Χιλή: Υιοθετεί τον νόμο της «εύκολης σκανδάλης» για την προστασία των αστυνομικών

Όταν αστυνομικός χρησιμοποιεί όπλο σε νόμιμη άμυνα, ή για να υπερασπιστεί τρίτο επειδή η ζωή του διατρέχει κίνδυνο, θα θεωρείται πως έδρασε τηρώντας τους επαγγελματικούς κανόνες

Χιλή: Υιοθετεί τον νόμο της «εύκολης σκανδάλης» για την προστασία των αστυνομικών

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης στη Χιλή θα μπορούν πλέον να λογαριάζουν στο «τεκμήριο της νόμιμης άμυνας», δυνάμει νέου νόμου, που επικριτές του βάφτισαν «νόμο της ‘εύκολης σκανδάλης’» (Gatillo fácil), καθώς το κοινοβούλιο της χώρας, όπου η εγκληματικότητα βρίσκεται σε άνοδο, τον ενέκρινε χθες Τετάρτη.

Η δολοφονία, την περασμένη εβδομάδα, μιας υπαξιωματικού των καραμπινιέρων —η Ρίτα Ολιβάρες δέχθηκε καταιγισμό πυρών καθώς έβγαινε από το υπηρεσιακό της αυτοκίνητο— επιτάχυνε την υιοθέτηση του.

Το κείμενο προβλέπει πως για κάθε στρατιωτικό ή αστυνομικό που κάνει χρήση του υπηρεσιακού του όπλου θα έχει ισχύ το τεκμήριο της νόμιμης άμυνας, το οποίο δεν θα αίρεται παρά μόνο αν έρευνα δείξει πως έδρασε κακόβουλα.

«Tο σχέδιο νόμου ορίζει πως όταν αστυνομικός χρησιμοποιεί όπλο σε νόμιμη άμυνα, ή για να υπερασπιστεί τρίτο επειδή η ζωή του διατρέχει κίνδυνο, θα θεωρείται πως έδρασε τηρώντας τους επαγγελματικούς κανόνες, εκτός αν έρευνα αποδείξει το αντίθετο», εξήγησε η υπουργός Εσωτερικών Καρολίνα Τοά.

«Πέθαναν αστυνομικοί για να δει το φως της ημέρας αυτό το νομοσχέδιο (…) Προστατεύστε την αστυνομία μας, δώστε της περισσότερες εξουσίες, ξαναδώστε ελπίδα στους Χιλιανούς», είπε από την πλευρά του ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Αντρές Λόνγκτον, εισηγητής του νομοσχεδίου.

Το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου, το οποίο κατά τη διάρκεια της συζήτησης χαρακτηρίστηκε νόμος της «εύκολης σκανδάλης» από όσους εναντιώνονταν στις διατάξεις του, επικρίθηκε από ειδικούς σε θέματα ποινικού δικαίου και από τα Ηνωμένα Έθνη.

«Δεν συμμορφώνεται προς το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε ο Γιαν Γιαράμπ, στέλεχος του ΟΗΕ αρμόδιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Λατινική Αμερική.

Ορισμένες αμφιλεγόμενες διατάξεις απαλείφθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο κοινοβούλιο, ιδίως αυτή που προέβλεπε πως αστυνομικοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν όπλα αν δέχονταν επίθεση από τουλάχιστον δύο άοπλους.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η εγκληματικότητα είναι η βασική ανησυχία των πολιτών της Χιλής. Η αύξηση των εγκλημάτων στη χώρα της Λατινικής Αμερικής ώθησε την κυβέρνηση του προέδρου Γκαμπριέλ Μπόριτς να ανακοινώσει ομοβροντία μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με δημόσιο θεσμό αρμόδιο για την πρόληψη της εγκληματικότητας, το 2022 οι ανθρωποκτονίες αυξήθηκαν κατά 33,4% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά. Επρόκειτο για τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση αυτού του δείκτη σε όλη τη Λατινική Αμερική, πίσω μόνο από τον Ισημερινό (+80%).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.