ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Η Λιβύη φοβάται ότι οι δυτικοί θα της αρπάξουν το πετρέλαιο και τα έσοδα από αυτό

Ο Σαάντ Μπιν Σράντα αναμένει ότι σύντομα θα ανακοινωθεί μια επιτροπή για την επίβλεψη των εσόδων του λιβυκού πετρελαίου

Η Λιβύη φοβάται ότι οι δυτικοί θα της αρπάξουν το πετρέλαιο και τα έσοδα από αυτό

Οι Λίβυοι πολιτικοί εξέφρασαν τους φόβους τους για εξωτερική παρέμβαση στη διαχείριση των πετρελαϊκών πόρων και τον βαθμό στον οποίο θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν στη ρωσο-αμερικανική σύγκρουση.

Συγκεκριμένα, μίλησαν για την εμφάνιση δυτικών προσπαθειών υπό την ηγεσία της Ουάσιγκτον να σφίξουν τον οικονομικό ασφυκτικό περιορισμό στα στοιχεία της Wagner «για να διασφαλιστεί ότι δεν θα επωφεληθούν από τα έσοδα από το λιβυκό πετρέλαιο».

Το μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους, ο Σαάντ Μπιν Σράντα, αναμένει ότι σύντομα θα ανακοινωθεί μια επιτροπή που θα περιλαμβάνει προσωπικότητες της Λιβύης για την επίβλεψη των εσόδων του λιβυκού πετρελαίου, καθώς αντιπροσωπεύει την κύρια πηγή εισοδήματος στη χώρα, εκφράζοντας τον φόβο του ότι «οι αποφάσεις αυτής της επικείμενης επιτροπής μπορεί να αφαιρεθούν από τη συμμετοχή των Λιβύων».

Ο μπιν Σαράντα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «όλοι έχουν αμφιβολίες για την προσπάθεια της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της στη Δυτική Ευρώπη να επιβάλουν το οικονομικό τους όραμα στη χώρα και να το χρησιμοποιήσουν στην τρέχουσα σύγκρουσή τους με τη Ρωσία».

Υπενθύμισε μια προηγούμενη πρόταση του πρεσβευτή και ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ στη Λιβύη, Ρίτσαρντ Νόρλαντ, για τη δημιουργία ενός μηχανισμού διαχείρισης των κρατικών δαπανών στη χώρα, τον οποίο ονόμασε «μηχανισμό δικαιούχου», επισημαίνοντας ότι αυτή η πρόταση «δεν έγινε δεκτή σε πολιτικό ή λαϊκό επίπεδο· ορισμένοι μάλιστα το συνέκριναν με το πρόγραμμα («πετρέλαιο για φαγητό») στο Ιράκ.

Αν ο Παύλος Πολάκης διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και ιδρύσει δικό του κόμμα, θα το ψηφίζατε;

  • Ναι (41%, 6.209 Votes)
  • Όχι (45%, 6.789 Votes)
  • Ίσως (10%, 1.459 Votes)
  • Δεν ξέρω / Δεν απαντώ (4%, 651 Votes)

Σύνολο ψήφων: 15.108

Loading ... Loading ...

Ο Μπιν Σαράντα δήλωσε ότι το θέμα «δεν θα εξαρτηθεί από την επίσπευση της διεξαγωγής εκλογών για την εξεύρεση μιας λιβυκής αρχής που θα απαιτεί επίσημα την αποχώρηση των μελών της ρωσικής εταιρείας (Wagner) από τη χώρα», συνεχίζοντας: «Αναμένεται ότι θα προκύψουν δυτικές προσπάθειες, με επικεφαλής την Ουάσιγκτον για να σφίξουμε τον οικονομικό ασφυκτικό περιορισμό στον (Βάγκνερ) και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επωφεληθούν από τα έσοδα από το πετρέλαιο της Λιβύης». Αυτό απαιτεί αυστηρό έλεγχο των τρόπων δαπανών αυτών των εσόδων.

