Προβληματίζουν οι ΗΠΑ: «Μονομερής κίνηση του Χ.Χαφτάρ – Εκφράζουμε την λύπη μας για όσα είπε»

Προβληματίζουν οι ΗΠΑ: «Μονομερής κίνηση του Χ.Χαφτάρ – Εκφράζουμε την λύπη μας για όσα είπε»

Με ανακοίνωση που δημιουργεί έντονο προβληματισμό σχολιάζουν οι ΗΠΑ τις δηλώσεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ότι έβαλε «λαϊκή εντολή» να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Λιβύης.

Με αυτό τον τρόπο η Ουάσινγκτον δίνει «πάτημα» στην Τουρκία και στα σχέδια της Άγκυρας για τη Λιβύη.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση:

«Εκφράζουμε την λύπη μας για όσα είπε ο κ. Χαφτάρ. Πρόκειται για μία μονομερή κίνηση. Χαιρετίζουμε βέβαια την εμπλοκή του διοικητή του LNA Haftar μαζί με όλα τα μέρη σε έναν σοβαρό διάλογο για το πώς μπορεί να προχωρήσει η χώρα. Καθώς οι πολίτες συνεχίζουν να υποφέρουν κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού με την πανδημία COVID-19 απειλεί περισσότερες ζωές, καλούμε το LNA να προσχωρήσει στην Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας, δηλώνοντας μια άμεση ανθρωπιστική παύση εχθροπραξιών που οδηγεί σε διαρκή εκεχειρία».

Στην ουσία ζητούν την διάλυση του LNA. Κυβέρνηση με το GNA δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση, διότι η Τρίπολη πρόδωσε τον λαό της, δίνοντας τα πάντα στην Τουρκία.

Τι προηγήθηκε όμως;

Ο ισχυρός άντρας της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, δήλωσε χθες ότι έλαβε την «λαϊκή εντολή» να κυβερνήσει τη Λιβύη, υποσχόμενος να συνεχίσει την επίθεσή του εναντίον της Τρίπολης.

Η ομιλία του Χάφταρ

Σε ομιλία του στο λιβυκό τηλεοπτικό δίκτυο Libya al-Hadath, ο στρατάρχης είπε πως «αποδέχθηκε τη βούληση του λαού και την εντολή του».

Οι δυνάμεις του «θα εργαστούν για να δημιουργήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την οικοδόμηση βιώσιμων θεσμών ενός πολιτειακού κράτους», διαβεβαίωσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο στρατάρχης ανακοίνωσε επίσης «το τέλος της συμφωνίας Σκιράτ» που υπεγράφη στα τέλη του 2015 στο Μαρόκο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, από την οποία προήλθε η GNA. Το 2017, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης είχε ήδη διαβεβαιώσει ότι η συμφωνία είχε «λήξει».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.