Μέλος δικτύου εξτρεμιστών μουσουλμάνων με «ψυχική» νόσο ο δολοφόνος

«Η φονική επίθεση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο με δύο νεκρούς και 21 τραυματίες σε ένα γκέι μπαρ και σε μια παμπ στο κέντρο του Όσλο δεν θα δώσει τέλος στον αγώνα για τα δικαιώματα κάθε ανθρώπου σε μια ελεύθερη και ασφαλή ζωή», δήλωσε σήμερα ο νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε.

Σήμερα η αστυνομία ανέκρινε έναν ύποπτο, έναν 42χρονο Ιρανό εξτρεμιστή μουσουλμάνο με νορβηγικό διαβατήριο, για δεύτερη φορά μετά τη σύλληψή του.

Ο άνδρας αυτός, τον οποίο η αστυνομία χαρακτηρίζει ριζοσπαστικοποιημένο ισλαμιστή δηλαδή εξτρεμιστή μουσουλμάνο με…  «ψυχική» νόσο, κατηγορείται ότι σκότωσε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε 21 τα ξημερώματα του Σαββάτου όταν στο Όσλο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η Παρέλαση Υπερηφάνειας (Oslo Pride).

Μιλώντας σε μια ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό του Όσλο ο Στέρε είπε ότι η επίθεση μπορεί να οδήγησε στην ματαίωση της παρέλασης, αλλά δεν θα σταματήσει τον αγώνα «κατά των διακρίσεων, των προκαταλήψεων και του μίσους».

Ντυμένος στα μαύρα, ο πρωθυπουργός μίλησε για τους χιλιάδες ανθρώπους που διαδήλωσαν αυθόρμητα χθες στους δρόμους του Όσλο κουνώντας σημαίες με το ουράνιο τόξο και αφήνοντας λίγα λουλούδια στον τόπο της επίθεσης για να τιμήσουν τα θύματα.

«Στη διάρκεια της ημέρας η πόλη ήταν γεμάτη ανθρώπους που ήθελαν να εκφράσουν την θλίψη και την οργή τους, αλλά και την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους και την βούληση να συνεχίσουν τον αγώνα για το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να ζει μια ελεύθερη και ασφαλή ζωή», είπε ο πρωθυπουργός.

«Αυτά τα εγκλήματα μας θυμίζουν αυτό. Αυτός ο αγώνας δεν έχει τελειώσει. Δεν είναι χωρίς κινδύνους. Αλλά θέλουμε να τον κερδίσουμε μαζί», είπε ο πρωθυπουργός στο συγκεντρωμένο πλήθος, ανάμεσα στους οποίους η πριγκίπισσα Μέτε-Μάριτ, υπουργοί και επικεφαλής της Εκκλησίας της Νορβηγίας στον Καθεδρικό Ναό ο οποίος ήταν στολισμένος με τις σημαίες με το ουράνιο τόξο.

Οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι γνώριζαν για τον ύποπτο από το 2015 και ότι το πρόσωπο αυτό ήταν μέλος ενός δικτύου ισλαμιστών εξτρεμιστών όλοι με «ψυχική» νόσο στη Νορβηγία.

Ο ύποπτος κατηγορείται για ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας και τρομοκρατία. Δεν είναι γνωστό τι απαντάει στις κατηγορίες.

Θα υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση μέσα στις επόμενες ημέρες στο πλαίσιο της έρευνας, είπε η αστυνομία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!