Τζιχάτ Γιαϊτζί σε Ρ.Τ.Ερντογάν: «Στείλε γεωτρύπανα κάτω από την Κρήτη – Ανακήρυξε ΑΟΖ σε όλη την αν.Μεσόγειο»

Τζιχάτ Γιαϊτζί σε Ρ.Τ.Ερντογάν: «Στείλε γεωτρύπανα κάτω από την Κρήτη – Ανακήρυξε ΑΟΖ σε όλη την αν.Μεσόγειο»

Ο απόστρατος ναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί και εμπνευστής της «Γαλάζιας πατρίδας», πρότεινε στην Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν να πραγματοποιήσει μία μονομερής ανακήρυξη ΑΟΖ με Ισραήλ και Λίβανο ως απάντηση στην συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο.

Μιλώντας στο Κέντρο Ναυτικών στρατηγικών σπουδών του Πανεπιστημίου Bahçeşehir o Γιαϊτζί , που θεωρείται κύριος εμπνευστής των ακραίων διεκδικήσεων της Άγκυρας στο Αιγαίο Πέλαγος και στην ανατολική Μεσόγειο, ζήτησε να προχωρήσει η Τουρκία άμεσα σε γεωτρήσεις και έρευνες, θεωρώντας ως δεδομένο πως έχει ανακηρυχθεί ΑΟΖ με Ισραήλ και Λίβανο, ακόμη και εάν αυτό δεν ισχύει.

Παράλληλα ζήτησε άμεσα να σταλούν στην θαλάσσια περιοχή της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, ερευνητικά πλοία και γεωτρύπανα που θα ξεκινήσουν σεισμικές έρευνες, προκειμένου η Άγκυρα ν’ αποδείξει πως έχει την κυριαρχία στην περιοχή.

Δήλωσε συγκεκριμένα ο απόστρατος ναύαρχος και πρώην υπαρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας:

«Δεν αποτελεί ουσιαστικά λύση το να στείλουμε πολεμικά πλοία στην περιοχή για να δείξουμε ότι η ΑΟΖ ανήκει σε εμάς, επειδή τα πολεμικά πλοία μας μπορούν να υλοποιήσουν την εκπαίδευσή τους ελεύθερα παντού. Για να δείξουμε ότι αυτή η περιοχή ανήκει σε εμάς (Τουρκο-λιβυκό μνημόνιο) και να διεκδικήσουμε έμπρακτα τα δικαιώματά μας, είναι απαραίτητο να στείλουμε αμέσως πλοίο για σεισμικές έρευνες ή εξόρυξη στην περιοχή.

Επιπλέον, το πιο σημαντικό είναι ότι η ΑΟΖ μας πρέπει να δηλωθεί επίσημα στην Ανατολική Μεσόγειο αμέσως, σαν να είχε συναφθεί συνθήκη με το Ισραήλ και τον Λίβανο χωρίς να χάσουμε καθόλου χρόνο. Κατά την εκπλήρωση των ζητημάτων που αναφέρω παραπάνω, τα οφέλη και οι ανάγκες λαμβάνονται υπόψη όσον αφορά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

O Γιαϊτζί αν και οδηγήθηκε πρόσφατα σε τιμητική… αποστρατεία από τον Ερντογάν, έχει καταφέρει οι ακραίες θεωρίες του για Αιγαίο Πέλαγος και ανατολική Μεσόγειο, να υιοθετηθούν πλήρως από την τουρκική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των νέο-οθωμανικών ονειρώξεών της περί «Γαλάζιας Πατρίδας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.