Ίσως στην πιο αρνητική εξέλιξη μέχρι στιγμής στη Λιβύη από την αρχή της τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης, οι τουρκόφιλες πολιτοφυλακές της Τρίπολης υποβοηθούμενες σημαντικά από τα τουρκικά drones ANKA-S, κατέλαβαν την AL-Watiya,την πιο στρατηγική βάση της δυτικής Λιβύης, μία εξέλιξη που απομακρύνει σημαντικά τις πιθανότητες του στρατάρχη Χαφτάρ να επικρατήσει ολοκληρωτικά στον πόλεμο.

Η εξέλιξη αυτή κάνει πιθανότερη από ποτέ την διπλωματική λύση και την παγίωση του τουρκολιβυκού μνημονίου, με το οποίο «εξαφανίζεται» η ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η μάχη για την Al-Watya κράτησε πάνω από ένα μήνα και ήταν η πιο σημαντική μάχη μάχη μαζί με αυτή της πόλης Ταρχούνα, έξω από την Τρίπολη την οποία φαίεντια πως μέχρι στιγμής κερδίζουν οι δυνάμεις του Χαφτάρ.

Ο Χαφτάρ κατείχε την βάση για περίπου 5 χρόνια και από εκεί μπορούσε και έκανε αεροπορικές επιδρομές στην Τρίπολη.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των φιλότουρκων ισλαμιστών, Μοχάμεντ Γκούνουου είπε σε δημοσίευση στο Twitter τη Δευτέρα, ότι οι δυνάμεις της Τρίπολης (GNA) είχαν καταλάβει ολόκληρη τη βάση κοντά στα σύνορα της Τυνησίας.

Η Ελλάδα πληρώνει την ατολμία της κυβέρνησης τον Νοέμβριο, η οποία όταν υπογράφηκε το μνημόνιο, και οι μεγάλες δυνάμεις (και η Τουρκία) ήταν απασχολημένες με τη… Συρία και ο Χαφτάρ μία ανάσα από την Τρίπολη, αντί να επέμβει αποφασιστικά έστελνε διαγγέλματα.

Αλλά ακόμα και σήμερα η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να αφήνει τον στρατάρχη στην μοίρα του καλυπτόμενη πίσω από ανεπαρκείς ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες,όπως η επιχείρηση «IRINI», στις οποίες συμμετέχουν στρατηγικοί αντίπαλοι του LNA (Ιταλία, Γερμανία).

Βέβαια πλέον η ζημιά έχει γίνει, αφού τα τουρκικά drones ANKA-S έχουν γείρει σημαντικά την πλάστιγγα της σύγκρουσης.

https://twitter.com/penlibya/status/1262285040706338816?s=20

https://twitter.com/EbrahimGasuda/status/1262288476831199232?s=20

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://twitter.com/ragipsoylu/status/1262285388376412160?s=20