Ο Κ.Μητσοτάκης «έθεσε» τους όρους του για συζήτηση με την Τουρκία στον Ν.Τραμπ

Ο Κ.Μητσοτάκης «έθεσε» τους όρους του για συζήτηση με την Τουρκία στον Ν.Τραμπ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε για ακόμα μία φορά σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ και του ξεκαθάρισε τους όρους με τους οποίους η Ελλάδα θα προσέλθει στο τραπέζι για να συνομιλήσει με την Τουρκία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές στον Αμερικανό πρόεδρο ότι η χώρα μας θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου μόνο εφόσον η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν σταματήσει τις προκλήσεις, έτσι ώστε να επιτευχθεί σταδιακά αποκλιμάκωση στις τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών.

«Είμαστε διατεθειμένοι να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών από εκεί που σταμάτησαν το 2016, για το ένα και μοναδικό ζήτημα που είναι ο καθορισμός θαλασσίων ζωνών. Και αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, να καταλήξουμε σε ένα συνυποσχετικό και να πάμε στη Χάγη», είπε ο πρωθυπουργός στον Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής».

«Για να ξαναρχίσουμε τις συζητήσεις όμως πρέπει η Τουρκία, που κλιμακώνει διαρκώς τις προκλήσεις, να σταματήσει αμέσως, ώστε να πάμε σε αποκλιμάκωση», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά την 20-25 λεπτών επικοινωνία του με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν υποτιμούν τις στενές σχέσεις που έχουν αναπτύξει ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Ταγίπ Ερντογάν. Όμως είναι προφανές ότι θα αποτελούσε τεράστια «σκιά» για τον ίδιο να υπάρξει επί της προεδρίας του «σύρραξη» δύο συμμαχικών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ χωρών. Όμως αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην ετοιμότητα που επέδειξε ο Αμερικανός πρόεδρος να παρέμβει στην εν εξελίξει κρίση. Εξάλλου το μήνυμα του Τραμπ προς τον πρωθυπουργό ήταν ότι «θέλω να βοηθήσω στην αποκλιμάκωση».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με την ίδια ακριβώς λογική, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν θα ήθελε η τρέχουσα γερμανική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση να συνδεθεί με μια ελληνοτουρκική σύγκρουση, είτε λόγω «ατυχήματος», είτε εξαιτίας περαιτέρω κλιμάκωσης από πλευράς Ερντογάν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.