ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Αλληλοκατηγορίες για πιθανή χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία: Μόσχα από την μία και Κίεβο – Δύση από την άλλη

Σοβαρές καταγγελίες που κανείς δεν γνωρίζει που θα οδηγήσουν

Αλληλοκατηγορίες για πιθανή χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία: Μόσχα από την μία και Κίεβο – Δύση από την άλλη

Σημαντικό είναι το ζήτημα της χρήσης χημικών όπλων στον πόλεμο στην Ουκρανία και πλέον οι αλληλοκατηγορίες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό καθώς πλέον εκτός Μόσχα και Κιέβου ενεργό εμπλοκή στις κατηγορίες κατά της Ρωσίας έχουν και οι δυτικές χώρες με προεξάρχουσα την Βρετανία.

Πληροφορίες που διαρρέουν ΗΠΑ και Βρετανία αναφέρουν ότι ενδέχεται ο Πούτιν να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία, ώστε να κερδίσει εύκολα τον πόλεμο και ιδιαίτερα το Κίεβο, σε περίπτωση που ξεκινήσει η ασφυκτική πολιορκία.

Νωρίτερα ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ουκρανίας στον διακυβερνητικό Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων απέστειλε την Τρίτη μια συγκλονιστική επιστολή προς τον ίδιο τον οργανισμό «OPCW» προειδοποιώντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις στο κατεχόμενο Ντόνετσκ ενδέχεται να κάνουν χρήση χημικών όπλων για να προελάσει ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία.

«Σύμφωνα με πληροφορίες από το προσωρινά κατεχόμενο Ντόνετσκ οι κατακτητές μοιράζουν μάσκες αερίων στους ντόπιους αγωνιστές και τον ρωσικό στρατό. Υπάρχει πιθανότητα προβοκάτσιας, όπως η ανατίναξη βιομηχανικών δεξαμενών με χημικά», έγραψε ο Maksym Kononenko, εκπρόσωπος της Ουκρανίας στον οργανισμό OPCW σε επιστολή που δημοσίευεσε η «Jerusalem Post»

Ο Kononenko πρόσθεσε ότι «η Ρωσία τότε πιθανότατα θα κατηγορήσει τον ουκρανικό στρατό για αυτή τη δολιοφθορά κατά του άμαχου πληθυσμού. Δηλώνουμε ότι, σε αντίθεση με τους Ρώσους κατακτητές, η Ουκρανία δεν χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους. Δεν έχουμε χημικά όπλα και -σε αντίθεση με τη Ρωσία- δεν θα τα χρησιμοποιούσαμε ποτέ» και τόνισε ότι «η Ουκρανία είναι ένθερμος υποστηρικτής της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα».

Οι ρωσικές αναφορές

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι σχεδίαζαν μια χημική επίθεση στο Ντονμπάς σε ένα κολέγιο του Υπουργείου Άμυνας με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στις 21 Δεκεμβρίου 2021 ενώ πολλές είναι ακόμα οι αναφορές για χρήση χημικών από πλευράς Κιέβου.

Οι Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ (DNR και LNR) ισχυρίστηκαν ψευδώς στις 22 Δεκεμβρίου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν τοξίνη αλλαντίασης (ένας μη μεταδοτικός βιοχημικός παράγοντας) στη Μαριούπολη και το Χάρκοβο και παρείχαν το αντίδοτο στις ουκρανικές δυνάμεις.

Τα μέσα ενημέρωσης που χρηματοδοτούνται από το Κρεμλίνο ανέφεραν έναν πρώην αξιωματικό της Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (SBU) στις 24 Δεκεμβρίου, ο οποίος δήλωσε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα για να επιτεθούν σε σχολεία, νοσοκομεία και μαζικές συγκεντρώσεις στην τότε ελεγχόμενη από το Κίεβο ανατολική Ουκρανία.

Ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία ηγέτης του DNR Denis Pushilin δήλωσε στις 18 Ιανουαρίου ότι το DNR είναι έτοιμο να απαντήσει σε μια αναμενόμενη ουκρανική πρόκληση με χημικά όπλα. Ο Pushilin ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία μπορεί να κατηγορήσει τη Ρωσία ή το DNR για χημική επίθεση στο Donbas ή σε άλλο ουκρανικό έδαφος για να δικαιολογήσει την ουκρανική επιθετικότητα.

Μέλη της Επιτροπής της Ρωσικής Κρατικής Δούμας για την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (CIS) συζήτησαν για τα ανύπαρκτα βιολογικά εργαστήρια των ΗΠΑ κοντά στα ρωσικά σύνορα με τον Γενικό Γραμματέα της Οργάνωσης Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) Stanislav Zas στις 20 Ιανουαρίου 2022.

