ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Φινλανδία: Σχεδιάζει να δαπανήσει το 2,3% του ΑΕΠ για την άμυνα το 2024

Η χώρα αντικαθιστά τον γηρασμένο στόλο των μαχητικών αεροσκαφών F/A-18 με μαχητικά F-35

Φινλανδία: Σχεδιάζει να δαπανήσει το 2,3% του ΑΕΠ για την άμυνα το 2024

Το υπουργείο Άμυνας της Φινλανδίας, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα 28 Αυγούστου πως σχεδιάζει να δαπανήσει το 2,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της (ΑΕΠ) για την άμυνα το 2024.

Αξίζει να σημειωθεί πως η σκανδιναβική χώρα, είναι το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ.

Τον Ιούλιο, τα 31 κράτη μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας συμφώνησαν να δαπανήσουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα. Στο παρελθόν, ο στόχος του 2% έπρεπε να επιτευχθεί σε βάθος χρόνου και μόνο επτά σύμμαχοι κατάφεραν να τον υλοποιήσουν το 2022, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ.

Εγκαταλείποντας μια πολιτική δεκαετιών ουδετερότητας, η Φινλανδία εντάχθηκε στη Συμμαχία τον περασμένο Απρίλιο, σε μια κίνηση – απάντηση στη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία.

Η φινλανδική κυβέρνηση ανέφερε ότι σχεδιάζει να δαπανήσει 6 δισεκατομμύρια ευρώ, ή το 2,3% του ΑΕΠ της, για την άμυνα το 2024, ποσό περίπου 116 εκατομμυρίων ευρώ λιγότερο από την εκτίμηση για το 2023.

Οι αμυντικές δαπάνες της Φινλανδίας έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ακόμη και πριν γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς η χώρα αντικαθιστά τον γηρασμένο στόλο των μαχητικών αεροσκαφών F/A-18 με μαχητικά F-35.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στις αμυντικές δαπάνες συνυπολογίζεται επίσης η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, με τη συνολική αξία των δωρεών στρατιωτικού εξοπλισμού της χώρας της βόρειας Ευρώπης να ανέρχεται στο 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.