ΚΛΕΙΣΙΜΟ
To «κοτόπουλο» της Eurovision πιο πολύ άντρας είναι από κάτι προσκυνημένους

Πρυτανεία Πανεπιστημίου Κολούμπια: «Εμείς ζητήσαμε την επέμβαση της αστυνομίας»

Η πρόεδρος του ιδρύματος τονίζει στην επιστολή της ότι τα γεγονότα «δεν αφήνουν περιθώριο επιλογής»

Πρυτανεία Πανεπιστημίου Κολούμπια: «Εμείς ζητήσαμε την επέμβαση της αστυνομίας»

Επέμβαση της αστυνομίας της Νέας Υόρκης στο κάμπους του Πανεπιστημίου Κολούμπια για να διαλυθεί η κατάληψη των φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών πραγματοποιήθηκε, έπειτα από αίτημα των αρχών του πανεπιστημίου και αφού είχε προηγηθεί πολύωρη σύσκεψη.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης αστυνομικοί μπήκαν στο Χάμιλτον Χολ, στο κέντρο της Νέας Υόρκης, και απομάκρυναν τους φοιτητές που το είχαν καταλάβει λιγότερο από 24 ώρες νωρίτερα.

Αφορμή ήταν το κίνημα των διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων, που είχαν ξεκινήσει από τα μέσα Απριλίου στο Κολούμπια, υπέρ των Παλαιστινίων.

Το πανεπιστήμιο είχε κρίνει ότι οι φοιτητές-διαδηλωτές με την κατάληψη είχαν κλιμακώσει την ένταση και ότι πλέον είχε τεθεί για το ίδρυμα θέμα ασφάλειας της πανεπιστημιακής κοινότητας και εύρυθμης λειτουργίας.

Οι αρχές του ιδρύματος έκριναν μάλιστα ότι στο περιστατικό της κατάληψης ηγετικό ρόλο είχαν εξωπανεπιστημιακοί.

Τελικά, η πρόεδρος του ιδρύματος Μινούς Σαφίκ ζήτησε την επέμβαση με επιστολή της από τον υπαρχηγό της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Μάικλ Γκέρμπερ.

Στην επιστολή της η Σαφίκ επισημαίνει ότι «η κατάληψη του Hamilton Hall και οι συνεχιζόμενες κατασκηνώσεις εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια των εμπλεκόμενων προσώπων αλλά και ολόκληρης της κοινότητας. Οι ενέργειες αυτών των ατόμων δυστυχώς κλιμακώνονται. Οι δράσεις τους έχουν γίνει πόλος έλξης για διαδηλωτές έξω από τις πύλες μας, γεγονός που προκαλεί σοβαρό κίνδυνο για την πανεπιστημιούπολή μας και δυσχεραίνει την ικανότητα του πανεπιστημίου να συνεχίσει την κανονική του λειτουργία». Ο Γκέρμπερ πρακτικά είναι νομικός σύμβουλος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης.

Η Σαφίκ τονίζει ακόμη πως τα γεγονότα «δεν μας αφήνουν περιθώριο επιλογής» και προσθέτει ότι με τη στήριξη του συμβουλίου διοίκησης κατέληξε στην απόφαση πως «η κατάληψη, οι κατασκηνώσεις και σχετικές αναστατώσεις αποτελούν ξεκάθαρο και υφιστάμενο κίνδυνο για ανθρώπους, περιουσία και την ουσιώδη λειτουργία του πανεπιστημίου».

Τέλος, ζήτησε από την αστυνομία να διατηρήσει την παρουσία της στην πανεπιστημιούπολη έως «τουλάχιστον την 17η Μαΐου», ώστε «να διατηρήσει την τάξη και να διασφαλίσει ότι δεν θα στηθούν εκ νέου οι κατασκηνώσεις».

Από το πανεπιστήμιο τονίζουν ότι η επέμβαση δεν έγινε γιατί αντιτίθεται στις ιδέες των διαδηλωτών, αλλά επειδή οι πράξεις τους έθεσαν σε κίνδυνο το σύνολο. «Η απόφαση να επικοινωνήσουμε με την αστυνομία της Νέας Υόρκης ήρθε ως απάντηση στις ενέργειες των διαμαρτυρόμενων, όχι στον σκοπό που πρεσβεύουν», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του εκπρόσωπος του Κολούμπια. «Έχουμε καταστήσει σαφές ότι η ζωή στο κάμπους δεν μπορεί να διακόπτεται ατέρμονα από διαμαρτυρόμενους που παραβιάζουν τους κανόνες και τον νόμο».

Πολλοί συμμετέχοντες στην κατάληψη, που είχαν χρησιμοποιήσει μηχανήματα πώλησης αναψυκτικών και άλλα αντικείμενα ώστε να οχυρωθούν μέσα στο Χάμιλτον Χολ, τέθηκαν υπό κράτηση και οδηγήθηκαν σε λεωφορεία της αστυνομίας.

Ο εκπρόσωπος του πανεπιστημίου επισήμανε ότι οι διαδηλωτές «επέλεξαν να κλιμακώσουν», προκαλώντας μία κατάσταση «που ήταν δυνατόν να διατηρηθεί», σημειώνοντας πως στο Χάμιλτον Χολ υπήρξαν περιστατικά βανδαλισμού, καταστροφών και εκδίωξης υπαλλήλων του ιδρύματος.

«Η ασφάλεια της κοινότητάς μας, ειδικά των φοιτητών μας, παραμένει πρώτη μας προτεραιότητα», καταλήγει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι κινητοποιήσεις που άρχισαν στο Κολούμπια στα μέσα Απριλίου έχουν εξαπλωθεί σε πανεπιστημιουπόλεις ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες, εγείροντας νέες προκλήσεις για τις πρυτανείες, καθώς δεκάδες αμερικανικά ΑΕΙ προσπαθούν να προφυλάξουν το δικαίωμα στην ελεύθερη αντιπολεμική έφραση αλλά ταυτόχρονα να αποφύγουν φαινόμενα βίας, ακραίου ακτιβισμού ή αντισημιτισμού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.