ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

Διαμαρτυρίες Κιέβου: «Από δυτικές εταιρείες βρίσκει η Ρωσία τους μικροεπεξεργαστές για τους πυραύλους»

Η Ρωσία εισήγαγε πέρυσι προηγμένα αμερικανικά και ευρωπαϊκά τσιπ αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων, παρά τις κυρώσεις

Διαμαρτυρίες Κιέβου: «Από δυτικές εταιρείες βρίσκει η Ρωσία τους μικροεπεξεργαστές για τους πυραύλους»

Η Ρωσία εισήγαγε πέρυσι προηγμένα αμερικανικά και ευρωπαϊκά τσιπ αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων, παρά τις κυρώσεις που αποσκοπούν στο να εμποδίσουν τον στρατό του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να αποκτήσει τεχνολογία για να τροφοδοτήσει τον πόλεμό του στην Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Τα απόρρητα στοιχεία της ρωσικής τελωνειακής υπηρεσίας που ήρθαν στην κατοχή του Bloomberg έδειξαν ότι περισσότεροι από τους μισούς εισαγόμενους ημιαγωγούς και ολοκληρωμένα κυκλώματα κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2023 κατασκευάστηκαν από αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν οι Intel, Advanced Micro Devices και Analog Devices Inc. καθώς και οι ευρωπαϊκές Infineon Technologies AG, STMicroelectronics NV και NXP Semiconductors NV.

Δεν υπάρχει καμία υπόνοια ότι οι εταιρείες παραβίασαν τους νόμους περί κυρώσεων και τα στοιχεία δεν δείχνουν ποιος εξήγαγε τις τεχνολογίες στη Ρωσία, από πού στάλθηκαν και πότε κατασκευάστηκαν τα προϊόντα.

Οι εταιρείες ανέφεραν ότι συμμορφώνονται πλήρως με τις κυρώσεις, διέκοψαν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία όταν ξέσπασε ο πόλεμος και έθεσαν σε εφαρμογή διαδικασίες για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης. Ανέφεραν ακόμη ότι εργάζονται για την αντιμετώπιση της παράνομης εκτροπής αγαθών, μεταξύ άλλων και με τις αρμόδιες αρχές.

Το εμπόριο αναδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση στον περιορισμό των προμηθειών υψηλής τεχνολογίας που λαμβάνει η πολεμική μηχανή της Ρωσίας σε επανειλημμένους γύρους κυρώσεων μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Το γεγονός αυτό επέτρεψε στη Ρωσία να συνεχίσει να παράγει τανκ και άλλα όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων που έχουν προκαλέσει τρόμο στις ουκρανικές πόλεις.

Η συντριπτική πλειονότητα των τεχνολογιών που υπόκεινται σε περιορισμούς εισέρχεται στη Ρωσία μέσω επανεξαγωγών από τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ εργάζονται για τον αποκλεισμό αυτών των οδών, εστιάζοντας ιδιαίτερα σε έναν κατάλογο υψηλής προτεραιότητας των λεγόμενων προϊόντων διπλής χρήσης και προηγμένων αγαθών που βρέθηκαν στα ρωσικά όπλα στην Ουκρανία ή που είναι κρίσιμα για την κατασκευή τους. Η ΕΕ επεξεργάζεται επί του παρόντος μια νέα δέσμη κυρώσεων και αρκετά κράτη μέλη πιέζουν το μπλοκ να κάνει περισσότερα ως προς τις εταιρείες σε τρίτες χώρες.

Οι διανομείς διαχειρίζονται ένα σημαντικό ποσοστό των πωλήσεων της βιομηχανίας τσιπ και με τη σειρά τους έχουν πολλούς προμηθευτές. Οι κατασκευαστές δεν υποχρεούνται πάντα να παρακολουθούν πού πηγαίνουν τα προϊόντα τους μετά την πώληση σε αυτές τις εταιρείες, αν και ορισμένα τσιπ ειδικής στρατιωτικής χρήσης πρέπει να έχουν μια καταγεγραμένη πορεία.

Συνολικά, τα τελωνειακά στοιχεία έδειξαν ότι η Ρωσία εισήγαγε τσιπ αξίας 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων τους πρώτους εννέα μήνες του περασμένου έτους, εκ των οποίων τσιπ αξίας 1,2 δισ. δολαρίων κατασκευάστηκαν από συνολικά 20 εταιρείες. Μικρότεροι παραγωγοί, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, είναι πιθανό να αντιπροσωπεύουν τα υπόλοιπα τσιπ αξίας 500 εκατ. δολαρίων.

Στην λίστα αυτή ηγούνται η Intel, η Analog Devices και η AMD, μόλις συμπεριληφθούν τα εμπορικά brands που κατέχουν, όπως η Altera της Intel και η Xilinx της AMD.

Οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες που περιλαμβάνονται στη λίστα είχαν συνδυασμένα έσοδα δεκάδων δισ. δολαρίων το 2023. Ένας μικρός αριθμός κινεζικών κατασκευαστών και η Realtek Semiconductor Corp. της Ταϊβάν βρίσκονταν επίσης στην πρώτη 20άδα, με τη Ρωσία να εισάγει προϊόντα αξίας περίπου 17 εκατ. δολαρίων από την τελευταία. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ταϊβανέζικη εταιρεία εξήγαγε τσιπ απευθείας στη Ρωσία ή ότι γνώριζε ότι τα προϊόντα της κατέληγαν εκεί.

