ΕΚΤΑΚΤΟ – Βοσνία: Οι Σερβοβόσνιοι ζήτησαν την «ειρηνική διάλυση της χώρας»

«Δεν χρειάζεται να γίνει πόλεμος για κάτι που μπορεί να λυθεί ειρηνικά»

ΕΚΤΑΚΤΟ – Βοσνία: Οι Σερβοβόσνιοι ζήτησαν την «ειρηνική διάλυση της χώρας»

Ο Σερβοβόσνιος Μίλοραντ Ντόντικ, μέλος της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης που εκπροσωπεί την Σερβική Δημοκρατία, ζήτησε την «ειρηνική διάλυση» της χώρας,  λέγοντας ότι «δεν έχει μέλλον».

«Δεν χρειάζεται να γίνει πόλεμος για κάτι που μπορεί να λυθεί ειρηνικά» είπε

Ο Μ.Ντόντικ, ο οποίος έχει επανειλημμένα εκφράσει αποσχιστικές απειλές την τελευταία δεκαετία, μίλησε σε δημοσιογράφους στη Μπάνια Λούκα, την πρωτεύουσα της Σερβικής Δημοκρατίας, μία από τις δύο αυτόνομες οντότητες της Βοσνίας, μαζί με την Ομοσπονδία Βοσνίων και Κροατών.

Ο Ντόντικ παραπονέθηκε για τις προσπάθειες των Βόσνιων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Σλάβοι Μουσουλμάνοι, να κυριαρχήσουν στους Σέρβους και τους Κροάτες, τις οποίες περιέγραψε ως «μουσουλμανικό εθνικισμό».

«Ήρθε η ώρα να προσπαθήσουμε για άλλη μια φορά να ενεργοποιήσουμε τον μηχανισμό ειρηνικής διάλυσης στη Βοσνία Ερζεγοβίνη», είπε, προσθέτοντας ότι μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, όλοι θα μπορούσαν «να ζήσουν ειρηνικά».

Ο πόλεμος της Βοσνίας το 1992-95 ξεκίνησε όταν οι Σέρβοι αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της χώρας από τη Γιουγκοσλαβία και δημιούργησαν το δικό τους «εθνοκαθαρισμένο έδαφος».

Η ειρηνευτική συμφωνία του 1995 δημιούργησε τη Βοσνία Ερζεγοβίνη ως μια χαλαρή ένωση των δύο οντοτήτων, με αδύναμη κεντρική κυβέρνηση και δυσκίνητες δομές σε όλα τα επίπεδα.

Ο Ντόντικ, στον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα επιβάλει κυρώσεις για υπονόμευση των ειρηνευτικών προσπαθειών και του κράτους δικαίου, είναι ένθερμος υποστηρικτής της Μόσχας και αρνήθηκε να εγκρίνει την ένταξη της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στις διεθνείς κυρώσεις.

Η χώρα πρόκειται να διεξάγει γενικές εκλογές στις 2 Οκτωβρίου, παρά τις διαμαρτυρίες των Κροατών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο ισχύων εκλογικός νόμος στρέφεται εναντίον τους ως η μικρότερη από τις τρεις εθνοτικές ομάδες.

Πάντως και οι Κροάτες και οι Σέρβοι θέλουν πλέον το ίδιο πράγμα: Να διαρραγεί η κρατική οντότητα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης υπό το υπάρχουν σχήμα και να ενωθούν οι δύο κοινότητες με τις μητρικές χώρες τους, την Κροατία και την Σερβία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.