ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η Ουάσινγκτον προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο αποτυχίας της ουκρανικής αντεπίθεσης: «Έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητές τους»

«Οι Ρεπουμπλικανοί μας περιμένουν στην γωνία» λένε στην κυβέρνηση Μπάιντεν

Η Ουάσινγκτον προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο αποτυχίας της ουκρανικής αντεπίθεσης: «Έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητές τους»

H διακυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται για το ενδεχόμενο η αντεπίθεση της Ουκρανίας να αποτύχει, και συνεπώς για τις επικρίσεις που θα υπάρξουν στο εσωτερικό αλλά και από τους συμμάχους, οι οποίοι θα υποστηρίξουν ότι οι ΗΠΑ απέτυχαν να οδηγήσουν την Ουκρανία σε νίκη και κατανάλωσαν τους οκονομικούς και στρατιωτικούς πόρους τους χωρίς αποτέλεσμα.

Δημόσια, η ομάδα του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει προσφέρει ακλόνητη υποστήριξη στην Ουκρανία, δεσμευόμενη να την προμηθεύσει με όπλα και οικονομική βοήθεια για «όσο χρειαστεί».

Αλλά, εάν η επικείμενη επίθεση αποφέρει περιορισμένα κέρδη, εκφράζονται φόβοι από αξιωματούχους της κυβέρνησης ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με επικρίσεις από όλες τις πλευρές.

Η μία πλευρά θα πει ότι οι προελάσεις της Ουκρανίας θα είχαν αποδώσει αν η κυβέρνηση είχε δώσει στο Κίεβο όλα όσα ζητούσε, δηλαδή πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, μαχητικά αεροσκάφη και περισσότερα α/α συστήματα.

Η άλλη πλευρά, θα ισχυριστεί ότι η αδυναμία της Ουκρανίας αποδεικνύει πως δεν μπορεί ν’ αναγκάσει τη Ρωσία ν’ απομακρυνθεί εντελώς από το έδαφος που κατέλαβε.

Αυτές οι ανησυχίες εξαπλώθηκαν πρόσφατα από τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μια άκρως απόρρητη αξιολόγηση από τις αρχές Φεβρουαρίου ανέφερε ότι η Ουκρανία θα υπολείπονταν «αρκετά» από την επιτυχία της αντεπίθεσής της.

Η Ουκρανία ήλπιζε ν’ αποκόψει τη χερσαία γέφυρα της Ρωσίας με την Κριμαία και οι Αμερικανοί είναι πλέον επιφυλακτικοί γι’ αυτό, σύμφωνα με δύο κυβερνητικούς αξιωματούχους που γνωρίζουν τις αξιολογήσεις.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ελπίδες στο Πεντάγωνο ότι η Ουκρανία θα παρεμποδίσει τις γραμμές ανεφοδιασμού της Ρωσίας εκεί, ακόμη και αν μια συνολική νίκη επί των πρόσφατα οχυρωμένων ρωσικών στρατευμάτων αποδειχθεί πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

Στις ΗΠΑ τώρα κατανόησαν πως οι Ρώσοι έχουν ετοιμάσει πολλά «Κουρσκ» στα ουκρανικά μέτωπα για να αναλωθούν οι ουκρανικές τεθωρακισμένες ταξιαρχίες.

Επιπλέον, οι πληροφορίες των ΗΠΑ δείχνουν ότι η Ουκρανία απλώς δεν έχει τη δυνατότητα ν’ απωθήσει τα ρωσικά στρατεύματα απ’ όπου είναι καλά οχυρωμένα —μια παρόμοια αίσθηση έχει επικρατήσει και στο πεδίο της μάχης σε άλλα μέρη της Ουκρανίας, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι λέει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν εξοπλίσει επαρκώς τις δυνάμεις του κι’ έτσι, μέχρι να συμβεί αυτό, η αντεπίθεση δεν μπορεί να ξεκινήσει.

Βασικά, αν μπορούσε να έβαζε όλους τους δυτικούς στρατούς να πολεμούν στην θέση των Ουκρανών (

Υπάρχει η πεποίθηση ότι το Κίεβο είναι πρόθυμο να εξετάσει το ενδεχόμενο προσαρμογής των επιδιώξεών του, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, και ένας πιο μετριοπαθής στόχος μπορεί να είναι ευκολότερο να εμφανιστεί ως νίκη.

