ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Η «νύφη του ISIS» χάνει τη βρετανική της υπηκοότητα

Ο δικαστής Ρόμπερτ Τζέι έδωσε την απόφαση την Τετάρτη μετά από μια πενθήμερη ακρόαση το Νοέμβριο

Η «νύφη του ISIS» χάνει τη βρετανική της υπηκοότητα

Η Σαμίνα Μπεγκούμ, η οποία έφυγε από το Ηνωμένο Βασίλειο για να ενταχθεί στο ISIS σε ηλικία 15 ετών, έχασε την έφεσή της κατά της απόφασης για ανάκληση της βρετανικής υπηκοότητας.

Ο δικαστής Ρόμπερτ Τζέι έδωσε την απόφαση την Τετάρτη μετά από μια πενθήμερη ακρόαση τον Νοέμβριο, κατά την οποία οι δικηγόροι της υποστήριξαν ότι το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου είχε καθήκον να ερευνήσει εάν ήταν θύμα εμπορίας προτού αφαιρέσει την υπηκοότητά της.

Η απόφαση δεν καθορίζει εάν η Μπεγκούμ μπορεί να επιστρέψει στη Βρετανία, αλλά αν η αφαίρεση της υπηκοότητάς της ήταν νόμιμη.

Η Μπεγκούμ είναι τώρα 23 ετών και ζει σε έναν καταυλισμό στη βόρεια Συρία, πέταξε στη χώρα το 2015 με δύο φίλους της από το σχολείο για να ενταχθεί στην τρομοκρατική ομάδα του ISIS. Τον Φεβρουάριο του 2019, επανεμφανίστηκε και έγινε διεθνής πρωτοσέλιδο ως «νύφη του ISIS», αφού παρακάλεσε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να της επιτραπεί να επιστρέψει για τη γέννηση του γιου της.

Ο τότε υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Σαχίντ Τζαβίντ, αφαίρεσε τη βρετανική της υπηκοότητα στις 19 Φεβρουαρίου 2019, ενώ ο νεογέννητος γιος της πέθανε σε καταυλισμό Σύριων προσφύγων τον επόμενο μήνα.

Η Begum είπε στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ότι είχε άλλα δύο παιδιά πριν από αυτό το μωρό, τα οποία επίσης πέθαναν στη Συρία κατά τη βρεφική τους ηλικία.

«Η Μπεγκούμ παραμένει σε παράνομη, αυθαίρετη και επ’ αόριστον κράτηση χωρίς δίκη σε συριακό στρατόπεδο. Κάθε δυνατή οδός για να αμφισβητηθεί αυτή η απόφαση θα επιδιωχθεί επειγόντως», δήλωσε ο δικηγόρος της.

Η οργάνωση για τα δικαιώματα της Διεθνούς Αμνηστίας χαρακτήρισε την απόφαση για την Μπεγκούμ ως «απόλυτα απογοητευτική».

Ο Τζαβίντ, ο υπουργός Εσωτερικών που αφαίρεσε τη βρετανική υπηκοότητα της Μπεγκούμ, χαιρέτισε την απόφαση της Τετάρτης, αναρτώντας στο Twitter: «Το δικαστήριο δικαίωσε την απόφασή μου να αφαιρέσω την υπηκοότητα ενός ατόμου για λόγους εθνικής ασφάλειας».

«Πρόκειται για μια περίπλοκη υπόθεση, αλλά οι υπουργοί Εσωτερικών θα πρέπει να έχουν την εξουσία να αποτρέπουν οποιονδήποτε εισέρχεται στη χώρα μας που εκτιμάται ότι αποτελεί απειλή για αυτήν». πρόσθεσε ο Τζαβίντ.

Η Begum έχει κάνει πολλές δημόσιες εκκλήσεις καθώς αγωνιζόταν ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης, με πιο πρόσφατη εμφάνιση στο ντοκιμαντέρ του BBC The Shamima Begum Story και σε μια σειρά podcast του BBC.

Το ταξίδι και η ζωή στη Συρία

Η Μπεγκούμ ήταν 15 ετών όταν πέταξε από το αεροδρόμιο Gatwick με δύο συμμαθητές της και ταξίδεψε στη Συρία.

Οι έφηβοι, όλοι από την Ακαδημία Bethnal Green στο ανατολικό Λονδίνο, επρόκειτο να συναντηθούν με έναν άλλο συμμαθητή, που είχε κάνει το ίδιο ταξίδι λίγους μήνες νωρίτερα.

Ενώ βρισκόταν στη Συρία, η Μπεγκούμ παντρεύτηκε έναν μαχητή του ISIS και έζησε αρκετά χρόνια στη Ράκα. Στη συνέχεια, εμφανίστηκε στο al-Hawl, έναν καταυλισμό Σύριων προσφύγων με 39.000 άτομα, το 2019.

Μιλώντας από την κατασκήνωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, η Begum είπε στην βρετανική εφημερίδα The Times ότι ήθελε να γυρίσει σπίτι για να γεννήσει το παιδί της, ενώ αποκάλυψε ότι είχε ήδη άλλα δύο παιδιά που πέθαναν σε βρεφική ηλικία από υποσιτισμό και ασθένειες.

Γέννησε τον γιο της, Jarrah, στο al-Hawl τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους. Η υγεία του μωρού επιδεινώθηκε γρήγορα και πέθανε αφού μεταφέρθηκε από τον καταυλισμό στο κεντρικό νοσοκομείο στην πόλη al-Hasakah.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.