«Παραμένουμε πρόθυμοι να διατηρήσουμε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα»

Πριν από λίγα λεπτά ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ έκανε ανακοίνωση στα social media για τις αποφάσεις της Συμμαχίας.

«Οι ηγέτες του #NATO μόλις συμφώνησαν τη νέα μας Στρατηγική Αντίληψη, το σχέδιο για τη Συμμαχία μας σε έναν πιο ανταγωνιστικό κόσμο» αναφέρει.

Πιστεύετε ότι η Τουρκία υποχώρησε ή πήρε αυτά που ήθελε για να άρει το βέτο ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ;

  • Πήρε ότι ήθελε (65%, 11,226 Votes)
  • Πήρε πολλά αλλά όχι όλα (21%, 3,653 Votes)
  • Δεν πήρε τίποτα (3%, 565 Votes)
  • Πήρε λίγα από αυτά που ζητούσε (8%, 1,431 Votes)
  • Δεν ξέρω/Δεν απαντώ (2%, 317 Votes)

Σύνολο ψήφων: 17,192

Loading ... Loading ...

Στο κείμενο της συμφωνίας που ονομάζεται NATO 2022 STRATEGIC CONCEPT αναφέρονται μεταξύ άλλων: 

-Το όραμά μας είναι σαφές: θέλουμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο όπου η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο και όπου κάθε χώρα μπορεί να επιλέξει το δικό της δρόμο, απαλλαγμένη από επιθετικότητα, εξαναγκασμό ή υπονόμευση. Συνεργαζόμαστε με όλους όσοι μοιράζονται αυτούς τους στόχους. Στεκόμαστε μαζί, ως Σύμμαχοι, για να υπερασπιστούμε την ελευθερία μας και να συμβάλουμε σε μια πιο ειρηνικότερο κόσμο.

-Ο ευρωατλαντικός χώρος δεν βρίσκεται σε ειρήνη. Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει παραβιάσει τους κανόνες και αρχές που συνέβαλαν σε μια σταθερή και προβλέψιμη ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας. Εμείς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο μιας επίθεσης κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής επικράτειας των Συμμάχων

-Οι απειλές που αντιμετωπίζουμε είναι παγκόσμιες και διασυνδεδεμένες.

-Το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Θα συνεχίσουμε να απαντάμε στις ρωσικές απειλές και τις εχθρικές ενέργειες με ένα ενιαίο και υπεύθυνο τρόπο. Θα ενισχύσουμε σημαντικά την αποτροπή και την άμυνα για όλους τους Συμμάχους, ενισχύσουμε την ανθεκτικότητά μας έναντι του ρωσικού καταναγκασμού και θα υποστηρίξουμε τους εταίρους μας για την αντιμετώπιση των κακόβουλων παρεμβάσεων και της επιθετικότητας. Υπό το πρίσμα των εχθρικών πολιτικών και ενεργειών της, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε τη Ρωσική Ομοσπονδία ως εταίρο μας.

Ωστόσο, παραμένουμε πρόθυμοι να διατηρήσουμε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα για τη διαχείριση και τον μετριασμό των κινδύνων, να αποτρέψουμε την κλιμάκωση και να αυξήσουμε τη διαφάνεια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

-Οποιαδήποτε αλλαγή στην σχέση μας εξαρτάται από τη Ρωσική Ομοσπονδία να σταματήσει την επιθετική της συμπεριφορά και να συμμορφώνεται πλήρως με το διεθνές δίκαιο.