ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Τούρκος αναλυτής : «Η Ελλάδα γίνεται ισχυρότερη με τις συμμαχίες που αναπτύσσει – Να τα βρούμε»

Τούρκος αναλυτής : «Η Ελλάδα γίνεται ισχυρότερη με τις συμμαχίες που αναπτύσσει – Να τα βρούμε»

Με άρθρο του στην τουρκική εφημερίδα Karar ο μετριοπαθής αναλυτής, και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Kültür της Κωνσταντινούπολης, Μενσούρ Αγκούν ζητάει να προχωρήσουν Ελλάδα και Τουρκία σε μια νέα εποχή στις μεταξύ τους σχέσεις αλλά ο Ερντογάν δεν τον ακούει και βάζει τις μπουλντόζες στην Αμμόχωστο.

Ο Αγκούν υποστηρίζει πως έως πρότινος η Τουρκία επιχειρούσε να φρενάρει τις ελληνικές διεκδικήσεις -σύμφωνα με τον ίδιο- στο Αιγαίο Πέλαγος, με την στρατιωτική της υπεροχή και την απειλή χρήσης βίας. Ωστόσο αυτά φαίνεται να μην αρκούν πλέον, μετά τις συμμαχίες και τις συνεργασίες που έχει αναπτύξει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή.

«Η Τουρκία επένδυσε στη στρατιωτική τεχνολογία, καταφεύγοντας στην απειλή χρήσης βίας, ειδικά στην περίπτωση του Αιγαίου. Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα, προχώρησε και έδωσε προτεραιότητα στην εμβάθυνση της συνεργασίας της και στη δημιουργία νέων συμμαχιών.

Ως μέλος της Ε.Ε. ανέπτυξε συνεργασίες με πολιτικό και οικονομικό βάρος αρχικά με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο και πλέον προχωράει σε ειδική σχέση με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ» γράφει ο Αγκούν, αναφέροντας την πρόσφατη υπογραφή του ελληνογαλλικού συμφώνου με τη ρήτρα για αμοιβαία συνδρομή, τους νέους εξοπλισμούς, αλλά και την επικείμενη ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

«Μ’ αυτή τη συμφωνία, οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Αλεξανδρούπολη και την Κρήτη, ενώ η Ελλάδα θα νιώσει πιο ασφαλής απέναντι στην τουρκική απειλή. Πλέον για την Τουρκία, η εποχή των απειλών χρήσης βίας τελειώνει. Το πιο σημαντικό είναι πως η Ελλάδα θ’ αντικαταστήσει την Τουρκία γεωπολιτικά για τις ΗΠΑ» σημειώνει ο Τούρκος αναλυτής, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως: «Είτε μας αρέσει, είτε όχι η Ελλάδα έγινε ισχυρότερη με τις συμμαχίες που έχει αναπτύξει κατά της Τουρκίας ή καλύτερα κατάφερε και εξουδετέρωσε σε μεγάλο βαθμό το σημαντικότερο τουρκικό χαρτί, που ήταν στρατιωτικής της ισχύ».

O Αγκούν μιλάει για μία σειρά από λάθη, μ’ έμμεσες βολές κατά της πολιτικής που εφάρμοσε τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση Ερντογάν, ζητώντας ν’ αναθεωρηθούν και να υπάρξει ένας ειλικρινής απολογισμός, που θα βοηθήσει την επίλυση των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα κυρίως σε εξωτερικά ζητήματα. «Η εξομάλυνση των σχέσεων μας με την Αρμενία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, ακόμη και με τη Συρία θα μας βοηθήσει» λέει.

Όσον αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα, ο Αγκούν ζητάει να ληφθούν πρωτοβουλίες από την Άγκυρα προς την επίλυση προβλημάτων που αφορούν την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο ξεπερνώντας τη σημερινή στασιμότητα. Ως πρώτο βήμα μάλιστα από πλευρά της Άγκυρας, προτείνει το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τη διασφάλιση κράτους Δικαίου και τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Μενσούρ Ακγκούν είναι από τους λίγους ακαδημαϊκούς και αρθρογράφους στην Τουρκία, ακτιβιστής της κοινωνίας των πολιτών παράλληλα, που διατυπώνει δημόσια και χωρίς φόβο απόψεις και θέσεις, μη διστάζοντας ν’ ασκήσει κριτική στα κακώς κείμενα της κυβέρνησης Ερντογάν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.