Ισραήλ: Πρώτο βήμα για το νομοσχέδιο που επιβάλει θανατική ποινή σε καταδικασθέντες για τρομοκρατία

Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν σήμερα 55 από τους 120 βουλευτές

Ισραήλ: Πρώτο βήμα για το νομοσχέδιο που επιβάλει θανατική ποινή σε καταδικασθέντες για τρομοκρατία

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή της θανατικής ποινής σε καταδικασθέντες για τρομοκρατικές επιθέσεις ξεπέρασε το πρώτο «εμπόδιο» στο ισραηλινό κοινοβούλιο, αφού εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση κατόπιν ψηφοφορίας στην Κνεσέτ.

Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν σήμερα 55 από τους 120 βουλευτές, εννέα καταψήφισαν, ενώ μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης επέλεξε την αποχή.

Θα ακολουθήσουν άλλες τρεις ψηφοφορίες στη βουλή, προκειμένου να λάβει την τελική έγκριση.

Το νομοσχέδιο για τη θανατική ποινή σε «τρομοκράτες» κατατέθηκε στην Κνεσέτ από τη βουλευτή Λιμόρ Σον Χαρ-Μέλεχ του ακροδεξιού κόμματος «Εβραϊκή Δύναμη». Το 2003, Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές άνοιξαν πυρ κατά του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε με τον σύζυγό της. Εκείνος σκοτώθηκε, ενώ η ίδια – έγκυος τότε στον έβδομο μήνα –είχε τραυματιστεί σοβαρά.

Επικεφαλής του κόμματος στο οποίο ανήκει η Λιμόρ Σον Χαρ-Μέλεχ είναι ο νυν υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, γνωστός για τις σκληρές θέσεις του έναντι των Παλαιστινίων.

Είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα προωθούσε την επιβολή θανατικής ποινής στους καταδικασθέντες για τρομοκρατικές επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε Ισραηλινούς και έθεσε το ζήτημα ως προαπαιτούμενο στις διαβουλεύσεις που είχε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών έχει καταδικάσει το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το «σκληρό, βάρβαρο και απάνθρωπο».

Το ανεξάρτητο κέντρο Israel Democracy Institute έχει επικρίνει το νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας ότι αντίκειται στις θεμελιώδεις αρχές του κράτους του Ισραήλ και στο διεθνές δίκαιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού είναι πολίτες κρατών στα οποία η θανατική ποινή παραμένει σε ισχύ μέχρι σήμερα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.