Λιβύη: Ξεκινάει την αποστολή της η επιχείρηση «Ειρήνη» – Θα ελέγχει πιθανή μεταφορά όπλων

Λιβύη: Ξεκινάει την αποστολή της η επιχείρηση «Ειρήνη» – Θα ελέγχει πιθανή μεταφορά όπλων

Σε επιχειρησιακό επίπεδο περνάει η επιχείρηση «Ειρήνη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα στις επόμενες ημέρες. Στόχος της είναι να ελέγχει αν τηρείται το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

«Η “Ειρήνη” διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για να ξεκινήσει την αποστολή της», επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Χθες Τρίτη οι χώρες μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να διατεθούν τα πρώτα πλοία, αεροπλάνα και δορυφόροι που είναι απαραίτητα για να ξεκινήσουν οι επιχειρήσεις της.

Ένα ιταλικό πολεμικό πλοίο θα αναπτυχθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στην περιοχή, σύμφωνα ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Η «Ειρήνη» θα πραγματοποιεί επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και θα ελέγχει τα πλοία που εκτιμάται ότι μεταφέρουν όπλα και μαχητές προς τη Λιβύη.

Αρχικά το ιταλικό πλοίο θα υποστηρίζεται από πολεμικά πλοία κρατών μελών της ΕΕ που θα είναι παρόντα στην περιοχή, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, μέχρι να αναπτυχθούν και τα άλλα ευρωπαϊκά πλοία που θα συμμετέχουν στην αποστολή.

«Χρειάστηκαν τέσσερις εβδομάδες για να συμφωνήσουν όλοι για τα μέσα» εξήγησε ο διπλωμάτης.

Η νέα αποστολή διαδέχεται τη «Σοφία», η οποία είχε ξεκινήσει το 2015, με μόνη εντολή να φροντίζει για τον σεβασμό του εμπάργκο που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στις εξαγωγές όπλων προς τη Λιβύη.

Τα πλοία θα επεμβαίνουν σε περιοχές μακριά από διαδρομές που επιλέγουν οι διακινητές παράτυπων μεταναστών, όρος που είχαν θέσει η Αυστρία και η Ουγγαρία, ώστε να μην προσελκύσουν τους διακινητές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η εντολή της «Ειρήνης» θα ανανεώνεται κάθε χρόνο και, έπειτα από αίτημα της Βιένης και της Βουδαπέστης, κάθε τέσσερις μήνες θα εξετάζεται αν η αποστολή έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των διακινητών και χρειάζεται να αλλάξουν θέση τα πλοία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.