Στα τέλη Ιανουαρίου, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε τη ρωσική εταιρεία Wagner ως «μεγάλη διεθνική εγκληματική οργάνωση».

Ο Μπιν Σαράντα απέκλεισε ότι θα υπάρξει αντίδραση στο εσωτερικό της Λιβύης για αυτό το πιθανό σενάριο, εξηγώντας: «Δυστυχώς, όλοι είναι απασχολημένοι με την πολιτική πορεία και τις εξελίξεις της, και η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι ορισμένοι από τους ηγέτες της σκηνής ενδέχεται να αποδέχονται στην πραγματικότητα την εξωτερική κηδεμονία του πλούτου της χώρας, με αντάλλαγμα μια συμφωνία που εγγυάται τη συνέχιση της επιβίωσής τους στις θέσεις τους και την πρόσβασή τους στα ψίχουλα».

Σύμφωνα με την πρόταση «μηχανισμού δικαιούχων», θα της ανατεθεί η παροχή των απαραίτητων κονδυλίων για βασικές ανάγκες, όπως μισθοί και συντάξεις, και η χρηματοδότηση τομέων υπηρεσιών, όπως η υγεία και η εκπαίδευση, από τα έσοδα από το πετρέλαιο, με τη συγκρότηση επιτροπής να παρακολουθεί τη ροή των εσόδων από το πετρέλαιο και να διασφαλίζει τον σωστό τρόπο δαπανών τους.

Ο Λίβυος πολιτικός ακτιβιστής, Χοσάμ αλ Καμάτι, δεν παρέκκλινε πολύ από την προηγούμενη πρόταση, μιλώντας για την ύπαρξη αμερικανικών φόβων για «σύνδεση μεταξύ των δικτύων λαθρεμπορίου καυσίμων στη Λιβύη και των στοιχείων της παραστρατιωτικής ομάδας Βάγκνερ.

Ο Αλ Καμάτι δεν αποκλείει οι δυτικές χώρες που εμπλέκονται στο φάκελο της κρίσης στη Λιβύη να επιβάλουν μηχανισμό ελέγχου των χρηματοοικονομικών και ενεργειακών πτυχών, μέσω της Οικονομικής Ομάδας Εργασίας για τη Λιβύη. Ειδικά υπό το φως της συζήτησης για τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Και πίστευε ότι «η διασφάλιση της εξουδετέρωσης των δημοσίων δαπανών από την εκλογική κούρσα θα είναι ένα διεθνώς αποδεκτό πρόσχημα για την επιβολή αυτού του μηχανισμού, όποιος κι αν είναι ο στόχος πίσω από αυτόν, ειδικά εάν υποστηρίζεται από αναφορές των λιβυκών υπηρεσιών εποπτείας σχετικά με τις υπερδαπάνες από την προσωρινή κυβέρνηση της «Ενότητας» με επικεφαλής τον Αμπντούλ Χαμίντ αλ Ντμπέιμπε.

Ο Λίβυος οικονομικός ερευνητής, Μουχάμαντ αλ Σάφι, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι υπάρχει ένας οικονομικός μηχανισμός που έχει ουσιαστικά δρομολογηθεί, για να επιτρέψει σε διεθνή αλλά και τοπικά μέρη να παρακολουθούν πτυχές των ανταλλαγών στη Λιβύη.

Ο Αλ Σάφι πίστευε ότι αυτός ο μηχανισμός εξαρτάται κυρίως από «η δημοσίευση λεπτομερών περιοδικών εκθέσεων για τα συνολικά έσοδα και τις δημόσιες δαπάνες της χώρας από την Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης, η οποία ουσιαστικά έχει αρχίσει να εφαρμόζεται τους τελευταίους μήνες».

Ο Αλ-Σάφι απέκλεισε ότι ο αναμενόμενος μηχανισμός θα σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση «ζητημάτων διαφθοράς και του λαθρεμπορίου καυσίμων».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;feature=youtu.be&ab_channel=PronewsTV
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.