ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Μεγάλο πλήγμα για ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ουκρανία: Διέρρευσαν προς την Μόσχα χιλιάδες απόρρητα έγγραφα με τα σχέδια της ουκρανικής αντεπίθεσης

Οι Ρώσοι απέκτησαν τόσες πληροφορίες όσες δεν είχαν αποκτήσει σε ένα χρόνο πολέμου

Μεγάλο πλήγμα για ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ουκρανία: Διέρρευσαν προς την Μόσχα χιλιάδες απόρρητα έγγραφα με τα σχέδια της ουκρανικής αντεπίθεσης

Απόρρητα έγγραφα που περιγράφουν λεπτομερώς τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για την οικοδόμηση του ουκρανικού Στρατού διέρρευσαν στο Twitter και στο Telegram και πλέον βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή και ήδη «ξεσκονίζονται» από τους Ρώσους αναλυτές.

Τα έγγραφα θεωρούνται πως θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο και την υπό σχεδιασμό ουκρανική αντεπίθεση η οποία πρόκειται να ξεκινήσει σε κάποιο σημείο των μετώπων τις επόμενες ημέρες.

Το Πεντάγωνο ψάχνει να βρει ποιος ευθύνεται για τη διαρροή, η οποία αποτελεί σοβαρή παραβίαση της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας.

Στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ορισμένα από τα έγγραφα φαίνεται να έχουν τροποποιηθεί εν μέρει σε μια προσπάθεια να διαδοθεί παραπληροφόρηση από τη Μόσχα.

Σε κάθε περίπτωση οι αποκαλύψεις με χάρτες παραδόσεων όπλων, δυνάμεις στρατευμάτων και άλλα σχέδια αποτελούν πλήγμα στις αμερικανικές μυστικές προσπάθειες. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης δούλεψαν σκληρά για τα διαγράψουν αλλά δεν τα κατάφεραν από το απόγευμα της Πέμπτης.

«Γνωρίζουμε τις αναφορές για αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το τμήμα εξετάζει το θέμα», δήλωσε η Σαμπρίνα Σινγκ, αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου στο Πεντάγωνο.

Τα έγγραφα δεν παρέχουν συγκεκριμένα σχέδια μάχης, όπως πώς, πότε και πού η Ουκρανία σκοπεύει να εξαπολύσει την επίθεσή της, η οποία σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα περίπου.

Και επειδή τα έγγραφα είναι πέντε εβδομάδων, προσφέρουν ένα στιγμιότυπο του χρόνου – την αμερικανική και την ουκρανική άποψη, από την 1η Μαρτίου, για το τι μπορεί να χρειαστούν τα ουκρανικά στρατεύματα για την εκστρατεία.

Ωστόσο, στο εκπαιδευμένο μάτι ενός Ρώσου στρατηγού ή αναλυτή πληροφοριών, τα έγγραφα προσφέρουν αναμφίβολα πολλές δελεαστικές ενδείξεις και πληροφορίες.

Αναφέρουν, μεταξύ άλλων, το ποσοστό δαπανών του HIMARS -το αμερικανικό σύστημα ρουκετών που μπορεί να εξαπολύσει επιθέσεις από απόσταση-. Το Πεντάγωνο δεν έχει αναφέρει δημόσια πόσο γρήγορα χρησιμοποιούν τα ουκρανικά στρατεύματα τα πολεμοφόδια του HIMARS. αλλά τα έγγραφα το κάνουν.

Αναλυτές δήλωσαν σήμερα ότι μπορεί να είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος της αποκάλυψης των εγγράφων στις μάχες της πρώτης γραμμής αυτήν την περίοδο και τους επόμενους μήνες.

Αναλυτές δήλωσαν την Παρασκευή ότι μπορεί να είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος της αποκάλυψης των εγγράφων στις μάχες στην πρώτη γραμμή τώρα και τους επόμενους μήνες.

Η πρόσφατη επίθεση της Ρωσίας δυσκολεύεται να σημειώσει κέρδη στην ανατολική Ουκρανία και οι δυτικοί αναλυτές συζητούν εάν ο ρωσικός στρατός, αφού υπέστη εκπληκτικές απώλειες, είναι ικανός να κάνει άλλη μια ή να αντισταθεί σε μια ουκρανική επίθεση.

Δεν ήταν σαφές πώς κατέληξαν τα έγγραφα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, τα φιλορωσικά κυβερνητικά κανάλια μοιράζονται και κυκλοφορούν τις διαφάνειες ενημέρωσης, ανέφεραν στρατιωτικοί αναλυτές.

Ωστόσο, οι αναλυτές είπαν ότι μέρη των εγγράφων θα παρείχαν στη Ρωσία πολύτιμες πληροφορίες, όπως τα χρονοδιαγράμματα για την παράδοση όπλων και στρατευμάτων, τον αριθμό συσσώρευσης ουκρανικών στρατευμάτων και άλλες στρατιωτικές λεπτομέρειες.

Ένα έγγραφο με την ένδειξη «άκρως απόρρητο» προσφέρει την «Κατάσταση της σύγκρουσης από την 1η Μαρτίου».

