ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Ιμια, 20 χρόνια μετά: To τέλος των ψευδαισθήσεων ή πώς να ηττηθείς χωρίς να ρίξεις ούτε μία σφαίρα

Ιμια, 20 χρόνια μετά: To τέλος των ψευδαισθήσεων ή πώς να ηττηθείς χωρίς να ρίξεις ούτε μία σφαίρα

Τις κρίσιμες πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου 1996, η Ελλάδα και η Τουρκία βρέθηκαν ελάχιστα πριν από την ολική σύγκρουση. 

Είκοσι χρόνια μετά αποδείχθηκε με τον πιο οδυνηρό τρόπο στην ελληνική κοινωνία ότι η προσπάθεια να διατηρήσεις ένα “κράτος ψευδαισθήσεων” με την μόνιμη επωδό περί ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων (Πώς; Με “αέρα”;) είναι απέλπιδη και ότι, όταν έρθει η στιγμή της αλήθειας, αυτό το “κράτος” θα καταρρεύσει.

Αυτή η στιγμή για όλο το ελληνικό πολιτικό σύστημα έφθασε με τη νύχτα των Ιμίων.

Αλλά δυστυχώς, ουδείς μοιάζει να έχει βάλει μυαλό.

Πέρα από την “πολιτική του κατευνασμού” (“Ταΐζω το θηρίο με την ελπίδα να με φάει τελευταίο”), ένα πρωτοφανές αυτοεμπάργκο οπλικών συστημάτων μεταξύ 2005 και 2010 και η εν συνεχεία δαιμονοποίηση κάθε είδους επενδύσεων στην άμυνα και στην ασφάλεια της χώρας, σε συνδυασμό με την οικονομική καταστροφή που ήρθε με τα Μνημόνια από τον Μάΐο του 2010, έχουν προκαλέσει ένα χάσμα ενοπλης ισχύος με την Τουρκία της εξοπλιστικής φρενίτιδας.

Το οποίο χάσμα καταδεικνύεται με απόλυτη ακρίβεια από εναγώνιες τοποθετήσεις τόσο του Αρχηγού ΓΕΑ, αντιπτεράρχου Χ.Βαΐτση σε δημοσιογράφους τον περασμένο Ιούνιο, όσο και στην φράση “Δεν έχουμε λεφτά ούτε για στολές” του Αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Β.Τελλίδη, τον περασμένο Οκτώβριο.

Τα τραγικά γεγονότα κατέδειξαν με τον πιο οδυνηρό τρόπο την έλλειψη κουλτούρας εθνικής ασφάλειας της πολιτικής ηγεσίας το 1996.

Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ-πολύ χειρότερα. Τότε έλλειψη, σήμερα απόλυτη ανυπαρξία!

Δυστυχώς, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εκείνη τη νύχτα υπέστησαν μια ήττα χωρίς να ρίξουν ούτε μία σφαίρα ποτέ στη μάχη και αυτό είναι το χειρότερο.

Και αυτό κάνει την “ποιότητα” της ήττας ακόμα πιο δυσβάστακτη…

Αντίθετα με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που αποδεδειγμένα έβαλλαν κατά του ΠΝ21 ΑΒ-212 ASW και το κατέρριψαν σκοτώνοντας το τριμελές πλήρωμά του. καιί ίσως ειναι ώρα να υπάρξει επίσημη αποδοχή του γεγονότος και τα περίφημα “μπουλόνια που πετάχθηκαν από το σώμα του ελικοπτέρου” να αναγνωριστεί ότι ήταν απλά ριπές από τα τουρκικά όπλα…

Είναι ώρα το κουφάρι του ελικοπτέρου να βγει από το υπόστεγο που βρίσκεται θαμμένο και να γίνει τόπος προσκυνήματος, αλλά και διδαγμάτων για το τι πρέπει να αποφύγουμε την επόμενη φορά…

Για να ησυχάσουν και οι ψυχές των Παναγιώτη Βλαχάκου, Χριστόδουλου Καραθανάση και Έκτορα Γιαλοψού…

Τι θα γινόταν εκείνο το βράδυ αν τα ελληνικά σκάφη άνοιγαν πυρ; Σίγουρα κάτι πολύ περισσότερο από αυτό που υποστήκαμε ως χώρα. τότε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το pronews.gr ξεκινά απόψε ένα μεγάλο αφιέρωμα (πάνω από 30 σχετικά άρθρα έχουν ετοιμαστεί από τους συντάκτες του portal) στα 20 χρόνια από τη νύχτα εκείνη που σφράγισε την de facto αποδοχή των αναθεωρητικών θέσεων της Αγκυρας στο Αιγαίο και επτά χρόνια αργότερα παραλίγο να συνεχιστεί με την επιχείρηση “Βαριοπούλα” και την κατάληψη του βόρειου Εβρου το 2003…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.