Τι είπε ο Μπράντον Λιούις

Ο  Βρετανός υπουργός για την Βόρεια Ιρλανδία Μπράντον Λιούις κλήθηκε να απαντήσει στο ενδεχόμενο ανταλλαγής του φιλορώσου πολιτικου Βίκτορ Μεντβεντσούκ με δύο Βρετανούς αιχμαλώτους και υποστήριξε ότι η Βρετανία δεν σκοπεύει να βοηθήσει τη Ρωσία και δεν εξετάζει τρόπους να το κάνει.

Στην ρωσική κρατική τηλεόραση προβλήθηκε τη Δευτέρα, βίντεο των Βρετανών στο οποίο αυτοί ζητούν να τους ανταλλάξουν με τον Βίκτορ Μεντβεντσούκ, Ουκρανό σύμμαχο του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος κρατείται από τις ουκρανικές αρχές.

Ερωτηθείς από το Sky News αν μια πιθανή ανταλλαγή είναι κάτι στο οποίο θα εμπλακεί η κυβέρνηση, ο υπουργός που είναι αρμόδιος για θέματα Βόρειας Ιρλανδίας Μπράντον Λιούις δήλωσε: «Αυτήν την περίοδο βρισκόμαστε σε μια διαδικασία επιβολής κυρώσεων στους ανθρώπους που πρόσκεινται στο καθεστώς Πούτιν, δεν πρόκειται να εξετάσουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τη Ρωσία».

Ο Λιούις σημείωσε ότι δεν θέλει να σχολιάσει την συγκεκριμένη κατάσταση όσον αφορά τους δύο Βρετανούς αιχμαλώτους, τον Σον Πίνερ και τον Άιντεν Άσλιν.

«Έχουμε πάντα ευθύνη για τους Βρετανούς πολίτες, το οποίο είναι κάτι που λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας. Πρέπει να βρούμε την ισορροπία στην Ουκρανία και γι’ αυτό λέω σε όλους: μην ταξιδεύετε παράνομα στην Ουκρανία», σημείωσε ο Λιούις.

Ο βρετανικός νόμος περί στρατολόγησης στο εξωτερικό απαγορεύει στους πολίτες να εντάσσονται σε ξένους στρατούς που πολεμούν σε χώρες που έχουν ειρήνη με την Βρετανία και οι Βρετανοί υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας προειδοποίησαν κατά μιας συμμετοχής Βρετανών στη σύγκρουση στην Ουκρανία από τότε που άρχισε ο πόλεμος στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στη γειτονική της χώρας βρίσκεται τώρα στη δεύτερη φάση της, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν την αναμενόμενη επίθεσή τους στην ανατολική Ουκρανία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Οι ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία έχουν την υποστήριξη της Βρετανίας», σημείωσε εξάλλου ο Λιούις. «Συνεχίζουμε να προσφέρουμε αυτήν την υποστήριξη και αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να το κάνουμε», κατέληξε.