ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

NATO και ΕΕ πλην Γαλλίας παγίδεψαν την Ελλάδα: Γιατί στηρίζουν απροκάλυπτα την Τουρκία

NATO και ΕΕ πλην Γαλλίας παγίδεψαν την Ελλάδα: Γιατί στηρίζουν απροκάλυπτα την Τουρκία

Αυτό που συνέβη χτες με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, να ανακοινώνει την «αναγκαστική» προσέλευση σε διάλογο «άνευ όρων» της Ελλάδας με την Τουρκία και ενώ το Oruc Reis παραμένει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι πρωτοφανές και ανάγκασε την Αθήνα να τον «ακυρώσει» με απευθείας διάψευση.

Θα πει κάποιος δεν ήξερε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ πως η Αθήνα θα αρνηθεί κάτι το τόσο υποτιμητικό; Το ήξερε και αυτός και αυτοί που κρύβονται από πίσω του οι οποίοι φυσικά είναι οι Αμερικανοί.

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ δεν κάνει τίποτα απολύτως χωρίς να ρωτήσει του υπερατλαντικούς.

Συνεπώς, ήθελαν να «σπρώξουν» την Αθήνα να απαντήσει έτσι ακριβώς για να την στριμώξουν διπλωματικά. Ήθελαν δηλαδή, να βγάλουν την πίεση από την Τουρκία. Μια πίεση που ήταν αποτέλεσμα των τουρκικών επιθετικών ενεργειών.

Ο ύποπτος ρόλος του Στόλτενμπεργκ είναι φανερός από το γεγονός ότι πρώτη η Άγκυρα, με ανακοίνωση που έβγαλε το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ, χαιρέτησε την πρωτοβουλία η οποία αφενός δεν την υποχρεώνει να αποσύρει τα πλοία της, αφετέρου της δίνει το πάνω χέρι σε έναν προσχηματικό διάλογο (που έτσι κι αλλιώς θα γίνει για να παραχωρηθούν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα).

Στην ουσία το τουρκικό ΥΠΕΞ έμοιαζε σα να περίμενε την κίνηση Στόλτενμπεργκ.

Τώρα εμφάνισαν την Ελλάδα ως «αδιάλλακτη» γιατί ζητούσε τα αυτονόητα. Έξω απο την υφαλοκρηπίδα της το τουρκικό ερευνητικό σκάφος.

Τώρα πως θα απαιτήσει η Αθήνα από την ΕΕ να επιβληθούν κυρώσεις; Οι ίδιοι της οι σύμμαχοι την εμφάνισαν ως «κακή» και την Τουρκία ως «αδικούμενη».

Οι «σύμμαχοί» μας πέταξαν από πάνω τους το «μπαλάκι» των κυρώσεων και μάλιστα με «πισώπλατη μαχαιριά».

Γιατί και ο ρόλος των Γερμανών είναι το λιγότερο περίεργος όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Ερντογάν από την χθεσινή του τηλεφωνική συνομιλία με την Άγκελα Μέρκελ.

Η τουρκική προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο Ερντογάν χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη στήριξη ορισμένων κρατών προς την Ελλάδα.

«Είναι απαράδεκτο ορισμένες χώρες να υποστηρίζουν την “εγωιστική” και “άδικη” συμπεριφορά της Ελλάδας», φέρεται να επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες της καγκελαρίου προς την κατεύθυνση «επίλυσης των προβλημάτων που προκαλούνται από την Ελλάδα και τις υποστηριζόμενες χώρες, πλήττοντας την περιφερειακή ειρήνη».

Η συζήτηση Ερντογάν – Μέρκελ, όπως διευκρίνισε η Αγκυρα, πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Παρόντες στην τηλεδιάσκεψη ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, ο διοικητής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν και ο πρόεδρος της Υπηρεσίας Επικοινωνίας της προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.

