Γιατί οι Ουκρανοί εισέβαλαν στο Μπέλγκοροντ: Προκάλεσαν ανησυχία στην ρωσική κοινή γνώμη

Οι Ρώσοι θα αναγκαστούν να μεταφέρουν δυνάμεις στα σύνορα και να προβούν σε δεύτερη μερική επιστράτευση

Γιατί οι Ουκρανοί εισέβαλαν στο Μπέλγκοροντ: Προκάλεσαν ανησυχία στην ρωσική κοινή γνώμη
Η πρόσφατη ουκρανική επίθεση εντός ρωσικού εδάφους στην περιφέρεια του Mπέλγκοροντ είχε ως βασικό σκοπό να αναγκάσει την Μόσχα να αποσύρει στρατεύματα από την Ουκρανία για να προστατεύσει τα σύνορα της τα οποία όπως αποδείχτηκε είναι διάτρητα.
 
Είχε επίσης ως στόχο να δημιουργήσει μία ιδέα στην διεθνή κοινή γνώμη πως υπάρχουν αποσχιστικές τάσεις σε περιφέρειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας κοντά στην Ουκρανία και ότι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θέλουν να γίνουν… Ουκρανοί.
Οι Ουκρανοί σαμποτέρ ισχυρίστηκαν πως είναι… Ρώσοι αυτονομιστές και αποκαλούσαν μάλιστα τον εαυτό τους ως «ρωσική λεγεώνα της ελευθερίας».Την παρουσίασαν την εισβολή στο ουκρανικό έδαφος ως «έγχρωμη επανάσταση». Είναι μία ιδέα η οποία εμφανίστηκε πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2022 με την ονομασία «Λαϊκή Δημοκρατία του Κουρσκ».
Με λίγα λόγια οι Ουκρανοί σε συνεννόηση φυσικά με τους Δυτικούς επιχειρούν να κάνουν μία απομίμηση των δημοκρατιών του Ντόνετσκ και της περιφέρειας της Κριμαίας, περιοχές οι οποίες αποσχίστηκαν από την Ουκρανία το 2014 μετά από την διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων.
Εμφάνισαν κι άλλες ρωσικές περιοχές οι οποίες «θέλουν να αποσχιστούν» όπως η «Λαϊκή Δημοκρατία του Μπριάνσκ» και η περιοχή του Μπέλγκοροντ όπου και συνέβησαν τα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα.

 
Μάλιστα, έχουν δημιουργηθεί και οι σχετικές σημαίες.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτά τα γεγονότα έλαβαν χώρα μετά την οριστική και ολοκληρωτική πτώση του Αρτεμόβσκ, πρώην Μπάκχμουτ.

Δύση και Κίεβο ήθελαν κάπως να ξεχαστεί αυτή ήττα. Έτσι ξεκίνησε η ιδέα των έγχρωμων επαναστάσεων στην δυτική Ρωσία. Μάλιστα στο Μπριάνσκ οι Ουκρανοί έχουν ανακοινώσει και δημοψήφισμα ανεξαρτησίας για τις 15 Ιουνίου.

Η Ουκρανία επιχειρεί να από τραβήξει την προσοχή από την πτώση του Μπάκχμουτ, δημιουργώντας αγωνία και άγχος στο ρωσικό κοινό και ταυτόχρονα επιχειρώντας να αναγκάσει την Ρωσία να μετακινήσει στρατιωτικές δυνάμεις στο Μπριάνσκ και στο Μπέλγκοροντ.

Αυτή δεν θα είναι η τελευταία ουκρανική εισβολή. Υπάρχουν πολλοί ειδικοί και γενική λόγοι για τους οποίους πραγματοποιήθηκε.

Η Ουκρανία είχε ανάγκη να παρουσιάσει κάτι θεαματικό. Μην ξεχνάμε ότι η ύπαρξη της και μέχρι σήμερα αντίσταση της οφείλεται στον πακτωλό χρημάτων και οπλικών συστημάτων που η Δύση την προμηθεύει.

Πολλοί στο Κίεβο και στην Δύση θεωρούσαν πως μία εισβολή στην Υπερδνειστερία θα έπρεπε να ξεκινήσει άμεσα μετά την ήττα του Μπάκχμουτ για να υπάρξει εκ νέου μετακίνηση ισχύος.

Όμως στο Κίεβο σκέφτηκαν πως μία εισβολή στην Ρωσία με μικρότερη δύναμη αποτελούσε ασφαλέστερη επιλογή.

Η ουκρανική επίθεση έγινε βασιζόμενη στην πολύ καλή δουλειά που κάνουν οι υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες εντόπισαν κενά ασφαλείας στα ρωσικά σύνορα στην συγκεκριμένη περιοχή

Οι γενικότεροι λόγοι της εισβολής στην περιοχή αφορούσαν στον αναγκαστούν οι Ρώσοι να διασπείρουν τα στρατεύματα τους σε περιοχές όπου δεν υπήρχε επαρκής στρατιωτική παρουσία.

