ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

Κ. Φίλης: «Βρίσκεται σε δύσκολο μομέντουμ ο Ερντογάν – Δεν πρέπει να υποτιμούμε απόψεις όπως η “Γαλάζια Πατρίδα”»

Κ. Φίλης: «Βρίσκεται σε δύσκολο μομέντουμ ο Ερντογάν – Δεν πρέπει να υποτιμούμε απόψεις όπως η “Γαλάζια Πατρίδα”»

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης μιλώντας σε πρωινή εκπομπή εξήγησε την τουρκική πολιτική, τόσο σε εσωτερικό, όσο και σε εξωτερικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε δύσκολο μομέντουμ, καθώς «πάνω στην οικονομική κρίση ‘’κούμπωσε’’ η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού. Κι επειδή ο Τούρκος πρόεδρος βάσισε μεγάλος μέρος της πολιτικής του κυριαρχίας στο οικονομικό θαύμα, με την οικονομική κρίση, δημιουργείται αμφισβήτηση στο πρόσωπό του. Εάν σκάσει η οικονομία, θα υπάρχει επιτάχυνση πολιτικών εξελίξεων».

Παρόλα αυτά, ο διευθυντής του ΙΔΙΣ, σημείωσε ότι η διττή κρίση, δεν κάμπτει την αναθεωρητική ατζέντα της Τουρκίας.

«Εάν η Τουρκία χρειάζεται λεφτά την επόμενη μέρα της κρίσης του κορωνοϊού από ΕΕ, ΗΠΑ ή Κίνα, θα πρέπει να μετριάσει την επιθετική ατζέντα που έχει, εάν θέλει να πάρει χρήματα από αυτές» ανέφερε σχετικά με την επόμενη μέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης.

Ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι πολλές δράσεις της γείτονος οφείλονται σε λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο «ότι η Τουρκία δεν έπαψε να είναι αναθεωρητική δύναμη».

Μάλιστα πρόσθεσε ότι «αν και η αντιπολίτευση στην Τουρκία χτυπά τον Ερντογάν για μια σειρά από θέματα, στα ζητήματα της Ελλάδας και της Κύπρου υπάρχει απόλυτη ομοθυμία».

Αναφορικά με το νέο βιβλίο του σύμβουλου του κ. Ερντογάν, υπογράμμισε πως «είναι ανεκδιήγητες οι προτάσεις του. Δεν θα έπρεπε να δίνουμε σημασία σε γραφικότητες», προσθέτοντας ωστόσο ότι «αυτές οι γραφικότητες, γίνονται τουρκική πολιτική. Η ‘’Γαλάζια Πατρίδα’’ είναι επίσημη τουρκική θέση, άρα δεν δε πρέπει να υποτιμούμε τέτοιες απόψεις».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, σχετικά με την Λιβύη, ο καθηγητής επισήμανε ότι η ΕΕ αποδείχθηκε «κατώτερη των περιστάσεων» μια και δεν εφαρμόζεται η επιχείρηση «Ειρήνη» που συμφωνήθηκε, ενώ τόνισε ότι λόγω της τουρκικής βοήθειας, το καθεστώς Σάρατζ επανακάμπτει έναντι των δυνάμεων του Χαλιφά Χαφτάρ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.