ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Το ενδεχόμενο συμφωνίας με τον Τ.Ασάνζ εξετάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Τι λένε οι δικηγόροι του Ασάνζ

Το ενδεχόμενο συμφωνίας με τον Τ.Ασάνζ εξετάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας με τον Τζούλιαν Ασάνζ, που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην αποφυλάκισή του, φαίνεται πως εξετάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Τους τελευταίους μήνες έχουν λάβει χώρα προκαταρκτικές συνομιλίες για μια τέτοια συμφωνία μεταξύ αξιωματούχων του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και της ομάδας των δικηγόρων του Ασάνζ, αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση του θέματος. Ωστόσο, οι συνομιλίες αυτές είναι ακόμη σε εξέλιξη και υπάρχει η πιθανότητα να διακοπούν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Μια ελάσσονα κατηγορία για κακή διαχείριση απόρρητων πληροφοριών θα μπορούσε να επιτρέψει στον Ασάνζ να δηλώσει εξ’ αποστάσεως ένοχος για το πλημμέλημα εξ αποστάσεως, επιτρέποντάς του ενδεχομένως να αποφύγει την έκδοση στις ΗΠΑ, όπου καταζητείται εδώ και χρόνια, και να αποφυλακιστεί χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψει στην Αμερική.

Τι λένε οι δικηγόροι του Ασάνζ

Δικηγόρος που εκπροσωπεί τον ιδρυτή του WikiLeaks δήλωσε ότι οι νόμιμοι εκπρόσωποί του δεν έχουν δει καμία ένδειξη ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σκοπεύει να επιλύσει την υπόθεση.

Σε δήλωση που εστάλη μέσω email στο Reuters, ο δικηγόρος του Ασάνζ, Μπάρι Πόλακ σημείωσε: «Δεν είναι σωστό να σχολιάζουν οι δικηγόροι του κ. Ασάνζ ενώ η υπόθεσή του βρίσκεται ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, εκτός από το να τονίσουμε ότι δεν μας δόθηκε καμία ένδειξη ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης σκοπεύει να επιλύσει την υπόθεση και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν με αποφασιστικότητα όσο ποτέ άλλοτε να ζητούν την έκδοσή του και για τις 18 κατηγορίες, που επισύρουν ποινή κάθειρξης 175 ετών». Εισαγγελείς στις ΗΠΑ είχαν πει νωρίτερα ότι η ποινή δεν θα είναι μεγαλύτερη από 63 μήνες φυλάκισης.

Ο Ασάνζ δίνει μάχη κατά της έκδοσης από τη Βρετανία στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις για τη δημοσίευση απόρρητων στρατιωτικών αρχείων και διπλωματικών τηλεγραφημάτων των ΗΠΑ το 2010. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η δημοσίευση αυτών των εγγράφων έθεσε σε κίνδυνο ζωές. Ωστόσο, οι υποστηρικτές του Ασάνζ υποστηρίζουν ότι διώκεται επειδή αποκάλυψε αξιόποινες πράξεις των ΗΠΑ, ιδιαίτερα στους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Διάφορες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεγάλα ΜΜΕ και ηγέτες χωρών, όπως το Μεξικό, η Βραζιλία και η Αυστραλία ζήτησαν να απορριφθούν οι κατηγορίες εναντίον του Ασάνζ, ενός Αυστραλού πολίτη. Από το 2019, ο Ασάνζ κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τη σύλληψή του από την αστυνομία του Λονδίνου στην πρεσβεία του Ισημερινού κατόπιν σχετικού αιτήματος των ΗΠΑ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.