Με αυτόν τον τρόπο ελπίζουν να μειώσουν τις ρωσικές εφεδρείες των 150.000 αντρών πριν την έναρξη της περιβόητης ουκρανική αντεπίθεση η οποία έχει καθυστερήσει πάρα πολύ.

 Αν η Ρωσία αναγκαστεί να μετακινήσει 50.000 άνδρες από τις εφεδρείες της στα σύνορα της αυτό σημαίνει ότι θα μειωθούν οι εφεδρείες στα άλλα μέτωπα κατά ένα τρίτο.

Άλλος σημαντικός λόγος ήταν για να δημιουργηθεί άγχος στο ευρύ ρωσικό κοινό και πανικός ανάμεσα στους Ρώσους στρατιωτικούς μπλόγκερς.

Οι Ουκρανοί είχαν παρατηρήσει πως το ρωσικό κοινό πανικοβάλλεται εύκολα μετά την τελευταία ουκρανική αντεπίθεση στο Μπάκχμουτ η οποία τελικά αποδείχτηκε πλήρως αποτυχημένη. Μάλιστα οι Ουκρανοί την «πλήρωσαν» με πολύ βαριές απώλειες.

Η ρωσική αυτοπεποίθηση έχει κλονιστεί μετά τις ήττες σε Κίεβο, Χάρκοβο και Χερσώνα.

Βέβαια γι’ αυτό είναι υπεύθυνοι μονάχα η ρωσική ηγεσία. Στρατιωτική και πολιτική.

Επιχειρήθηκε λοιπόν, με μία κίνηση εντυπωσιασμού και όχι πραγματική σου Σίας και με τη βοήθεια φυσικά των δυτικών ΜΜΕ, να παρουσιαστεί μία Ρωσία υπό καθεστώς εισβολής, η οποία διαλύεται εκ των έσω.

Ακόμα και ανάμεσα σε ενθουσιασμένος Ρώσους για την πρόσφατη νίκη στο Μπάκχμουτ έχει γεννηθεί η αμφιβολία για το κατά πόσο τα πράγματα πάνε καλύτερα για την Ρωσική Ομοσπονδία.

Υπάρχει ακόμα σύγχυση και στον αριθμό των εισβολέων. Ο αριθμός τους ποικίλλει από δύναμη λόχου μέχρι δύναμη τάγματος. Η Ρωσία φυσικά επιχειρεί να μειώσει το μέγεθος της ουκρανικές δυνάμεις για να δείξει ότι δεν ήταν κάτι σοβαρό αυτό που συνέβη.

Εάν 70 άντρες από μία δύναμη 130 αντρών έχουν σκοτωθεί μπορείς να ισχυριστείς ότι η δύναμη εισβολής εκμηδενίστηκε.

 Ήταν σχετικά μικρός και ο χρόνος αντιμετώπισης της δύναμης αυτής. Μετά από 12 h ήταν σαφές ότι οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να εξουδετερώσουν σου Ουκρανούς και μετά από 24 h να ανακοινώσω ότι όλα έχουν τελειώσει.

Οι εικόνες κατεστραμμένων λουκάνικων οχημάτων και νεκρών αντρών σίγουρα αποκατέστησαν την αυτοπεποίθηση στην ρωσική κοινή γνώμη στο ίδιο επίπεδο στο οποίο βρίσκονταν και πριν.

Η προχθεσινή ουκρανική κίνηση εντυπωσιασμού εκτιμάται ότι δεν θα αλλάξει τους ρωσικούς σχεδιασμούς ως προς τα ουκρανικά μέτωπα..

Όμως αυτό που σίγουρα θα γίνει, είναι η ενδυνάμωση της άμυνας τα σύνορα που σημαίνει ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων. Αυτό για να επιτευχθεί η ρωσική ηγεσία θα αναγκαστεί να μεταφέρει δυνάμεις από την Ουκρανία στα σύνορα ή αλλιώς ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα πρέπει να ανακοινώσει μία νέα μερικοί επιστράτευση.

Είναι πολύ πιθανή και η δημιουργία τοπικών πολιτοφυλακών και ταγμάτων Εθνοφυλακής από τους κατοίκους των περιοχών αυτών για να προστατεύσουν αποτελεσματικότερα τα ρωσικά σύνορα.

Το ζήτημα είναι ότι όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν αρκετά γρήγορα…

Όταν τα σύνορα είναι αχανή σε έκταση η ασφάλειά τους είναι μεγάλο ζήτημα ακόμα και για μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη όπως η Ρωσία.

Αν κάτι αντίστοιχο δημιουργούνταν για παράδειγμα και στις ΗΠΑ, στα σύνορα από τα μεξικανικά καρτέλ, πολύ δύσκολα θα αντιμετωπίζονταν από τους Αμερικανούς τις πρώτες ώρες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.