ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Συμφωνία για την εξουδετέρωση ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα υπέγραψαν Τουρκία, Ρουμανία και Βουλγαρία

Ανώτεροι αξιωματούχοι των τριών χωρών υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης στην Κωνσταντινούπολη ώστε να εξουδετερωθούν οι εκρηκτικοί μηχανισμοί

Συμφωνία για την εξουδετέρωση ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα υπέγραψαν Τουρκία, Ρουμανία και Βουλγαρία

Η Τουρκία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία υπέγραψαν σήμερα σύμφωνία για ένα κοινό σχέδιο εξουδετέρωσης των ναρκών που επιπλέουν στη Μαύρη Θάλασσα ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, έπειτα από μήνες συνομιλιών μεταξύ των τριών χωρών που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ο Ρουμάνος ομόλογός του Άνγκελ Τίλβαρ και ο υφυπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Ατανάς Ζαπριάνοφ υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης στην Κωνσταντινούπολη για τη σύσταση τριμερούς πρωτοβουλίας ώστε να εξουδετερωθούν αυτοί οι εκρηκτικοί μηχανισμοί.

Θα πηγαίνατε και θα αφήνατε το ανήλικο παιδί σας στο σπίτι ενός ΛΟΑΤΚΙ ζευγαριού για να παίξει με το υιοθετημένο παιδί τους;

  • Ναι (9%, 1.842 Votes)
  • Όχι (83%, 16.042 Votes)
  • Ίσως ναι (3%, 633 Votes)
  • Ίσως όχι (3%, 541 Votes)
  • Δεν ξέρω/Δεν απαντώ (2%, 374 Votes)

Σύνολο ψήφων: 19.432

Loading ... Loading ...

“Με την έναρξη του πολέμου, παρουσιάστηκε μια απειλή από νάρκες που επιπλέουν στη Μαύρη Θάλασσα. Προκειμένου να την καταπολεμήσουμε… συμφωνήσαμε να συστήσουμε μια ομάδα μέτρων κατά των ναρκών”, είπε ο Γκιουλέρ κατά την τελετή της υπογραφής.

Οι θαλάσσιες νάρκες συνιστούν απειλή για τις εξαγωγικές οδούς που χρησιμοποιεί η Ουκρανία στη Μαύρη Θάλασσα μετά την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και αρκετά πλοία έχουν πληγεί από αυτές, περιλαμβανομένου ενός φορτηγού πλοίου που κατευθυνόταν σε λιμάνι του ποταμού Δούναβη για να φορτώσει σιτηρά τον Δεκέμβριο.

Τρία ναρκαλιευτικά πλοία από κάθε χώρα και ένα πλοίο διοίκησης και ελέγχου θα αναλάβουν δράση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, δήλωσε αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Ναυτικοί διοικητές των τριών χωρών θα συστήσουν επιτροπή που θα διαχειρίζεται την επιχείρηση, είπε ο Γκιουλέρ, ο οποίος πρόσθεσε πως αυτή θα μπορούσε να περιλάβει και άλλες χώρες της Μαύρης Θάλασσας όταν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Γκιουλέρ είπε πως η Τουρκία θεωρεί «πολύτιμες» τις θετικές συμβολές σε αυτήν την πρωτοβουλία από συμμάχους στη Μαύρη Θάλασσα που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, όμως η πρωτοβουλία θα είναι ανοικτή μόνο σε πλοία των “τριών παράκτιων συμμαχικών χωρών”.

Η Τουρκία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως δεν θα επιτρέψει σε δύο ναρκαλιευτικά πλοία που δώρισε η Βρετανία στην Ουκρανία να διέλθουν από τα χωρικά της ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα λέγοντας ότι θα παραβίαζαν τη Συνθήκη του Μοντρέ (1936), μια διεθνή συμφωνία για τη διέλευση από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων μεταξύ άλλων και σε καιρό πολέμου.

“Ως Τουρκία, έχουμε εφαρμόσει τη Συνθήκη του Μοντρέ προσεκτικά, υπεύθυνα και αμερόληπτα, κάτι που διασφαλίζει την ισορροπία στη Μαύρη Θάλασσα”, υποστήριξε ο Γκιουλέρ.

Υπουργοί Άμυνας από τις τρεις χώρες της Μαύρης Θάλασσας διεξήγαγαν συνομιλίες για ένα σχέδιο εξουδετέρωσης ναρκών σε σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο και στην Άγκυρα τον Νοέμβριο του 2023 καθώς εργάζονταν για την οριστικοποίηση της πρωτοβουλίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Άγκυρα, που διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα, εργάζεται επίσης με τα Ηνωμένα Έθνη, την Ουκρανία και τη Ρωσία προκειμένου να αναβιώσει την πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά από την οποία αποχώρησε πέρυσι η Μόσχα, αν και δεν φαίνεται δημόσια να υπάρχουν ενδείξεις προόδου στις συνομιλίες αυτές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.