Εχει γίνει συζήτηση, σύμφωνα με τους συνεργάτες του Μπάιντεν, να παρουσιαστεί στους Ουκρανούς ως «κατάπαυση του πυρός» και όχι ως μόνιμες ειρηνευτικές συνομιλίες, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα στην Ουκρανία ν’ ανακτήσει μεγαλύτερο τμήμα του εδάφους της σε μελλοντικό χρόνο.

Θα έπρεπε να δοθούν κίνητρα στο Κίεβο: ίσως εγγυήσεις ασφαλείας από το ΝΑΤΟ, οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση, περισσότερη στρατιωτική βοήθεια για την αναπλήρωση και την ενίσχυση των δυνάμεων της Ουκρανίας και παρόμοια.

«Εάν η αντεπίθεση δεν πάει καλά, η κυβέρνηση μπορεί μόνο να ισχυριστεί ότι δεν της διατέθηκαν ορισμένοι τύποι όπλων και βοήθειας τη στιγμή που τα χρειαζόταν περισσότερο», δήλωσε ο Κουρτ Βόλκερ, ο ειδικός απεσταλμένος για την Ουκρανία επί διακυβέρνησης Τραμπ.

Μια αντεπίθεση που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες θ’ αναγκάσει επίσης τους συμμάχους στις ξένες πρωτεύουσες ν’ αμφισβητήσουν το πόσα περισσότερα μπορούν να διαθέσουν εφόσον η νίκη του Κιέβου φαίνεται ν’ απομακρύνεται όλο και περισσότερο.

«Η ευρωπαϊκή δημόσια υποστήριξη μπορεί να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου καθώς το ενεργειακό και οικονομικό κόστος στην Ευρώπη παραμένει υψηλό», δήλωσε η Clementine Starling, διευθύντρια και συνεργάτης στο think tank Atlantic Council στην Ουάσιγκτον.

«Μια διάσπαση της διατλαντικής στήριξης πιθανότατα θα βλάψει την εσωτερική υποστήριξη των ΗΠΑ και τόσο το Κογκρέσο όσο και η κυβέρνηση Μπάιντεν ίσως δυσκολευτούν να τη διατηρήσουν».

Πολλά ευρωπαϊκά έθνη θα μπορούσαν επίσης να πιέσουν το Κίεβο να τερματίσει τις μάχες.

«Μια κακή αντεπίθεση θα πυροδοτήσει περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με το πώς θα είναι το αποτέλεσμα του πολέμου και τον βαθμό στον οποίο μπορεί πραγματικά να επιτευχθεί μια λύση μόνο συνεχίζοντας να στέλνουν στρατιωτικά όπλα και βοήθεια», είπε η Starling.

Ο Μπάιντεν και οι κορυφαίοι συνεργάτες του τόνισαν δημόσια ότι ο Ζελένσκι θα πρέπει να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες μόνο όταν είναι έτοιμος.

Αλλά η Ουάσιγκτον έχει επίσης κοινοποιήσει στο Κίεβο ορισμένες πολιτικές πραγματικότητες: κάποια στιγμή, ειδικά με τους Ρεπουμπλικάνους να ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο ρυθμός της βοήθειας των ΗΠΑ πιθανότατα θα επιβραδυνθεί.

Αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον, αν και δεν πιέζουν το Κίεβο, έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για το πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν αυτές οι συνομιλίες και καταλαβαίνουν ότι μπορεί να είναι πολύ σκληρές για τον Ζελένσκι στο εσωτερικό.

«Εάν η Ουκρανία δεν μπορεί να κερδίσει δραματικά επί του πεδίου, αναπόφευκτα ανακύπτει το ερώτημα εάν είναι καιρός να σταματήσουν οι μάχες κατόπιν διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Richard Haass, πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.

«Είναι ακριβό, εξαντλούμε τα πυρομαχικά, έχουμε άλλα απρόοπτα σε όλο τον κόσμο για τα οποία πρέπει να προετοιμαστούμε» πρόσθεσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.