
Μέλη της Εθνοφρουράς στην πολιτεία της Αϊόβα, ήταν οι δύο Αμερικανοί στρατιώτες που το περασμένο Σάββατο (13/12) σκοτώθηκαν σε ενέδρα του ISIS στην κεντρική Συρία.
Πρόκειται για τον 25χρονο λοχία Έντγκατ Μπράιαν Τόρες Τόβαρ και τον 29χρονο, επίσης λοχία, Γουίλιαμ Ναθάνιελ Χάουαρντ, οι σοροί των οποίων ταυτοποιήθηκαν νωρίτερα σήμερα.
Our entire National Guard family mourns the loss of Sgt. Edgar Brian Torres Tovar, 25, of Des Moines, Iowa, and Sgt. William Nathaniel Howard, 29, of Marshalltown, Iowa-the Iowa Army National Guard Soldiers who were ambushed and killed in Syria. Their mission was in support of… pic.twitter.com/eXcyCquOwb
— Gen. Steven Nordhaus (@ChiefNGB) December 15, 2025
Σύμφωνα με το Associated Press, ο κυβερνήτης της Αϊόβα, διέταξε όλες οι σημαίες στα δημόσια κτήρια της πολιτείας να κυματίσουν μεσίστιες προς τιμήν τους, λέγοντας ότι «Είμαστε ευγνώμονες για την υπηρεσία τους και θρηνούμε βαθιά την απώλειά τους».
«Είναι επίθεση του ISIS» δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ για το περιστατικό. «Θα εκδικηθούμε», τόνισε επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτησή του.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Σον Παρνέλ, δήλωσε ότι τρία άλλα μέλη της Εθνοφρουράς της Αϊόβα τραυματίστηκαν στην επίθεση, με δύο από αυτά να βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση και το άλλο σε καλή κατάσταση.
Σύμφωνα με το Associated Press, η επίθεση ήταν δοκιμάζει σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια προσέγγισης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Συρίας από την ανατροπή του αυταρχικού ηγέτη Μπασάρ Άσαντ πριν από ένα χρόνο, καθώς ο αμερικανικός στρατός επεκτείνει τη συνεργασία του με τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας.
Εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην ανατολική Συρία ως μέρος ενός συνασπισμού που μάχεται το ISIS.
Από τους πυροβολισμούς στην έρημο της Συρίας κοντά στην ιστορική πόλη Παλμύρα τραυματίστηκαν επίσης μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας, ενώ ο δράστης σκοτώθηκε.
Ο τελευταίος είχε ενταχθεί στις δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας της Συρίας ως φύλακας βάσης πριν από δύο μήνες και πρόσφατα ανατέθηκε εν μέσω υποψιών ότι μπορεί να συνδέεται με το ISIS, όπως δήλωσε ένας Σύρος αξιωματούχος.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.