ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Τουρκικό υπουργείο Άμυνας για θαλάσσια πάρκα: Μονομερείς de facto καταστάσεις στα EGAYDAAK δεν θα γίνουν αποδεκτές

Αντιδρά στη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο

Τουρκικό υπουργείο Άμυνας για θαλάσσια πάρκα: Μονομερείς de facto καταστάσεις στα EGAYDAAK δεν θα γίνουν αποδεκτές

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας προκαλεί εκ νέου σχετικά με τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο.

Μια πρωτοβουλία που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος και της θαλάσσιας πανίδας, στάθηκε αφορμή για να ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους η Άγκυρα, με την σκυτάλη να παίρνει πλέον το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

«Ως υπουργείο, βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση για την προστασία των δικαιωμάτων, των ενδιαφερόντων και των συμφερόντων μας στο Αιγαίο» ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Γιάννης Μανδαλίδης, οι εν λόγω πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσαν στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης:

«Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε στις 08 Απριλίου 2024 ότι θα ανακηρυχθούν δύο μεγάλα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο Πέλαγος και το Ιόνιο Πέλαγος. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας έχει αναλάβει τις απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες σχετικά με τα πάρκα που σχεδιάζεται να ανακοινωθούν και έχει δηλώσει ότι μονομερείς de facto καταστάσεις στα «νησιά, νησίδες και βράχους των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί με συνθήκες» (σ.σ. χρησιμοποιείται το τουρκικό ακρωνύμιο EGAYDAAK) δεν θα γίνουν αποδεκτές και δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια. Ως υπουργείο, βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση για την προστασία των δικαιωμάτων, των ενδιαφερόντων και των συμφερόντων μας στο Αιγαίο και την αποτροπή των μονομερών προσπαθειών της Ελλάδας για τη δημιουργία καθεστώτος μονομερώς».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας υπενθύμισε ότι τη Δευτέρα 22 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από την Ελλάδα και την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο του συνεδρίου «Our Ocean Conference» η Ελλάδα είχε ανακοινώσει τη δημιουργία δύο μεγάλων θαλάσσιων πάρκων στο Ιόνιο και το Αιγαίο, το οποίο θα εκτείνεται από την θαλάσσια περιοχή της Μήλου έως εκείνη της Νισύρου και θα περιλαμβάνει ακατοίκητες νησίδες και βραχονησίδες καθώς και τις θαλάσσιες περιοχές τους. Στόχος η δημιουργία ενός «καταφυγίου» για τα θαλασσοπούλια και τα μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά.

Στην ανακοίνωση αυτή αντέδρασε το τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του, ενώ χθες Τετάρτη 17/4/2024 υπήρξε και παρέμβαση του εκπροσώπου του AKP, Ομέρ Τσελίκ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σημειώνεται πως με τον όρο EGAYDAAK το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αναφέρεται σε ένα σύνολο άνω των 100 (κατά ορισμένους άνω των 150) βράχων, βραχονησίδων και μικρών νησιών των οποίων θεωρεί πως η κυριαρχία δεν έχει αποδοθεί με συνθήκες στην Ελλάδα και κατά συνέπεια είναι αμφισβητούμενη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.