ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Τουρκικό ελικόπτερο μπήκε στην Ελλάδα όταν ο Ρ.Τ.Ερντογάν ζητούσε «να πέσουν οι τόνοι» – Αναχαιτίστηκε άμεσα

Τουρκικό ελικόπτερο μπήκε στην Ελλάδα όταν ο Ρ.Τ.Ερντογάν ζητούσε «να πέσουν οι τόνοι» – Αναχαιτίστηκε άμεσα

Το επεισόδιο της διάσωσης του πληρώματος του «New Leo» είχε και αναχαίτιση τουρκικού ελικοπτέρου από ζεύγος ελληνικών Mirage 2000-5 την στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν ζητούσε από τον Κ.Μητσοτάκη «να πέσουν οι τόνοι» όπως αποκάλυψε ο ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος.

Φυσικά οι Τούρκοι είναι «μανούλες» στην επιθετική διαπραγμάτευση. Μπαίνουν στο σπίτι σου και ταυτόχρονα σου ζητούν… «ψυχραιμία».

Χωρίς λόγο και αιτία, η τουρκική Ακτοφυλακή έστειλε χθες στο κέντρο του Αιγαίου σκάφος της για να εμπλακεί με το ζόρι στην επιχείρηση διάσωσης 14 ναυτικών από το φορτηγό πλοίο New Leo που είχε μείνει ακυβέρνητο!

Όλοι οι ναυτικοί διασώθηκαν από ελληνικά μέσα, αλλά η παρουσία των Τούρκων στην περιοχή είναι ένδειξη των προθέσεων τους.

Όμως το προχώρησαν κι άλλο. Μόλις οι τουρκικές Αρχές πληροφορήθηκαν, με τη γνωστή «χρονοκαθυστέρηση», ότι το φορτηγό πλοίο «Νew Leo» πλέει ακυβέρνητο ανατολικά της Σκύρου, απογείωσαν ελικόπτερο το οποίο χωρίς καν να καταθέσει σχέδιο πτήσης επιχείρησε να πετάξει δυτικά και να προσεγγίσει την περιοχή του ναυαγίου στην καρδιά του Αιγαίου.

Η πρόκληση όμως πήρε άμεση απάντηση από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ήδη στον αέρα πετούσε ζεύγος ελληνικών μαχητικών Mirage 2000-5 τα οποία έσπευσαν δίπλα στο τουρκικό ελικόπτερο.

Ταυτόχρονα σχεδόν με την απογείωση του ελικοπτέρου οι γείτονες έδωσαν άμεσα εντολή σε σκάφος της ακτοφυλακής τους να σπεύσει στην περιοχή και να διεκδικήσει συμμετοχή στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Πάγια τακτική της Άγκυρας είναι να στέλνει «κατόπιν εορτής» τα σωστικά της μέσα και να δηλώνει ότι δεν θα αναφέρεται στο ενιαίο κέντρο συντονισμού έρευνας και διάσωσης το οποίο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και ανήκει στο Λιμενικό Σώμα.

Το σκάφος έφτασε με μεγάλη καθυστέρηση αφού είχε να καλύψει δεκάδες ναυτικά μίλια με κακές καιρικές συνθήκες και ενώ τα ελληνικά εναέρια μέσα είχαν ήδη σπεύσει και παραλάβει τους ναυαγούς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το τουρκικό πλωτό είχε συνεχώς ανοιχτή την δορυφορική του συσκευή ώστε να εμφανίζεται η θέση του και ότι δήθεν συμμετείχε στην επιχείρηση.

Σε αποκαλύψεις για όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στο Λονδίνο, προχώρησε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν παρών στην κρίσιμη συνάντηση και περιέγραψε το κλίμα, αλλά και τις αντιδράσεις του Ερντογάν, στα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι.

Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο Τούρκος πρόεδρος έκανε και… χιούμορ, όταν ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση για τη συμφωνία της Άγκυρας με τη Λιβύη.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δεν παρέλειψε να τονίσει πως “εμείς ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα, σε όλα τα επίπεδα”.

Όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «ο Πρωθυπουργός έθεσε όλα τα θέματα μέχρι κεραίας, είπε ότι ήθελε να πει και ότι ήθελε να στηλιτεύσει για την συμπεριφορά από τουρκικής πλευράς κι αυτό το έκανε χωρίς φόβο και πάθος. Ο Ερντογάν, έβαλε κι αυτός πολλά πράγματα στο τραπέζι και τελικώς, συμφωνήσαμε σε καλό κλίμα ό,τι διαφωνούμε».

«Διαπιστώσαμε και συμφωνήσαμε ότι «το πρόβλημα δεν είναι φοβερό», καθώς εφόσον η συμφωνία θα περάσει από την τουρκική Βουλή θα δημοσιοποιηθεί και θα την δούμε κι εμείς. Μάλιστα “χαριτολογώντας” ο Ερντογάν είπε στον Πρωθυπουργό “μα, θα μπορούσατε να πάρετε ένα αντίγραφο από τον Λίβυο πρέσβη, αλλά… τον διώξατε”…», συμπλήρωσε ο ΥΕΘΑ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο υπ. Άμυνας διέψευσε ότι κατά την χθεσινή συνάντηση η τουρκική πλευρά έδωσε λεπτομέρειες για την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, αν και ζητήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπάρξει ενημέρωση για το περιεχόμενο της συμφωνίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.