ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Εκδόθηκαν οι νέοι κανόνες εμπλοκής του τουρκικού Ναυτικού με τον ελληνικό Στόλο στην Αν.Μεσόγειο

Εκδόθηκαν οι νέοι κανόνες εμπλοκής του τουρκικού Ναυτικού με τον ελληνικό Στόλο στην Αν.Μεσόγειο

Διέρρευσαν από την Αγκυρα οι νέοι κανόνες εμπλοκής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (όπως είχε αποκαλύψει την περασμένη Παρασκευή ότι θα εφαρμοστούν το pronews.gr) απέναντι στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό σε μία κίνηση επίδειξης της επιθετικότητας της γείτονος χώρας, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στις 15.00 τοπική ώρα για τα τεκταινόμενα στην Α.Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες εμπλοκής για τους οποίους είχε προϊδεάσει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, πλέον αυτοματοποιείται η έναρξη πυρών σε βάρος των ελληνικών σκαφών και οι τοπικοί διοικητές θα έχουν την πρωτοβουλία να επιλέξουν αυτοί τον τρόπο δράσης τους.

Οι νέοι κανόνες εμπλοκής:

  • Τα πλοία επιφανείας και τα υποβρύχια του τουρκικού Ναυτικού θα απαντούν ακόμη και εις διπλούν και τριπλούν στις πιθανές απειλές που θα δεχθούν από το ελληνικό Ναυτικό ή τις τις πυροβολαρχίες επακτίου αμύνης βλημάτων MM-40 της Κύπρου.
  • Ο αριθμός των μέσων του τουρκικού Ναυτικού που θα εμπλέκονται θα είναι μεγαλύτερος από με το επίπεδο της απειλής.
  • Ανάλογα με τον πιθανό βαθμό απειλής, θα υπάρχει η δυνατότητα η διαταγή να μπορεί να μεταβιβαστεί η αρμοδιότητα δράσης στους τοπικούς διοικητές.
  • Ο Αρχηγός Στόλου θα μπορεί να επιλέγει άμεση έναρξη πυρών χωρίς να εμπλέκεται η πολιτική ηγεσία ή και ο Αρχηγός του Επιτελείου, ακόμα σε περίπτωση που υπάρξει έστω και η πιο μικρή παρενόχληση στο ερευνητικό πλοίο Barbaros, αλλά και το γεωτρύπανο Fatih, που σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει τις δραστηριότητές του στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται τα τουρκικά Επιτελεία, με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να σταματήσουν οι έρευνες των τουρκικών πλοίων.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν δήλωσε σε ομιλία του στο Ίδρυμα Νεότητας Τουρκίας πως “Το τουρκικό έθνος βρίσκεται παραμονές μιας νέας εποχής”.

Ο ιδεαλισμός της μεγάλης Τουρκίας αφορά στη γεωγραφική περιοχή δίπλα στη χώρα, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι o ιδεαλισμός της μεγάλης Τουρκίας δεν είναι ιδεώδες επεκτατισμού, αλλά υπεράσπισης των καταπιεσμένων και αδικημένων.

“Το όνομα αυτής της εποχής είναι ξανά ανάσταση, ξανά ανύψωση. Αυτή η εποχή είναι η εποχή που ο ιδεαλισμός της μεγάλης Τουρκίας θα μπει και πάλι σε εφαρμογή. Ασφαλώς αυτός ο ιδεαλισμός αφορά τη γεωγραφική περιοχή δίπλα μας. Αλλά αυτό δεν αποτελεί ποτέ ιδεώδες επεκτατισμού.

Αυτοί που προσπαθούν να βρουν ψεγάδια στον ιδεαλισμό μας, γνωρίζουμε ότι από την αρχή η προσπάθειά τους είναι να επικρίνουν και να καταδικάσουν, αντί να καταλάβουν.

Δεν δίνουμε σημασία σε αυτούς που η προσπάθειά τους είναι, αντί να φάνε το σταφύλι, να δείρουν τον αμπελουργό. Εμείς υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας μαζί με τους αδελφούς μας, καθώς και ένα παγκόσμιο σύστημα στο οποίο θα ζουν όλοι οι καταπιεσμένοι και αδικημένοι του κόσμου μέσα σε ηρεμία, ειρήνη και ασφάλεια”, ανέφερε.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ προειδοποιεί την Αθήνα, λέγοντας:

«Στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα επιτρέψουμε να γίνει κανένα βήμα χωρίς την Τουρκία και κανένα τετελεσμένο. Όλοι πρέπει να ξέρουν πως στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο δεν μπορεί να επιβιώσει σχέδιο χωρίς την Τουρκία και την ῾Τουρκική δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Όλοι πρέπει να αποφεύγουν τις προβοκάτσιες που μπορούν να δημιουργήσουν κινδύνους στην περιοχή».

