ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν αναγνωρίζεται ο όρος «γυναικοκτονία» δολοφονούνται γυναίκες. Δηλαδή η γυναίκα είναι ιδιότητα και όχι άνθρωπος...

Κίνα: Ανησυχία στις ΗΠΑ για το πυρηνικό της πρόγραμμα – «Εξοπλίζεται με νέες πυρηνικές κεφαλές»

Η μεγαλύτερη αύξηση στον οπλοστάσιό της από το 1964

Κίνα: Ανησυχία στις ΗΠΑ για το πυρηνικό της πρόγραμμα – «Εξοπλίζεται  με νέες πυρηνικές κεφαλές»

Γεμίζει τις πυρηνικές της «αποθήκες» η Κίνα και προκαλεί ανησυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς εμπειρογνώμονες τονίζουν πως το Πεκίνο ενισχύεται με άνευ προηγουμένου ρυθμούς.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο SIPRI, η Κίνα διαθέτει ένα οπλοστάσιο 350 πυρηνικών κεφαλών, μακράν πίσω από τη Ρωσία  που διαθέτει 4.477) και τις Ηνωμένες Πολιτείες που διαθέτουν 3.708.

Ωστόσο το Πεκίνο μπορεί μέχρι το 2035 να διαθέτει 1.500 πυρηνικές κεφαλές, προβλέπεται στην έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας που δημοσιοποιήθηκε το Νοέμβριο.

«Η Κίνα φαίνεται να μην θέλει πια να αρκείται σε μερικές εκατοντάδες πυρηνικά όπλα για να διασφαλίσει την ασφάλειά της», λέει ο Ματ Κόρντα του ινστιτούτου FAS .

Μετά την πρώτη πυρηνική δοκιμή της το 1964, η Κίνα αρκέσθηκε να διατηρήσει ένα μικρό οπλοστάσιο και δεσμεύθηκε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ πρώτη πυρηνικό όπλο, διαβεβαιώνοντας πως δεν θα προσφύγει σ’ αυτό παρά μόνο αν γίνει στόχος πυρηνικών η ίδια.

Στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ενθάρρυνε έναν εκτεταμένο εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων, στο πλαίσιο του οποίου βελτιώθηκαν κυρίως οι πυρηνικές δυνατότητές της.

«Η Κίνα αναλαμβάνει αυτή τη στιγμή την πιο σημαντική επέκταση και εκσυγχρονισμό των πυρηνικών δυνάμεών της σε ολόκληρη την ιστορία της», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντέιβιντ Λόγκαν, καθηγήτης στο Κολέγιο Ναυτικού Πολέμου (Naval War College), ενός ινστιτούτου έρευνας και εκπαίδευσης του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα αυτή επιδιώκει όχι μόνο να αυξήσει την παραγωγή βλημάτων, αλλά επίσης να βελτιώσει την ικανότητά της να τα εκτοξεύει – από το έδαφος, από ένα αεροπλάνο ή από ένα υποβρύχιο.

Η Κίνα κατασκευάζει εξάλλου «με ταχύτητα» εγκαταστάσεις εκτόξευσης διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και αριθμεί συνολικά περισσότερα από 300 σιλό, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Υπάρχουν ωστόσο εμπόδια στην ταχεία ενίσχυση από την Κίνα του πυρηνικού οπλοστασίου της, εκτιμούν οι ειδικοί, καθώς διαθέτει περιορισμένα μέσα για να παράγει τα σχάσιμα υλικά που είναι απαραίτητα για την κατασκευή πυρηνικών κεφαλών. Η Ρωσία θα μπορούσε δυνητικά να της προσφέρει τη βοήθειά της.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Πεκίνο και η Μόσχα δεσμεύθηκαν να ενισχύσουν την πυρηνική συνεργασία τους κατά την πρόσφατη συνάντηση κορυφής του Σι Τζινπίνγκ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.