ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν αναγνωρίζεται ο όρος «γυναικοκτονία» δολοφονούνται γυναίκες. Δηλαδή η γυναίκα είναι ιδιότητα και όχι άνθρωπος...

Πρώην επικεφαλής CIA Ντέιβιντ Πετρέους: «Μια χερσαία επίθεση των Ισραηλινών στη Γάζα θα διαρκούσε χρόνια»

«Δεν κερδίζεις αντιεξεγέρσεις σε ένα ή δύο χρόνια - Συνήθως χρειάζονται μια δεκαετία ή και περισσότερο»

Πρώην επικεφαλής CIA Ντέιβιντ Πετρέους: «Μια χερσαία επίθεση των Ισραηλινών στη Γάζα θα διαρκούσε χρόνια»

Ο πρώην επικεφαλής της CIA που υπηρέτησε και ως διοικητής των  αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, Ντέιβιντ Πετρέους, μιλώντας στο podcast «Power Play» του Politico, είπε ότι μια χερσαία επίθεση των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας θα διαρκούσε χρόνια και θα κατέληγε σε μία τραγωδία τύπου «Black Hawk down».

Συγκεκριμένα είπε ότι η συνέχιση της εκστρατείας βομβαρδισμού των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων «θα μπορούσε να γίνει Μογκαντίσου με στεροειδή πολύ γρήγορα».

Ο Πετρέους αναφέρθηκε σε αυτό το σημείο στο περιστατικό του 1993, όταν τρία αμερικανικά ελικόπτερα Black Hawk καταρρίφθηκαν στην πρωτεύουσα της Σομαλίας.

Τότε, είχαν γίνει αιματηρές μάχες μέσα στην πόλη, καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις αγωνίζονταν να διασώσουν τους επιζώντες της συντριβής.

«Θα δείτε βομβιστές αυτοκτονίας, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς»

Σύμφωνα με τον Αμερικανό στρατηγό, οι Ισραηλινοί θα αντιμετώπιζαν μια τέτοια πραγματικότητα μέσα σε εχθρικό έδαφος, σε περίπτωση χερσαίας επίθεσης.

«Αν (στη Χαμάς) είναι τόσο δημιουργικοί στην άμυνα όσο ήταν και σε αυτή τη φρικτή, βάρβαρη και ανείπωτη επίθεση, τότε θα δείτε βομβιστές αυτοκτονίας, θα δείτε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, θα υπάρξουν ενέδρες, παγίδες και το αστικό περιβάλλον, και πάλι, δεν θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολο», ανέφερε.

Ο Πετρέους είπε ότι η προσωπική του εμπειρία από τη διοίκηση στρατών που συμμετείχαν σε βίαιες εκστρατείες αντιμετώπισης ανταρτών θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση για τις ισραηλινές δυνάμεις, εφόσον προχωρήσουν σε χερσαία εισβολή.

«Συνήθως χρειάζεται μια δεκαετία»

«Μου είναι δύσκολο να φανταστώ ένα πιο δύσκολο σκηνικό από το συγκεκριμένο, και ήμουν αυτός που διοικούσε δυνάμεις σε μια σειρά από μεγάλες αστικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο Πετρέους.

«Δεν κερδίζεις αντιεξεγέρσεις σε ένα ή δύο χρόνια. Συνήθως χρειάζονται μια δεκαετία ή και περισσότερο, όπως είδαμε στο Ιράκ, όπως είδαμε στο Αφγανιστάν».

Ο πρώην αρχηγός του Στρατού δήλωσε ότι το Ισραήλ χρειάζεται ένα σχέδιο για την αποκατάσταση των βασικών υπηρεσιών, την ανοικοδόμηση της Γάζας και την ενίσχυση της διακυβέρνησης στην περιοχή, μόλις θεωρήσει ότι η μάχη κατά της Χαμάς έχει κερδηθεί.

Τo pronews.gr από την αρχή είχε αναλύσει την δυσκολία πραγματοποίησης μίας ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης στην Γάζα.

Η ισραηλινή πλευρά λέει ότι θέλει να επιχειρήσει κατά των ενόπλων της Χαμάς μέσα στην ίδια την Γάζα αλλά αυτό θα είναι ικανό να επιτευχθεί ρίχνοντας 300.000 στρατό με τις απώλειες να φτάνουν ακόμα και τους 50.000 νεκρούς καθώς μιλάμε για επιχείρηση μέσα σε μια πόλη των 2+ εκατομμυρίων κατοίκων.

Όλα αυτά παράλληλα με την γνώση από μέρους των Ισραηλινών ότι στην Γάζα βρίσκονται σε μάχιμη ηλικία 200.000 Παλαιστίνιοι (18-40 ετών), ενώ θεωρείται αδύνατο να μην έχει κάνει σχέδια και να μην έχει ετοιμάσει παγίδες θανάτου μέσα στην τεράστια από μπετόν πόλη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.