Τι προβλέπει το Πρωτόκολλο

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον σχεδιάζει να ανακοινώσει ότι θα παραβιάσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, μια από τις βασικές συμφωνίες που διέπουν τις σχέσεις της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit.

Όπως αποκάλυψε ο πολιτικός συντάκτης του ITV Ρόμπερτ Πρέστον, σε ανάρτηση στον ιστότοπο του περιοδικού The Spectator, «ο Τζόνσον σκοπεύει να πει, όπως καταλαβαίνω, ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τις νομοθετικές εξουσίες της για να παραβιάσει τις υποχρεώσεις της βάσει του Πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία».

Πρόσθεσε ότι ο βρετανός πρωθυπουργός «θα αναστείλει όλους τους συνοριακούς ελέγχους σε προϊόντα που εισάγονται από τη Μεγάλη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία. Αλλά θα το ανακοινώσει την Παρασκευή, όχι σήμερα».

Βρετανική κυβερνητική πηγή είπε ότι οι πληροφορίες αυτές «δεν είναι σωστές».

Όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του Πρέστον, η Ντάουνινγκ Στριτ σχολίασε: «Δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις για το πώς θα προχωρήσουμε, ωστόσο η κατάσταση τώρα είναι πολύ σοβαρή».

Νωρίτερα, η Βρετανία είχε ανακοινώσει ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία και κάλεσε την ΕΕ να επιδείξει μεγαλύτερη ευελιξία.

Λονδίνο και Βρυξέλλες προσπαθούν επί μήνες να βρουν μια λύση στο πρόβλημα.

Το Πρωτόκολλο δημιούργησε επί της ουσίας ένα «τελωνειακό σύνορο» στη θάλασσα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε να διατηρηθούν ανοιχτά τα χερσαία σύνορα της επαρχίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας που είναι μέλος της ΕΕ. Η Βρετανία ζητά την πλήρη αναθεώρηση της συμφωνίας και έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αναστείλει μονομερώς κάποιο τμήμα της εάν δεν καταλήξει σε μια νέα συμφωνία με την Ενωση. Οι Βρυξέλλες, ωστόσο, αντιπροτείνουν περιορισμένες αλλαγές, εντός του πλαισίου της υπάρχουσας συμφωνίας.

Το αδιέξοδο μπλοκάρει και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Βόρεια Ιρλανδίαμετά τις εκλογές της περασμένης εβδομάδας.

Το εθνικιστικό Σιν Φέιν, το οποίο δέχεται το Πρωτόκολλο δεδομένου ότι στόχος του κόμματος είναι η ένωση της Ιρλανδίας, κέρδισε τις εκλογές. Όμως θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση με το συντηρητικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), το οποίο υποστηρίζει ότι το Πρωτόκολλο διαβρώνει τους δεσμούς της επαρχίας με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο ηγέτης του DUP Τζέφρι Ντόναλτσον είπε στο BBC ότι μίλησε σήμερα, Τρίτη, με τον Τζόνσον ο οποίος καταλαβαίνει ότι η υπάρχουσα κατάσταση δεν είναι βιώσιμη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον Ιρλανδό ομόλογό του Μίχολ Μάρτιν, ο Τζόνσον είπε ότι η κατάσταση τώρα είναι «πολύ σοβαρή» και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει κάνει τα αναγκαία βήματα για να αντιμετωπιστεί η οικονομική και πολιτική αναστάτωση που προκαλείται. Ο Μάρτιν είπε ότι προειδοποίησε τον Τζόνσον να μην κάνει μονομερείς ενέργειες. Την ίδια προειδοποίηση του απηύθυνε και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.