Τουρκικό «κάζο»: Κακή πρόβλεψη καιρού & κύματα 30 μ. «αναχαίτισαν» την πορεία του Barbaros στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Τουρκικό «κάζο»: Κακή πρόβλεψη καιρού & κύματα 30 μ. «αναχαίτισαν» την πορεία του Barbaros στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Ανατολικά εντός της κυπριακής ΑΟΖ έχει «παρασύρει» τον στολίσκο του Barbaros μεγάλη θαλασσοταραχή που έχει ξεσπάσει στην ανατολική Μεσόγειο καθιστώντας αδύνατη την διεξαγωγή ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό.

Ο τουρκικός στολίσκος επιχείρησε την Κυριακή να κινηθεί δτικά προκαλώντας την άμεση κινητοποίηση του ελληνικού Στόλου αλλά η μεγάλη θαλασσοταραζχή ανετρεψε τον τουκρικο σχεδιασμόι.

Ο τουρκικός στολίσκος παρακολουθείται στενά από την φρεγατα F355 «Σαλαμίς» και ένα υποβρύχιο Type 214 ενώ άλλο ένα υποβρύχιο Type 214 μια ελληνική φρεγάτα και μία πυραυλάκτος η οποία είναι αγκιστρωμένη αυτή την στιγμή στο Καστελόριζο είναι έτοιμα να αναπτυχθούν γύρω από τον τουρκικό στολίσκο σε περίπτωση που πλησιάσουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Συνεπώς η φωτογραφία που ανέβασε με τον τουρκικό στολίσκο ο Τούρκος ΥΠΑΜ Χ.Ακάρ να πλέει σε… ήρεμα νερά ήταν μάλλον… last year.

Ο κακός καιρός είναι σαφές ότι δεν συνηγορεί τα τουρκικά σχέδια και δίνει χρόνο στην ελληνική πλευρά να οργανώσει τις κινήσεις της και να ενισχύσει τις δυνάμεις της στην περιοχή.

Η τρικυμία έχει κύματα 30 μέτρων.

Ο Χουλουσί Ακάρ ο Τούρκος ΥΠΑΜ και πρώην Α/ΓΕΕΘΑ των τουρκικών ΕΔ υποδέχτηκε το νέο Έλληνα ΥΕΘΑ αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ε.Αποστολάκη με ένα άκρως προκλητικό tweet πολεμικής φύσεως στο οποίο δείχνει το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros συνοδεία πολεμικών πλοίων του τουρκικού Ναυτικού να σπεύδει για έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο.

Το tweet δείχνει το το Barbaros συνοδεία πολεμικών να συνεχίζει τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά όπως είπαμε δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Μόλις ανακοινώθηκε η αλλαγή στο ΥΠΕΘΑ και στο πλαίσιο απάντησης στην επιλογή του πρωθυπουργού να κάνει υπουργό τον νυν Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ε.Αποστολάκη, οι Τούρκοι δέσμευσαν περιοχή εντος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δυτικά του συμπλέγματος της Μεγίστης, για έρευνες από το πλοίο σεισμογραφικών ερευνών BARBAROS που ξεκινά από τώρα έως τις 17/1.

Οι Τούρκοι δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με την επιλογή Αποστολάκη, ο οποίος πολύ πρόσφατα τους προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση θα αντιμετωπιστεί με «ισοπέδωσή» τους.

Ο ίδιος απαντώντας στο ερώτημα «Tι θα κάνουμε με το Barbaros που πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» είπε σιβυλλικά: «Θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας»


Η ΝΑVTEX ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ

Οι Τούρκοι δέσμευσαν περιοχή για έρευνες από το BARBAROS που ξεκινά από τώρα έως τις 17/1.

TURNHOS N/W : 0077/19
MEDITERRANEAN SEA
SEISMIC SURVEY, BY R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, M/V TANUX-1 AND R/V APOLLO MOON FROM 131100Z JAN 19 TO 172359Z JAN 19 IN AREA BOUNDED BY;
35 52.60 N – 028 56.00 E
33 58.00 N – 028 56.00 E
33 58.00 N – 031 58.00 E
35 16.00 N – 031 58.00 E
36 15.00 N – 033 00.00 E
36 40.00 N – 030 40.00 E
36 07.00 N – 030 30.00 E
5 NM BERTH REQUESTED.

Δείτε τον χάρτη:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.