Βόρεια Κορέα: Τρεις δοκιμές πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές με στόχο ΗΠΑ και Ιαπωνία

50-70 κεφαλές διαθέτει η Πιονγκγιάνγκ

Βόρεια Κορέα: Τρεις δοκιμές πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές με στόχο ΗΠΑ και Ιαπωνία

Η Βόρεια Κορέα στέλνει συνεχή και καθαρά μηνύματα στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία για το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης μαζί τους: Μετά τις βολές δύο τακτικών βαλλιστικών πυραύλων σήμερα έκανε δοκιμαστική ρίψη τριών πυραύλων, ένας εκ των οποίων ο ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός Hwasong-17 και οι άλλοι cruise.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο της Νότιας Κορέας, τουλάχιστον τρεις πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από τη Σουνάν, κέντρο δοκιμών της βορειοκορεατικής πρωτεύουσας, προς ανατολική κατεύθυνση, προς τη θαλάσσια περιοχή που αποκαλείται Θάλασσα της Κορέας στην κορεατική χερσόνησο και Θάλασσα της Ιαπωνίας στο Τόκιο, στις 06:00, στις 06:37 και στις 06:42 (τοπικές ώρες· αντίστοιχα 00:00, 00:37 και 00:42 ώρες Ελλάδας).

Οι πύραυλοι έχουν την δυνατότητα να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Στη Σεούλ, ο Τζο Μπάιντεν συμφώνησε με τον νέο ομόλογό του Γιουν Σοκ-γελ, σύμφωνα με τον τελευταίο, να εντατικοποιηθούν τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, καθώς και να αναπτυχθούν στη χερσόνησο αεροσκάφη ή πύραυλοι για στο πλαίσιο «προετοιμασίας για επίθεση με πυρηνικά όπλα».

Η Βόρεια Κορέα ήδη έχει και παράγει πυρηνικά όπλα με περίπου 50-70 κεφαλές στο οπλοστάσιό της.

Ο πρώτος βαλλιστικός πύραυλος, που το νοτιοκορεατικό Γενικό Επιτελείο θεωρεί πως ήταν ICBM, κάλυψε απόσταση περίπου 360 χιλιομέτρων και έφθασε σε μέγιστο υψόμετρο 540 χιλιομέτρων, δηλαδή θα έφτανε εύκολα στην Αλάσκα και ίσως την δυτική ακτή των ΗΠΑ.

Ο δεύτερος πύραυλος «εξερράγη» σε υψόμετρο 20 χιλιομέτρων, ενώ ο τρίτος, που πιστεύεται πως ήταν βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς, κάλυψε απόσταση περίπου 760 χιλιομέτρων και έφθασε σε υψόμετρο περίπου 60 χλμ..

Το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ο ένας από τους πυραύλους είχε «ασυνήθιστη» τροχιά.

Η Πιονγκγιάνγκ επιδιώκει να αναπτύξει τεχνολογία που θα επιτρέπει οι πύραυλοί της να εκτελούν ελιγμούς μετά την εκτόξευση, ειδικά «τεχνολογία υπερηχητικής τροχιάς καθόδου», που θα καθιστά πολύ πιο δύσκολη την αναχαίτισή τους από συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.

Η εκτόξευση των τριών πυραύλων αποτελεί «παράνομη ενέργεια και κατάφωρη παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε η κυβέρνηση του προέδρου Γιουν Σοκ-γελ έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Κυανού Οίκου.

Η Βόρεια Κορέα, παρά τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από τα Ηνωμένα Έθνη εξαιτίας των προγραμμάτων της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, πολλαπλασίασε τις δοκιμές πυραύλων φέτος, αψηφώντας παράλληλα τις παραινέσεις της Ουάσινγκτον να ξαναρχίσουν διμερείς διαπραγματεύσεις, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για «εχθρική» συμπεριφορά.

Η Πιονγκγιάνγκ είχε κηρύξει μορατόριο στις εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBMs) και στις δοκιμές πυρηνικών όπλων το 2017. Όμως τερμάτισε την πρώτη διάστασή του τον Μάρτιο, εκτοξεύοντας διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο. Και οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας υποπτεύονται πως επίκειται άμεσα νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου, η πρώτη σε πέντε χρόνια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε έξι δοκιμές πυρηνικών όπλων από το 2006 ως το 2017.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.