Η τελωνειακή αξία του εμπορίου ειδών υψηλής προτεραιότητας μπορεί να μειώθηκε ελαφρώς κατά το β’ εξάμηνο του περασμένου έτους, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ, της ΕΕ και της G7 για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας μπορεί να αρχίσουν να αποδίδουν αποτελέσματα, αν και παραμένει πάνω από τα προπολεμικά επίπεδα, ανέφερε προηγουμένως το Bloomberg. Σημειώνεται ότι η Ρωσία σταμάτησε να δημοσιεύει επίσημα στοιχεία λίγο μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία ανέφερε σε δήλωση που απέστειλε μέσω email ότι προσωρινά δεν παρέχει στοιχεία για το εξωτερικό εμπόριο.

Η Οικονομική Σχολή του Κιέβου ανέφερε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Ρωσία εισήγαγε πολεμικά αγαθά αξίας 8,77 δισ. δολαρίων μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου του περασμένου έτους, σε μια μείωση κατά 10% σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τις κυρώσεις, ενώ οι εισαγωγές ευρύτερα κρίσιμων εξαρτημάτων της αμυντικής βιομηχανίας έφτασαν τα 22,23 δισ. δολάρια.

“Εξακολουθούν να εντοπίζονται ξένα εξαρτήματα στα όπλα που πλήττουν καθημερινά το Κίεβο και άλλες πόλεις”, ανέφερε η Οικονομική Σχολή του Κιέβου. Η Intel δήλωσε ότι συμμορφώνεται “με όλους τους ισχύοντες κανονισμούς και κυρώσεις για τις εξαγωγές” και οι συμβάσεις της απαιτούν από τους πελάτες και τους διανομείς της να τηρούν τους ίδιους κανονισμούς. Η εταιρεία έχει “μηδενική ανοχή στην παράκαμψη των απαιτήσεών της”, δήλωσε.

Εκπρόσωπος της AMD δήλωσε ότι εφαρμόζει προγράμματα “για την πρόληψη της μεταπώλησης των προϊόντων της AMD σε και εντός παράνομων καναλιών”. Η εταιρεία θα ενεργήσει άμεσα απέναντι σε οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με πωλήσεις σε απαγορευμένες περιοχές “και θα αναγκάσει τους διανομείς και τους πελάτες μας να κάνουν το ίδιο”. Η Texas Instruments ανέφερε ότι οποιεσδήποτε αποστολές των προϊόντων της στη Ρωσία “είναι παράνομες και μη εξουσιοδοτημένες”. Μια ειδική ομάδα παρακολουθεί την πώληση και την αποστολή των προϊόντων της και η εταιρεία θα αναλαμβάνει δράση εάν μάθει ότι οι διανομείς και οι πελάτες δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες περί ελέγχου των εξαγωγών.

Η Analog Devices ανέφερε ότι διέκοψε τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, τη Λευκορωσία και τις κατεχόμενες περιοχές στην Ουκρανία όταν ξεκίνησε ο πόλεμος. “Οποιαδήποτε αποστολή μετά τις κυρώσεις σε αυτές τις περιοχές αποτελεί άμεση παραβίαση της πολιτικής μας και είναι αποτέλεσμα μη εξουσιοδοτημένης μεταπώλησης ή εκτροπής των προϊόντων της ADI”, ανέφερε η εταιρεία.

Η Infineon από τη μεριά της ανέφερε ότι “έλαβε εκτεταμένα μέτρα για να σταματήσει όλες τις άμεσες και έμμεσες αποστολές προς τη Ρωσία”.

Η εταιρεία έδωσε εντολή στους διανομείς της σε όλο τον κόσμο να αποτρέψουν την εκτροπή των προϊόντων ή των υπηρεσιών της κατά παράβαση των κυρώσεων και ενεργεί εναντίον οποιουδήποτε βρεθεί να κάνει εμπόριο με τη Ρωσία, ανέφερε η εταιρεία. Η ST ανέφερε ότι έχει συμμορφωθεί με τις διεθνείς κυρώσεις από την έναρξη του πολέμου και ότι ενήργησε “ενισχύοντας τις απαιτήσεις συμμόρφωσης για όλα τα κανάλια πωλήσεών μας”. Αυτό περιελάμβανε την ανάγκη επαγρύπνησης κατά της παράκαμψης των κυρώσεων και της εκτροπής των αποστολών, όπως ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Microchip, Ganesh Moorthy, δήλωσε ότι η εταιρεία καταδικάζει την παράνομη χρήση των προϊόντων της και “φροντίζουμε να διατηρούμε την ακεραιότητα της αλυσίδας εφοδιασμού”, μεταξύ άλλων, ελέγχοντας τους πελάτες με βάση τις λίστες απαγορευμένων περιοχών. Είναι μέλος μιας ομάδας εργασίας της βιομηχανίας των ΗΠΑ υπό την ηγεσία του Υπουργείου Εμπορίου, η οποία συζητά τρόπους καταπολέμησης της παράνομης εκτροπής τσιπ, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Marvell ανέφερε ότι οι διανομείς και οι πελάτες της απαγορεύεται να επανεξάγουν τα προϊόντα της στη Ρωσία και ότι εξετάζει τις αναφορές από τα σημεία πώλησης των διανομέων για να επιβεβαιώσει τη συμμόρφωση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η εταιρεία πουλάει μια μικρή ποσότητα προϊόντων σε διανομείς οι οποίοι υποχρεούνται να παρέχουν εκθέσεις συμμόρφωσης και “είναι πιθανό ότι ορισμένοι από τους πελάτες του διανομέα μπορεί να μεταπωλήσουν περαιτέρω τα προϊόντα σε εταιρείες για τις οποίες η Marvell ή οι διανομείς της δεν έχουν γνώση ή έλεγχο”, ανέφερε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.