ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ισραήλ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Γενική απεργία και φόβοι για επεισόδια

«Το κράτος του Ισραήλ σταματά»

Ισραήλ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Γενική απεργία και φόβοι για επεισόδια

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται το Ισραήλ μετά την  γενική απεργία που κηρύχθηκε από το Histadrut, το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, με αίτημα την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για τη δικαστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων και πολιτικής κρίσης.

Μάλιστα οι ισραηλινές πρεσβείες σε ολόκληρο τον κόσμο έλαβαν οδηγία να συμμετάσχουν στην σημερινή γενική απεργία κατά της μεταρρύθμισης Νετανιάχου σύμφωνα με επιστολή της ένωσης των εργαζομένων που ήρθε σε γνώση του Reuters.

Η επιστολή, η οποία αναφέρεται στην γενική απεργία που κηρύχθηκε από την συνδικαλιστική ομοσπονδία Histadrut, αναφέρει ότι οι δραστηριότητες του υπουργείου Εξωτερικών στο Ισραήλ και στο εξωτερικό θα περιορισθούν στην παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών.

Το Ισραήλ περιμένει την προαναγγελθείσα ανακοίνωση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, η οποία, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης είναι επικείμενη, σχετικά με την τύχη της μεταρρύθμισης που κλονίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο επικεφαλής του συνδικάτου Histadrut ανακοίνωσε το πρωί κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου την άμεση κήρυξη γενικής απεργίας με αίτημα την απόσυρση του σχεδίου μεταρρύθμισης της δικαστικής εξουσίας.

«Καλώ σε γενική απεργία αμέσως μετά την συνέντευξη Τύπου, το Κράτος του Ισραήλ σταματά», δήλωσε ο Αρνον Μπαρ Νταβίντ, επικεφαλής του Histadrut. «Αποστολή μας είναι να σταματήσουμε την νομοθετική διαδικασία και θα το κάνουμε».

Ακολούθησε η Ιατρική Ένωση του Ισραήλ κηρύσσοντας επίσης γενική απεργία που θα πλήξει τα νοσοκομεία και τις δημόσιες ιατρικές υπηρεσίες.

Από το πρωί, οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν συμμετέχουν στην γενική απεργία, με αποτέλεσμα να μην εκτελούνται οι πτήσεις. Παράλληλα τα δύο μεγάλα λιμάνια του Ισραήλ, της Χάιφας και του Ασντότ, ανακοίνωσαν την διακοπή της λειτουργίας τους στο πλαίσιο της γενικής απεργίας.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει αμέσως» το νομοθετικό έργο επί του νομοσχεδίου για την δικαστική μεταρρύθμιση, έπειτα από μία νύκτα συγκρούσεων ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικές δυνάμεις στο Τελ Αβίβ.

Χθες το βράδυ, χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν τους δρόμους του Τελ Αβίβ μετά την απομάκρυνση του υπουργού Αμυνας Γιοάβ Γκαλάντ από τον Νετανιάχου επειδή ζήτησε την απόσυρση της μεταρρύθμισης εκφράζοντας ανησυχίες για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Εκκλήσεις για επιστροφή του Γκαλάντ στη θέση του

«Καλώ τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει την απομάκρυνση του Γιοάβ Γκαλάντ. Το Κράτος του Ισραήλ δεν μπορεί αυτήν την στιγμή, απέναντι στις απειλές που προέρχονται από όλα τα μέτωπα, να επιτρέψει αλλαγή του υπουργού Αμυνας», δήλωσε από την πλευρά του ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Γιούλι Εντελστάιν, κορυφαίο στέλεχος του Λικούντ, του κόμματος του Νετανιάχου.

«Δεδομένης της κατάστασης, είναι προφανές ότι δεν είναι η στιγμή για αλλαγή υπουργού Αμυνας», δήλωσε ο Γιούλι Εντελστάιν, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Κνεσέτ.

Την ώρα που τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε απειλή του υπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ να αποχωρήσει από την κυβέρνηση – γεγονός που ενδεχομένως θα οδηγούσε σε απώλεια της πλειοψηφίας του Νετανιάχου- σε περίπτωση απόσυρσης της δικαστικής μεταρρύθμισης, ο υπουργός Οικονομίας Νιρ Μπαρκάτ, άλλο κορυφαίο στέλεχος του Λικούντ, κάλεσε μέσω του Twitter τους συναδέλφους του «να υποστηρίξουν τον πρωθυπουργό για μία παύση στην νομοθετική μεταρρύθμιση».

Σε μία ένδειξη ότι η διαδικασία συνεχίζεται στην Κνεσέτ, η κοινοβουλευτική επιτροπή νόμων ψήφισε σήμερα το πρωί υπέρ κεντρικής ρύθμισης του νομοσχεδίου που βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των επικρίσεων: τις νομοθετικές ρυθμίσεις που μεταβάλλουν την διαδικασία διορισμού των δικαστών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.