ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Εμανουέλ Μακρόν: «Σύμμαχος των ΗΠΑ δεν σημαίνει ότι είσαι και υποτελής»

Σχόλιο του Γάλλου προέδρου με αφορμή τα όσα είχε πει στην Κίνα

Εμανουέλ Μακρόν: «Σύμμαχος των ΗΠΑ δεν σημαίνει ότι είσαι και υποτελής»

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι το να είσαι «σύμμαχος» των ΗΠΑ δεν σημαίνει ότι είσαι «υποτελής» προειδοποιώντας για τις συνέπειες μιας εμλοκής και ευθυγράμμισης με τις ΗΠΑ στην πολιτική της εναντίωσης στην Κίνα λόγω των προκλήσεων της τελευταίας προς την  Ταϊβάν.

«Το να είσαι σύμμαχος δεν σημαίνει ότι είσαι υποτελής, δεν σημαίνει ότι δεν έχεις το δικαίωμα να σκεφθείς μόνος», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Άμστερνταμ.

«Η Γαλλία είναι υπέρ του στάτους κβο στην Ταϊβάν, υποστηρίζει την πολιτική της μιας Κίνας και την αναζήτηση μιας ειρηνικής διευθέτησης της κατάστασης», πρόσθεσε.

Σε συνέντευξη στο ειδησεογραφικό μέσο Politico και την εφημερίδα Les Echos, ο Μακρόν είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο παράσυρσης σε μια κρίση για την Ταϊβάν.

Σε περίπτωση σύγκρουσης για την Ταϊβάν, «το χειρότερο θα ήταν εμείς, οι Ευρωπαίοι, να μετατραπούμε σε ακόλουθους» και «να προσαρμοστούμε στους αμερικανικούς ρυθμούς και στην κινεζική υπεραντίδραση», είχε δηλώσει ο Μακρόν, τασσόμενος υπέρ μιας «στρατηγικής αυτονομίας» της ΕΕ.

«Το Πεκίνο υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα»

Τεταμένο παραμένει το κλίμα ανάμεσα σε Κινα και Ταϊβάν. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν κατηγόρησε την Κίνα ότι υπονομεύει «την ειρήνη και τη σταθερότητα» στην περιοχή, μετά το τέλος των στρατιωτικών γυμνασίων που διεξήγαγε το Πεκίνο γύρω από το αυτόνομο νησί.

Η Κίνα «χρησιμοποιεί σκόπιμα τα στρατιωτικά γυμνάσια προκειμένου να υπονομεύσει τη σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν», ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας πως η Ταϊπέι θα διατηρήσει στενές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες «ώστε να αποτρέψουν από κοινού την απολυταρχική εξάπλωση».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε πως παρά το τέλος των στρατιωτικών γυμνασίων, η Ταϊβάν δεν θα σταματήσει να ενισχύει την ετοιμότητα μάχης της και θα συνεχίσει να παρακολουθεί πολύ προσεκτικά την πυραυλική ισχύ της Κίνας και τις κινήσεις του αεροπλανοφόρου Shandong.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Μπορεί η διοίκηση ανατολικών επιχειρήσεων (του κινεζικού στρατού) να ανακοίνωσε το τέλος των γυμνασίων της, όμως ο στρατός δεν θα χαλαρώσει ποτέ τις προσπάθειές του να ενισχύσει την προετοιμασία του για μάχη» ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.