως προκλήθηκαν από επίθεση ή καμικάζι», πρόσθεσε.

Άλλος αξιωματικός της αστυνομίας, ο Αχτάρ Χαγιάτ, δήλωνε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως εξερράγησαν «δύο ή τρεις βόμβες». Κατά τον ίδιο, στην «πλειονότητά τους» τα θύματα «ήταν αστυνομικοί».

Από την αρχή της χρονιάς, οι αρχές πρόσαψαν στους Πακιστανούς Ταλιμπάν τουλάχιστον δύο επιθέσεις που έβαλαν στο στόχαστρο μεγάλες εγκαταστάσεις της αστυνομίας.

Επισφαλής κατάπαυση του πυρός

Τον Ιανουάριο, βομβιστής-καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί εν μέσω πλήθους σε ισλαμικό τέμενος μέσα σε κτηριακό συγκρότημα της αστυνομίας στην Πεσάβαρ (βορειοδυτικά): 80 αστυνομικοί σκοτώθηκαν· το κτήριο κατέρρευσε.

Τον Φεβρουάριο, πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν όταν μέλη του Κινήματος των Ταλιμπάν στο Πακιστάν (ΚΤΠ), οργάνωσης που ιδρύθηκε το 2007, επιτέθηκαν εναντίον κτηρίου της αστυνομίας στο Καράτσι (νότια), με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πολύωρες ανταλλαγές πυρών. Το ΚΤΠ ανέφερε πως εξαπέλυσε την επίθεση διότι δυνάμεις ασφαλείας διέπρατταν εξωδικαστικές εκτελέσεις.

Το Πακιστάν βιώνει τρομακτική κλιμάκωση της βίας αφότου οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν την εξουσία στο γειτονικό Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021.

Οι μαχητές του ΚΤΠ έλεγχαν για χρόνια ολόκληρες περιοχές στο βορειοδυτικό Πακιστάν, συμπεριλαμβανομένης της κοιλάδας Σαβάτ. Όμως τους έτρεψαν σε φυγή εκτεταμένες επιχειρήσεις του στρατού έπειτα από επίθεση το 2014 με 150 νεκρούς, κυρίως μαθητές.

Ήταν στην κοιλάδα Σαβάτ όπου η Μαλάλα Γιουσαφζάι, 15 χρονών τότε, πυροβολήθηκε στο κεφάλι από μέλος του ΚΤΠ το 2012, ενώ έδινε αγώνα για τη μόρφωση των κοριτσιών, εκστρατεία για την οποία θα λάμβανε αργότερα το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επισφαλής συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο ΚΤΠ και το Ισλαμαμπάντ κατέρρευσε τον Νοέμβριο του 2022.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.