Η παρουσία όλων αυτών των αξιωματούχων δείχνει πως στη συνομιλία Μέρκελ – Eρντογάν εξετάαστηκαν λεπτομερώς όλες οι επόμενες τουρκικές κινήσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος μάλιστα είχε το θράσος να πει πως δεν έχει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, καθώς ο ίδιος τόνιζε πως ενώ είχε ανάψει το πράσινο φως για διερευνητικές συνομιλίες στις αρχές Αυγούστου, η Ελλάδα αιφνιδιαστικά προχώρησε στη συμφωνία καθορισμού περιοχών θαλάσσιας ευθύνης με την Αίγυπτο.

Στη χθεσινή συνομιλία η Γερμανίδα καγκελάριος έδωσε διαβεβαιώσεις πως δεν θα συμβεί οποιαδήποτε ενέργεια.

Από νωρίτερα είχε φανεί πως η τουρκική κυβέρνηση ετοίμαζε τα επόμενά της βήματα. Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet δημοσίευσε δηλώσεις του Ερντογάν προς τα κομματικά του στελέχη που έδιναν τον τόνο για προετοιμασία του διαλόγου. «Η Τουρκία βρίσκεται πάντα στο ίδιο σημείο. Στη Γαλλία αλλά και στην Ελλάδα άλλαξαν πολλές φορές οι ηγεσίες και άλλαξαν πολιτικές. Αλλαξαν πολλές φορές και ρητορική. Κάντε μου μια έκθεση για τις διαφοροποιήσεις αυτές και να μου τις παρουσιάσετε.

Μπορούμε να βρεθούμε σε ένα σημείο που θα κερδίσουν όλοι. Ομως η Ελλάδα δεν πλησιάζει στο σημείο αυτό. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα πάντα στο τραπέζι (διαπραγματεύσεων). Υποστηρίζουμε την πολιτική λύση. Η Γερμανία θέλει να κάνει διαμεσολάβηση, όμως αναγκάζεται να υποστηρίξει και τη Γαλλία που είναι στρατηγικός της εταίρος».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στις εξελίξεις αναλυτικά για τα επόμενα βήματα και τόνισε πως «στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου θα προχωρήσουμε στα πλαίσια τη διπλωματίας. Η Τουρκία στο σημείο των δικαιωμάτων της στην ανατολική Μεσόγειο έχει 100% δίκιο. Σε περίπτωση που και η απέναντι πλευρά απομακρυνθεί από τα βήματα της αύξησης της έντασης, τότε στην ανατολική Μεσόγειο μέσω διπλωματίας μπορούμε να εφαρμόσουμε την πολιτική καζάν – καζάν (win-win)».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου o οποίος στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Daily Sabah ανέφερε πως «η Τουρκία αναμένει ειλικρινή διαμεσολάβηση από την Ε.Ε. και τη Γερμανία για την επίλυση των αυξανόμενων εντάσεων με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι προσπάθειες μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει λόγω έλλειψης ειλικρίνειας, της εύνοιας της Ε.Ε. προς την Ελλάδα και των μαξιμαλιστικών αξιώσεων αυτής στην περιοχή. Η Γερμανία κατέβαλε προσπάθειες για διαμεσολάβηση, ωστόσο αυτό να γίνει με ειλικρίνεια. Αυτό που μας λέγεται πρέπει επίσης να δηλώνεται ενώπιον του κοινού. Με αυτόν τον τρόπο, οι προϋποθέσεις που καθορίζονται για εμάς δεν είναι οι ίδιες με αυτές που καθορίζονται και για την Ελλάδα».

Ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε για άλλη μια φορά την Αθήνα και ισχυρίστηκε πως η Ε.Ε. αδικεί την Αγκυρα. «Μας ζητούν να σταματήσουμε κάθε είδους δραστηριότητα για την έναρξη ενός διαλόγου με την Ελλάδα, ενώ η Αθήνα δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα. Είναι απαράδεκτο να αναμένεται από την Τουρκία να παραιτηθεί από όλα τα δικαιώματά της μόνο για να ξεκινήσει ένας διάλογος».

