ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κασσελάκης θα τα «κουτσοκαταφέρει» στις ευρωκάλπες , ο Κούλης θα μείνει πρωθυπουργός, έτσι ή αλλιώς. Αυτόν τον Ανδρουλάκη λυπάμαι...

Η Ευρώπη επιστρέφει στον συμβατικό «Ψυχρό Πόλεμο»: ΝΑΤΟ και Ρωσία χωρίς περιορισμό δημιουργίας οπλικών συστημάτων

Ανοιχτή η δημιουργία ανεξέλεγκτα επιθετικών μονάδων - Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει ότι θα αποχωρήσει - κάτι που έκανε - μετά την συνεχή επέκταση του ΝΑΤΟ

Η Ευρώπη επιστρέφει στον συμβατικό «Ψυχρό Πόλεμο»: ΝΑΤΟ και Ρωσία χωρίς περιορισμό δημιουργίας οπλικών συστημάτων

Η ευρωπαϊκή ήπειρος πλέον βρίσκονται ξανά σε έναν “Ψυχρό Πόλεμο” καθώς το ΝΑΤΟ με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ έκαναν αποδεκτή την ρωσική απόσυρση από την Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE) που σημαίνει ότι πλέον δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ανάπτυξης συμβατικών όπλων ούτε ποσοτικά ούτε χωρικά.

Δηλαδή πλέον είναι ανοιχτός ο δρόμος της επαναδημιουργίας των -πλέον- ρωσικών μονάδων επίθεσης που ήταν ουσιαστικά επί Σοβιετικής Ένωσης τέσσερις τεθωρακισμένες στρατιές που είχαν κύριο καθήκον να διαρρήξουν τις ευρωπαϊκές δυνάμεις με σκοπό να κυριαρχήσουν μέχρι και την Γαλλία (δεν ήταν τότε στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ) και να καταλάβουν τα λιμάνια αποκόπτοντας έτσι κάθε αμερικανική προσπάθεια ενίσχυσης από τις ΗΠΑ.

Το πρόβλημα για την Ευρώπη είναι ότι σε αντίθεση με τα προ-1990 δεδομένα πλέον έχει πάψει να υφίσταται ως στρατιωτική δύναμη καθώς τα πάλαι ποτέ χιλιάδες άρματα και τεθωρακισμένα μαζί με τα εκατομμύρια εφέδρων στρατιωτών των δύο ετών θητείας που είχαν κάθε χώρα του ΝΑΤΟ πλέον έχουν απομείνει με ένα κλάσμα αυτών και μάλιστα ακόμα και αυτά τα λίγα έχουν δοθεί στην Ουκρανία, αποδεκατίζοντας έτσι τα όποια αποθέματα που καταστρέφονται από τα ρωσικά πυρά.

Έτσι ποιο πολύ βασίζονται στις δηλώσεις παρά στα έργα την ίδια στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις παράγουν πλέον μαζικά κάθε είδος οπλικού συστήματος ενώ συγκεντρώνουν συνεχώς εκπαιδευμένους στρατιώτες στις τάξεις τους

Έτσι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ καταδίκασαν σήμερα την απόφαση της Ρωσίας να αποσυρθεί από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη, μια συμφωνία – κλειδί της εποχής μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, προσθέτοντας ότι προτίθενται κατά συνέπεια να αναστείλουν τη λειτουργία της συνθήκης για όσο χρειαστεί.

«Οι σύμμαχοι καταδικάζουν την απόφαση της Ρωσίας να αποσυρθεί από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE), καθώς και τον επιθετικό πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας, ο οποίος αντιβαίνει στους στόχους της Συνθήκης. Η αποχώρηση της Ρωσίας είναι η τελευταία μιας σειράς ενεργειών που συστηματικά υπονομεύουν την ευρωατλαντική ασφάλεια», αναφέρει σε δήλωσή του το ΝΑΤΟ.

«Ως εκ τούτου, κατά συνέπεια, τα Συμμαχικά Κράτη Μέλη προτίθενται να αναστείλουν τη λειτουργία της Συνθήκης CFE για όσο είναι απαραίτητο, σύμφωνα με τα δικαιώματά τους βάσει του διεθνούς δικαίου. Αυτή είναι μια απόφαση που υποστηρίζεται πλήρως από όλους τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ».

Νωρίτερα σήμερα η Ρωσία αποσύρθηκε επισήμως από αυτή τη συμφωνία – ορόσημο για την ασφάλεια, η οποία έθετε όρια σε σημαντικές κατηγορίες συμβατικών ενόπλων δυνάμεων, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι υπονομεύουν την ασφάλεια μετά τον Ψυχρό Πόλεμο με τη διεύρυνση της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Η Συνθήκη του 1990 για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE), η οποία είχε υπογραφεί ένα χρόνο μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, έθετε επαληθεύσιμα όρια σε κατηγορίες συμβατικού στρατιωτικού εξοπλισμού τον οποίο θα μπορούσε να αναπτύξει το ΝΑΤΟ και το τότε Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

Η συνθήκη είχε σχεδιαστεί για να εμποδίζει τις δύο πλευρές του Ψυχρού Πολέμου να συγκεντρώνουν δυνάμεις για μια ταχεία επίθεση εναντίον της άλλης στην Ευρώπη.

Η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συνθήκη το 2007 και σταμάτησε την ενεργό συμμετοχή το 2015. Περισσότερο από ένα χρόνο μετά την επέμβαση στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε το Μάιο ένα διάταγμα, στο οποίο κατήγγελλε τη συνθήκη.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η Ρωσία αποσύρθηκε επισήμως από το σύμφωνο τα μεσάνυχτα – και ότι η συνθήκη αποτελεί πλέον «ιστορία».

«Η Συνθήκη CFE συνήφθη στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, όταν ο σχηματισμός μιας νέας αρχιτεκτονικής παγκόσμιας και ευρωπαϊκής ασφαλείας βασισμένης στη συνεργασία έμοιαζε δυνατός, και καταβάλλονταν κατάλληλες προσπάθειες», ανέφερε το υπουργείο.

 Η Ρωσία υποστηρίζει πως η πίεση των ΗΠΑ για διεύρυνση του ΝΑΤΟ έκανε χώρες της συμμαχίας να «παρακάμπτουν ανοιχτά» τους περιορισμούς της συνθήκης και προσθέτει πως η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και το αίτημα ένταξης της Σουηδίας σημαίνουν πως η συνθήκη είναι νεκρή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Ακόμα και η τυπική διατήρηση της Συνθήκης CFE έχει καταστεί απαράδεκτη από την άποψη των θεμελιωδών συμφερόντων ασφαλείας της Ρωσίας», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο επισημαίνοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και σύμμαχοί τους δεν έχουν επικυρώσει την επικαιροποιημένη CFE του 1999.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.