Κύπρος: Η Αστυνομία μαζι με το FBI διερευνούν την υπόθεση των χάκερ που πουλούσαν προσωπικά δεδομένα πολιτών

Εντοπίστηκε ότι τα δεδομένα αυτά φυλάσσονταν σε τέσσερις ιστοχώρους, στην Κύπρο

Κύπρος: Η Αστυνομία μαζι με το FBI διερευνούν την υπόθεση των χάκερ που πουλούσαν προσωπικά δεδομένα πολιτών

Η Κυπριακή αστυνομία προχώρησε στην κατάσχεση servers που φιλοξενούσαν ιστοχώρους οι οποίοι πωλούσαν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα Αμερικανών πολιτών και ήταν προϊόν hacking, σε κοινή επιχείρηση με το FBI.

Tα δεδομένα 24 εκατομμυρίων πολιτών των ΗΠΑ είχαν κλαπεί και προσφέρονταν προς πώληση για παράνομους σκοπούς σε διάφορες άλλες υπηρεσίες ή πρόσωπα.

Όπως ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, του Αρχηγείου Αστυνομίας της Κύπρου, Ανδρέας Αναστασιάδης, «το FBI διερευνά αδικήματα κλοπής και διάδοσης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και παράνομης πρόσβασης σε ηλεκτρονικά δεδομένα, όπου τα δεδομένα 24 εκατομμυρίων πολιτών των ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι είχαν κλαπεί και προσφέρονταν προς πώληση για παράνομους σκοπούς σε διάφορες άλλες υπηρεσίες ή πρόσωπα».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι «εντοπίστηκε ότι τα δεδομένα αυτά φυλάσσονταν σε τέσσερις ιστοχώρους, στην Κύπρο, όπου, σε συνεργασία με το FBI, και κατόπιν διερεύνησης, έγινε κατορθωτή η διακοπή υπηρεσιών. Η πώληση των δεδομένων αυτών δεν είναι πλέον διαθέσιμη και κατασχέθηκαν όλα τα αναγκαία τεκμήρια».

Ως αποτέλεσμα της έρευνας, κατασχέθηκαν οι servers που βρίσκονταν στην Κύπρο και φιλοξενούσαν αυτούς τους ιστοχώρους. Ο διαχειριστής των servers, κάτοικος Κύπρου, συνεργάστηκε πλήρως με την αστυνομία, σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, ενώ τα ύποπτα πρόσωπα είναι στο εξωτερικό.

«Η έρευνα διήρκησε περίπου 6 μήνες για την κυπριακή Αστυνομία και θεωρείται ότι είναι μεγάλης σημασίας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η υπόθεση συνεχίζεται μέχρι την πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης.

Με ανάρτησή της στο Twitter σήμερα, η Αστυνομία Κύπρου ανακοίνωσε ότι συνέβαλε, σε κοινή επιχείρηση με το FBI, στο να τεθεί εκτός σύνδεσης διαδικτυακή αγορά που πουλούσε προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων ατόμων στις ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση της Εισαγγελίας των ΗΠΑ αναφέρει ότι η αγορά “SSNDOB”, που αποτελείται από μία σειρά ιστοσελίδων που πωλούσαν πάνω από 20 εκατομμύρια αριθμούς κοινωνικών ασφαλίσεων, κατασχέθηκε και διαλύθηκε σε διεθνή επιχείρηση.

«Ο εισαγγελέας των Ηνωμένων Πολιτειών Ρότζερ Μπ. Χάντμπεργκ, μαζί με τον Ειδικό Πράκτορα Ντάρελ Γουάλντον για το IRS – Criminal Investigation Field Office, και τον Ειδικό Πράκτορα Ντέιβιντ Γουόκερ για το FBI – Tampa Division, ανακοίνωσαν σήμερα την κατάσχεση της Αγοράς SSNDOB, μιας σειράς από ιστότοπους που λειτουργούσαν για χρόνια και χρησιμοποιήθηκαν για την πώληση προσωπικών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων, των ημερομηνιών γέννησης και των αριθμών κοινωνικής ασφάλισης που ανήκουν σε άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρεται.

«Η αγορά SSNDOB έχει καταχωρίσει τις προσωπικές πληροφορίες για περίπου 24 εκατομμύρια άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες, δημιουργώντας περισσότερα από 19 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε έσοδα από πωλήσεις», προστίθεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής εισαγγελίας.

«Η διεθνής επιχείρηση διάλυσης και κατάσχεσης αυτής της υποδομής είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας με τις αρχές επιβολής του νόμου στην Κύπρο και τη Λετονία», σημειώνεται.

«Στις 7 Ιουνίου 2022, εκτελέστηκαν εντολές κατάσχεσης των ονομάτων τομέα του SSNDOB Marketplace (ssndob.ws, ssndob.vip, ssndob.club και blackjob.biz), παύοντας ουσιαστικά τη λειτουργία του ιστότοπου», προσθέτει η ανακοίνωση, ενώ καταλήγει ότι «την έρευνα των Η.Π.Α διηύθυνε το IRS – Criminal Investigation Cyber ​​Crimes Unit και το FBI – Tampa Division, με τη βοήθεια του IRS-Criminal Investigation’s Tampa Field Office.

Σημαντική βοήθεια παρείχε επίσης το Γραφείο Διεθνών Υποθέσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τα Γραφεία Νομικών Ακόλουθων του FBI που είναι αρμόδια για τη Λετονία και την Κύπρο, τη Λετονική Αστυνομία και την Κυπριακή Αστυνομία».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.