Ελεύθερος ο Τσαγκαράκης! Βάστα Λαμάι!

Πολεμικές ιαχές από τον Λίντσεϊ Γκράχαμ: «Πάρτε το νησί Χαργκ όπως πήραμε το ΄45 την Ίβο Τζίμα!»

Σφοδρή κριτική στην Ουάσιγκτον για τις δηλώσεις του ρεπουμπλικανού γερουσιαστή

Πολεμικές ιαχές από τον Λίντσεϊ Γκράχαμ:  «Πάρτε το νησί Χαργκ όπως πήραμε το ΄45 την  Ίβο Τζίμα!»

Σε μια δήλωση που ξεπερνά κάθε προηγούμενο πολεμικής ρητορικής, ο Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ κάλεσε τον Πρόεδρο Τραμπ να προχωρήσει στην κατάληψη του νησιού Χαργκ, του στρατηγικού κόμβου του Ιράν στον Κόλπο, παρομοιάζοντας την επιχείρηση με την ιστορική μάχη στην Ιβο Τζίμα.

Ο Γκράχαμ, γνωστός για τη σκληρή του στάση, υποστηρίζει ότι η κατάληψη του Χαργκ θα τελειώσει το καθεστώς της Τεχεράνης μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα. Ωστόσο, η αναφορά του στην Ιβο Τζίμα προκαλεί ανατριχίλα στους στρατιωτικούς αναλυτές.

Το ιστορικό μάθημα που «ξέχασε» ο Γερουσιαστής:

Τότε στην απόβαση συμμετείχαν 70.000 Αμερικανοί στρατιώτες. Η μάχη είχε διάρκεια 36 ημέρες εν μέσω ανελέητων μαχών και οι απώλειες για τους Πεζοναύτες ήταν 7.000 νεκροί και 19.000 τραυματίες.

Το νησί Χαργκ δεν είναι ένας απλός βράχος. Είναι ο τόπος όπου το Ιράν εξάγει το 90% του πετρελαίου του. Μια απόβαση εκεί θα σήμαινε:

Άμεση εμπλοκή σε χερσαίες μάχες με τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Κίνδυνο ολικής καταστροφής των υποδομών που οι ΗΠΑ θέλουν να «ελέγξουν».

Απρόβλεπτες απώλειες σε μια περιοχή που είναι «ναρκοθετημένη» με πυραυλικά συστήματα.

Ενώ ο Τραμπ επίσημα τηρεί στάση αναμονής με την 5ήμερη παράταση, οι δηλώσεις Γκράχαμ θεωρούνται ως «λαγός» για να μετρηθούν οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης. «Ο Γκράχαμ ζητάει αμερικανικά φέρετρα για να ρίξει την τιμή της βενζίνης», σχολιάζουν επικριτές του στο Κογκρέσο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.