ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Επαναλειτουργία της Χάλκης ζητεί ο Βαρθολομαίος

Επαναλειτουργία της Χάλκης ζητεί ο Βαρθολομαίος

Ο κ. Βαρθολομαίος παραχώρησε τη συνέντευξη εν όψει των συναντήσεών του με τον Πάπα Φραγκίσκο, στις 25 και 26 Μαΐου στην Ιερουσαλήμ.

Οι δύο εκκλησιαστικοί ηγέτες θέλουν έτσι να τιμήσουν την ιστορική συνάντηση ανάμεσα στον Πάπα Παύλο τον 6ο και τον Πατριάρχη Αθηναγόρα, πριν από 40 χρόνια, που ήταν η πρώτη ανάμεσα στους Προκαθημένους της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έπειτα από πέντε αιώνες και συνετέλεσε σημαντικά στο λιώσιμο των πάγων μεταξύ των δύο πλευρών.

Στη συνέντευξη, ο κ. Βαρθολομαίος αναγνωρίζει ότι υπήρξε βελτίωση της κατάστασης για το Πατριαρχείο επί Ερντογάν, προσθέτει όμως ότι αυτή δεν είναι αρκετή.

Σε ερώτηση για το αίτημα αμοιβαιότητας που βάζει ως όρο ο Ερντογάν για την επαναλειτουργία της Χάλκης, δηλαδή να λειτουργήσει τέμενος στην Αθήνα, απαντάει ότι είναι υπέρ της δημιουργίας τεμένους στην Αθήνα και γενικότερα υπέρ της λειτουργίας περισσότερων τζαμιών όπου υπάρχουν μουσουλμάνοι, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να προσεύχονται, αλλά και ότι αυτό δεν αποτελεί δική του ευθύνη και δική του αρμοδιότητα.

«Το θέμα μας δεν είναι οι ελληνικοί νόμοι, είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αφορά την υποχρέωση της Τουρκίας να προστατέψει τη θρησκευτική ελευθερία. Είμαι Τούρκος πολίτης, έχω γεννηθεί εδώ, έχω υπηρετήσει δύο χρόνια στον τουρκικό στρατό», τονίζει ο Πατριάρχης και προσθέτει:

«Ως Τούρκος πολίτης διεκδικώ τα δικαιώματά μου και τα διεκδικώ όχι μόνο για μένα, αλλά και για την Εκκλησία μου και την Κοινότητα». Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τον Πάπα, είπε ότι και από τις δύο πλευρές υπάρχει κοινή βούληση ώστε να αρθεί το σχίσμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.