Πάντως δεν ήταν τυχαίες και οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος μίλησε για διάλογο αποκλείοντας τη Γαλλία. «Παρά τα όσα συμβαίνουν, εμείς λέμε διάλογος. Διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι πως υπάρχουν κάποιοι νταήδες. Εσύ Γαλλία με ποιο δικαίωμα έρχεσαι εδώ;», δήλωσε ο Ακάρ στις δηλώσεις του στο αρχηγείο της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Εσκισεχίρ.

Τι προκύπτει από όλα αυτά; Ότι οι «εταίροι» μας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ έχουν από πριν αποφασίσει τα εξής δυσάρεστα για εμάς πράγματα:

Δεν θα προβούν σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Θέλουν από εμάς να «συρθούμε» όπως όπως σε διάλογο «άνευ όρων» με την Τουρκία

Και θέλουν να μην προχωρήσουμε ούτε καν σε πράξεις αυτοάμυνας και υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας

Σε αυτό είναι απόλυτα σύμφωνες και οι ΗΠΑ και η Γερμανία. Μάλιστα το Βερολίνο επιθυμεί μια ισχυρή Τουρκία ίσως σκεπτόμενο ότι έτσι θα μπορεί να επεκταθεί διαμέσου της Άγκυρας σε Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.

Άλλωστε ιστορικά η Γερμανία «περπατάει» μαζί με την Τουρκία. Το μόνο γερμανικό φύλο που δεν θέλει να ακούει για Τούρκους είναι οι Αυστριακοί και αυτό γιατί έχει μείνει στο dna τους η ανάμνηση των δύο πολιορκιών της Βιέννης.

Η μόνη «παραφωνία» σε όλα αυτά είναι η Γαλλία και όχι μόνο για καθαρά γεωπολιτικούς λόγους.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μανουέλ Μακρόν ακούει το όνομα Ρ.Τ.Ερντογάν και ανεβάζει… 19 πίεση! Είναι αρκετά προσωπική η κόντρα τους και το Παρίσι είναι αποφασισμένο να φτάσει μέχρι την «αυλή» του Ερντογάν.

Από εκεί και πέρα η Γαλλία έχει ισχυρά συμφέροντα σε Κύπρο και Λιβύη ενώ ενδιαφέρεται μέσω της ΤΟΤΑL να εκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα σε Ιόνιο και Κρήτη.

Συν τοις άλλοις δεν θέλει να ισχυροποιηθεί περισσότερο η Τουρκία διότι αν αυτό γίνει θα έχει έναν δυνατό αντίπαλο στην Μεσόγειο που υποστηρίζει την Μουσουλμανική Αδελφότητα, το πολιτικό σκέλος του ISIS.

Η Τουρκία μέσω της Μουσουλμανικής Αδελφότητας επιχειρεί να «ανακτήσει» την επιρροή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δληαδή να πετύχει την ανασύστασή της.

Οι υπόλοιποι σε ΕΕ και ΝΑΤΟ δεν μπορούν να πιέσουν τους Γάλλους να κάνουν πίσω και έτσι διάλεξαν έναν πολύ πονηρό τρόπο. Να εμφανίσουν την Ελλάδα που είναι το θύμα, ως τον «νταή» της γειτονιάς.

Ο λόγος που οι ΗΠΑ επιθυμούν την υποχώρηση της Ελλάδας είναι γιατί δεν θέλουν να «ανατιναχτεί» η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Γνωρίζουν πως η Ελλάδα είναι αυτή που έχει «μάθει» να υποχωρεί αντίθετα η Τουρκία έχει μάθει να «αρπάζει». Πάντα ιστορικά αυτός που πιέζεται να κάνει υποχωρήσεις είναι αυτός που έχει έλλειμμα πολιτικής βούλησης να κάνει ότι χρειαστεί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ελληνική κυβέρνηση έχει αιφνιδιαστεί, αν και δεν θα έπρεπε, από την Ιστορία θα έπρεπε να γνωρίζει πως δεν μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη στην Δύση και γενικώς σε κανέναν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.