ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

Ελ Σαλβαδόρ: Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εξαιτίας κύματος φόνων αποδιδόμενου στις συμμορίες

Το Σαλβαδόρ κατέγραψε 1.140 ανθρωποκτονίες το 2021, 18 ανά 100.000 κατοίκους

Ελ Σαλβαδόρ: Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εξαιτίας κύματος φόνων αποδιδόμενου στις συμμορίες

Το κοινοβούλιο του Σαλβαδόρ, κατόπιν απαίτησης του προέδρου Ναγίμπ Μπουκέλε, ενέκρινε χθες Κυριακή την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για έναν μήνα στη μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής για να καταπολεμηθεί η βία των συμμοριών, που κατηγορούνται πως διέπραξαν 62 ανθρωποκτονίες μέσα σε 24 ώρες.

Διάταγμα το οποίο ενέκρινε μεγάλη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο αναφέρει ότι «κηρύσσεται κατάσταση εκτάκτου ανάγκης καθ’ άπασα την εθνική επικράτεια λόγω της πολύ σοβαρής διατάραξης της δημόσιας τάξης από συμμορίες κακοποιών».

Με το διάταγμα περιορίζονται η ελευθερία των συναθροίσεων, το απαραβίαστο της αλληλογραφίας και των επικοινωνιών, το δικαίωμα πρόσβασης σε δικηγόρο ανθρώπων που τίθενται υπό κράτηση, ενώ εγκρίνονται οι συλλήψεις χωρίς ένταλμα.

Ο κ. Μπουκέλε κήρυξε επίσης «κατάσταση μέγιστου συναγερμού» σε όλες τις φυλακές.

«Όλα τα κελιά θα παραμείνουν κλειδωμένα 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, κανένας δεν θα μπορεί να βγει», διεμήνυσε ο πρόεδρος μέσω Twitter. «Αυτό είναι μήνυμα προς τις συμμορίες: εξαιτίας των ενεργειών σας, τα ‘παλικάρια’ σας δεν θα δουν ούτε μία αχτίδα του ήλιου».

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης «θα επιτρέψει στην κυβέρνησή μας να προστατεύσει τη ζωή των Σαλβαδοριανών και να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ερνέστο Κάστρο μέσω Twitter.

Ο πρόεδρος Μπουκέλε σημείωσε ότι για «τη συντριπτική πλειονότητα του κόσμου, η ζωή θα συνεχιστεί όπως πριν (…) εκτός εάν κάποιος είναι μέλος συμμορίας ή θεωρείται ύποπτος από τις αρχές».

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποίησαν οι αρχές, στην κεντρική επαρχία Λα Λιμπερτάδ καταγράφηκαν από την Παρασκευή 12 φόνοι, ενώ στην πρωτεύουσα Σαν Σαλβαδόρ και στη δυτική επαρχία Αουατσαπάν από εννέα. Οι υπόλοιπες δολοφονίες καταγράφηκαν στις υπόλοιπες 11 επαρχίες.

Η αστυνομία και ο στρατός άρχισαν προχθές Σάββατο επιχείρηση εναντίον της Mara Salvatrucha, μιας από τις πιο επικίνδυνες συμμορίες στη χώρα.

Ηγετικά στελέχη της συνελήφθησαν και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες πως ευθύνονται «για τις ανθρωποκτονίες που διαπράχθηκαν τις τελευταίες ώρες», σύμφωνα με την αστυνομία.

Αντιδρώντας στο κύμα της βίας, ο σαλβαδοριανός πρόεδρος αξίωσε προχθές Σάββατο το κοινοβούλιο –στο οποίο κυριαρχεί το κόμμα του, αυτό των Νέων Ιδεών– να κηρύξει πάραυτα κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Αναζωπύρωση των ανθρωποκτονιών»

Δυνάμει του Συντάγματος του Ελ Σαλβαδόρ, κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύσσεται «σε περίπτωση πολέμου, εισβολής στην επικράτεια, εξέγερσης, στάσης, καταστροφής, επιδημίας ή άλλης συμφοράς ευρείας κλίμακας, ή σοβαρής διατάραξης της δημόσιας τάξης».

«Από χθες βλέπουμε νέα αναζωπύρωση των ανθρωποκτονιών, κάτι που δουλεύαμε πολύ σκληρά για να μη γίνει. Συνεχίζοντας να δίνουμε μάχη εναντίον των κακοποιών στους δρόμους, προσπαθούμε να αποκρυπτογραφήσουμε τι συμβαίνει και ποιος βρίσκεται από πίσω και τα χρηματοδοτεί όλ’ αυτά», τόνισε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε ο Ναγίμπ Μπουκέλε, ο οποίος συγκάλεσε συνεδρίαση αξιωματούχων αρμόδιων για την ασφάλεια προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Ο αρχηγός του κράτους απαίτησε η εισαγγελία να μεταχειριστεί με την ίδια «αποτελεσματικότητα» όλες τις υποθέσεις μελών συμμοριών, προειδοποιώντας ότι θα παρακολουθεί στενά «δικαστές που ευνοούν τους εγκληματίες».

«Δεν θα υποχωρήσουμε σε αυτόν τον πόλεμο εναντίον των συμμοριών, δεν θα αναπαυθούμε προτού οι εγκληματίες που ευθύνονται για τις πράξεις αυτές να συλληφθούν και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», ανέφερε η σαλβαδοριανή αστυνομία μέσω Twitter.

Η Μάρα Σαλβατρούτσα, η Μπάριο 18 και άλλες συμμορίες που επιδίδονται κυρίως σε διακίνηση ναρκωτικών και εκβιάσεις αριθμούν κάπου 70.000 μέλη στο Σαλβαδόρ, 17.000 και πλέον εκ των οποίων βρίσκονται στις φυλακές, σύμφωνα με τις αρχές.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) παρακολουθεί «με ανησυχία την πολύ σοβαρή αύξηση των ανθρωποκτονιών» στο Σαλβαδόρ, τόνισε ο Χουάν Παπιέρ, ερευνητής της ειδικευμένος στην αμερικανική ήπειρο.

«Επείγει η κυβέρνηση να προστατεύσει τον πληθυσμό με διαρκή μέτρα, τα οποία θα τηρούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η πολιτική για την ασφάλεια πρέπει πάντοτε να εγγράφεται στο πλαίσιο του κράτους του δικαίου», πρόσθεσε.

Ο σαραντάρης πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, στην εξουσία από το 2019, χαίρει υψηλής δημοτικότητας, κυρίως χάρη στις υποσχέσεις του πως θα πατάξει το οργανωμένο έγκλημα.

Όμως η ροπή του στον αυταρχισμό προκαλεί σφοδρές επικρίσεις από πολιτικούς του αντιπάλους, ΜΚΟ και τη διεθνή κοινότητα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Σαλβαδόρ κατέγραψε 1.140 ανθρωποκτονίες το 2021 –18 ανά 100.000 κατοίκους–, ή με άλλα λόγια τον χαμηλότερο αριθμό από το τέλος του εμφυλίου πολέμου, το 1992.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.