Ο διευθυντής της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών Σεργκέι Ναρίσκιν άφησε να εννοηθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοίμαζαν μια ψευδή χημική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία στις 10 Φεβρουαρίου.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας Υποστράτηγος Igor Konashenkov ισχυρίστηκε ψευδώς στις 6 Μαρτίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανακάλυψαν στοιχεία έρευνας βιολογικών όπλων που χρηματοδοτήθηκαν από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία κοντά στα ρωσικά σύνορα. Ο Konashenkov περιέγραψε στοιχεία για βιολογικά όπλα άνθρακα, πανώλης, χολέρας και τουλαραιμίας.

Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ακτινοβολίας, Χημικής και Βιολογικής Άμυνας Igor Kirillov ισχυρίστηκε ψευδώς στις 7 Μαρτίου ότι τα ουκρανικά εργαστήρια στο Lviv, το Kharkiv και την Poltava κατέστρεφαν γρήγορα «παράγοντες πανώλης» για να κρατήσουν τα στοιχεία της αμερικανικής-ουκρανικής έρευνας βιοόπλων μακριά από τα ρωσικά χέρια. Ο Kirillov ισχυρίστηκε ότι οι κατεστραμμένοι παράγοντες περιλαμβάνουν πανώλη, άνθρακα, βρουκέλλωση, διφθερίτιδα, σαλμονέλωση και δυσεντερία. Ο Kirillov κατηγόρησε ψευδώς την υποτιθέμενη έρευνα για τα βιοόπλα των ΗΠΑ για τα υψηλά ποσοστά λοιμώξεων από ιλαρά και πολιομυελίτιδα στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Zhao Lijian ισχυρίστηκε στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης στις 8 Μαρτίου ότι η Ρωσία είχε βρει εργαστήρια που χρησιμοποιούν οι Ηνωμένες Πολιτείες για τη διεξαγωγή βιοστρατιωτικών σχεδίων. Ο Ζάο προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με το τι είναι αποθηκευμένο και ποια έρευνα διεξάγεται σε αυτές τις υποτιθέμενες εγκαταστάσεις. Ο Ζάο προέτρεψε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να διασφαλίσουν την ασφάλεια των εργαστηρίων. Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο προπαγάνδας RT English μοιράστηκε τις δηλώσεις του Zhao στις 8 Μαρτίου και τις συνέδεσε με προηγούμενους ρωσικούς ισχυρισμούς, τονίζοντας τον κίνδυνο που ενέχουν οι υποτιθέμενες εγκαταστάσεις βιοόπλων των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Υποστράτηγος Igor Konashenkov είπε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης στις 9 Μαρτίου ότι «Ουκρανοί εθνικιστές» παρέδωσαν 80 τόνους αμμωνίας στο Zolochiv, ένα χωριό βορειοδυτικά του Χάρκοβο. Ο Konashenkov ισχυρίστηκε ότι οι Ουκρανοί δίδαξαν στους χωρικούς πώς να ενεργούν σε περίπτωση επίθεσης με χημικά. Ο Κονασένκοφ προειδοποίησε ότι οι «εθνικιστές» ετοιμάζονταν να πραγματοποιήσουν μια «πρόκληση χρησιμοποιώντας τοξικές ουσίες για να κατηγορήσουν τη Ρωσία για φερόμενη χρήση χημικών όπλων».

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον Οργανισμό για την Πρόληψη των Χημικών Όπλων (OPCW) Alexander Shulgin ισχυρίστηκε στις 9 Μαρτίου ότι η Ρωσία θα στείλει έγγραφα στον OPCW που τεκμηριώνουν τους ρωσικούς φόβους για μια υποτιθέμενη ουκρανική χημική κλιμάκωση.

Και η… Βρετανία

Τη μεγάλη ανησυχία του Ηνωμένου Βασιλείου για την πιθανή χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών Λις Τρας. Μάλιστα, μιλώντας σε CNN, σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «σοβαρό λάθος».

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για την πιθανή χρήση χημικών όπλων. Έχουμε δει ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τέτοια όπλα στο πεδίο της μάχης, αλλά θα ήταν σοβαρό λάθος από την πλευρά της», ανέφερε.

Επίσης, η Βρετανίδα υπουργός ανέφερε ότι η χώρα της «απόλυτα» πιστεύει ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και ζήτησε «σκληρή διεθνή απάντηση».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Πιστεύουμε απόλυτα ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου. Έχουμε αναφέρει την υπόθεση στο διεθνές ποινικό δικαστήριο μαζί με άλλες 37 χώρες» ανέφερε, προσθέτοντας ότι γι’ αυτό χρειάζεται σκληρή απάντηση διεθνώς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.