Ψευδοκράτος: Δεν θα αποδεχθούμε τετελεσμένα – Θέλουμε συνδιαχείριση για το φυσικό αέριο

Ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε πως οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν μόνο μερίδιο από το φυσικό αέριο της Κύπρου αλλά και συμμετοχή στην διαχείριση και εξόρυξη του.

Μιλώντας στη τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», επανέλαβε πως η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι ότι δεν θα επιτρέψουν τη δημιουργία τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει πολιτική, δίνοντας κάποιες βάσεις που έχει στη νότια Κύπρο για να τις χρησιμοποιήσουν κάποιοι. Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να πάρει με το μέρος της μια τη Γαλλία, μια την Ιταλία».

Σημείωσε ακόμα ότι το ίδιο είχε προσπαθήσει να κάνει και στο παρελθόν αγοράζοντας τους πυραύλους S-300, για να φέρει με το μέρος της τη Ρωσία.

«Τώρα το κάνει με την Αμερική μέσω στρατιωτικής συνεργασίας, προσπαθώντας να φέρει με το μέρος της την Αμερική».

Υποστήριξε, επίσης, ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος δεν κινούνται με στόχο την απειλή, ούτε και προσπαθούν να θερμάνουν τα νερά στη Μεσόγειο.

«Εμείς λέμε ότι δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία τετελεσμένων και μιας ντε φάκτο κατάστασης που θα καταπατεί τα δικαιώματά μας. Ακόμη κι αν ανήκει σε εμάς αυτός ο φυσικός πλούτος, εμείς δεν θέλουμε μόνο μερίδιο. Η στάση μας είναι πολύ ξεκάθαρη σε αυτό το θέμα.

Πρέπει να αποφασίσουμε μαζί με την ελληνοκυπριακή για τη διαχείριση και εξόρυξη του φυσικού αερίου από τους διεθνείς παράγοντες. Το μελλοντικό καθεστώς της Κύπρου είναι ένα ζήτημα τόσο οικονομικής όσο και πολιτικής και στρατηγικής σημασίας», ανέφερε ο Κουντρέτ Οζερσάι.

Ο σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Γιγίτ Μπουλούτ, έκανε μάλιστα «προβλέψεις» για… καταστροφικό θερμό επεισόδιο στην Μεσόγειο.

Σε άρθρο του στην τουρκική εφημερίδα Star, ανέφερε ότι η Τουρκία θα λάβει όλα τα «απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο, εφόσον χρειαστεί».

«Η Ελλάδα, η Ελληνοκυπριακή πλευρά και το Ισραήλ, έπειτα από ένα βρώμικο παιχνίδι στη Μεσόγειο νομίζουν ότι υποστηρίζονται από τους μεγάλους αδελφούς τους και να γίνουν όργανο της ιμπεριαλιστικής τάξης», σημείωσε ο Μπουλούτ, προσθέτοντας ότι αν έρθουν αντιμέτωποι με το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «είναι κατεστραμένες» .

«Νομίζετε ότι ελληνική φρεγάτα μπορεί να διακινδυνεύσει να έρθει κοντά όταν βλέπει πλοία του τουρκικού Ναυτικού; Κάποιοι ελπίζουν ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα γίνουν καλοί φίλοι και γείτονες, αλλά αυτό δεν θα γίνει. Και όχι εξαιτίας μας, αλλά εξαιτίας τους», ανέφερε ο Μπουλούτ, απειλώντας ότι εάν οι οι στόλοι των δύο χωρών προχωρήσουν σε εκτόξευση πυρών, θα είναι μία στρατιωτική καταστροφή για την Ελλάδα

«Ελπίζω η Ελλάδα να μην μπει σε αυτό το βρώμικο παιχνίδι, να μην γίνει εργαλείο, να μην αφήσει να την χρησιμοποιήσουν. Το ενδεχόμενο μίας φυσικής παρενόχλησης των τουρκικών πλοίων και ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία θα τελειώσει με μια στρατιωτική καταστροφή για την Ελλάδα και θα προκαλέσει πολύ αρνητικά αποτελέσματα σε κάθε τομέα. Ελπίζω να κερδίσει η λογική και η φιλία, καθώς και να υπάρξει ανάπτυξη στην περιοχή», καταλήγει στο άρθρο του.

Χτες όπως αποκάλυψε πρώτο το pronews.gr, το τουρκικό Ναυτικό προχώρησε σε προσομοίωση προσβολής των ελληνικών φρεγατών Νικηφόρος Φωκάς (F466) και Σαλαμίς (F455) με τορπίλη!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.