Εκείνη την ημέρα, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι βρίσκονταν σε μια αμερικανική βάση στο Βάισμπαντεν της Γερμανίας για συνεδρίες πολεμικών παιχνιδιών και μια μέρα αργότερα, ο στρατηγός Mark A. Milley, ο αρχηγός του Γενιού Επιτελείου, και ο στρατηγός Christopher Cavoli, ο ανώτατος συμμαχικός διοικητής για την Ευρώπη, συμμετείχαν στις συνεδριάσεις .

Ένα άλλο έγγραφο περιλαμβάνει στήλες που απαριθμούν μονάδες ουκρανικών στρατευμάτων, εξοπλισμό και εκπαίδευση, με χρονοδιαγράμματα από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο.

Το έγγραφο περιέχει μια περίληψη 12 ταξιαρχιών μάχης που συγκεντρώνονται, ενώ οι εννέα από αυτές προφανώς εκπαιδεύονται και εξοπλίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Από αυτές τις εννέα ταξιαρχίες, τα έγγραφα ανέφεραν ότι οι έξι θα ήταν έτοιμες μέχρι τις 31 Μαρτίου και οι υπόλοιπες έως τις 30 Απριλίου. Μια ουκρανική ταξιαρχία έχει περίπου 4.000 έως 5.000 στρατιώτες, είπαν αναλυτές.

Το έγγραφο ανέφερε ότι οι χρόνοι παράδοσης του εξοπλισμού θα επηρεάσουν την εκπαίδευση και την ετοιμότητα προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα.

Ο συνολικός εξοπλισμός που χρειαζόταν για εννέα ταξιαρχίες, ανέφερε το έγγραφο, ήταν περισσότερα από 250 άρματα μάχης και περισσότερα από 350 ΤΟΜΑ.

Το ότι τα έγγραφα έπεσαν στα χέρια Ρώσων αξιωματούχων, είναι ένα μεγάλο επίτευγμα για τη Μόσχα τη στιγμή που η Ρωσία φαινόταν να υστερεί σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες στη συλλογή πληροφοριών στην Ουκρανία.

Η διαρροή είναι η πρώτη σημαντική ανακάλυψη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που έχει δημοσιοποιηθεί από την έναρξη του πολέμου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν στην Ουκρανία πληροφορίες για θέσεις διοίκησης, αποθήκες πυρομαχικών και άλλους βασικούς κόμβους στις ρωσικές στρατιωτικές γραμμές.

Τέτοιες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο επέτρεψαν στους Ουκρανούς να στοχοποιήσουν ρωσικές δυνάμεις, να σκοτώσουν ανώτερους στρατηγούς και να αναγκάσουν τις προμήθειες πυρομαχικών να μετακινηθούν μακρύτερα από τις ρωσικές γραμμές του μετώπου, αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η Ουκρανία έπαιξε τον αποφασιστικό ρόλο στο σχεδιασμό και την εκτέλεση αυτών των επιθέσεων.

Φυσικά δεν ισχύει αυτό. Αν δεν ήταν οι ΗΠΑ η Ουκρανία θα είχε πέσει το πολύ σε τρείς εβδομάδες…

Ωστόσο, νωρίς κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ήταν διστακτικοί σχετικά με το να μοιραστούν τα σχέδια μάχης τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπό τον φόβο διαρροών, δήλωσαν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Μόλις το περασμένο καλοκαίρι, αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν ότι συχνά είχαν καλύτερη κατανόηση των στρατιωτικών σχεδίων της Ρωσίας παρά της Ουκρανίας.

Κι αυτό βέβαια δεν γίνεται πιστευτό.

Ανησυχώντας ότι η κοινοποίηση των επιχειρησιακών τους σχεδίων θα μπορούσε επίσης να τονίσει τις αδυναμίες και να αποθαρρύνει τη συνεχιζόμενη αμερικανική υποστήριξη, οι Ουκρανοί κρατούσαν μυστικά ακόμη και όταν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες συγκέντρωναν ακριβείς λεπτομέρειες για το τι διέταζε το Κρεμλίνο και σχεδίαζαν οι Ρώσοι διοικητές (αυτά τα λένε οι NY Times βέβαια).

Ωστόσο, μια τέτοια διαρροή πληροφοριών, που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είναι διαθέσιμη σε όλο τον κόσμο, είναι βέβαιο ότι θα βλάψει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτή η διαρροή μπορεί να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο την ουκρανική αντεπίθεση διότι επί της ουσίας οι Ρώσοι έχουν μάθει τα πάντα σε ότι την αφορά μέχρι την 1η Μαρτίου.

Όμως μέχρι τότε είχε γίνει ο κύριος όγκος του σχεδιασμού και του προγραμματισμού της.

Η ζημιά επομένως δείχνει ιδιαίτερα μεγάλη έως και πολύ μεγάλη.

Σημειώνεται ότι οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν ότι θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με αμερικανικά άρματα μάχης M1A2 Abrams τον… Οκτώβριο.

Μία απόφαση η οποία προκαλεί πολλές απορίες, αλλά ίσως τελικά να έχει σχέση και με την ίδια την διαρροή των εγγράφων,

Τα έγγραφα μπορεί να δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στα social media αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είχαν διαρρεύσει αρκετά νωρίτερα και ότι οι Αμερικανοί δεν το γνώριζαν.

Ακόμα και η επιμονή των Ρώσων τις τελευταίες ημέρες στο Ούγκλενταρ (που εμποδίζει μία ουκρανική επίθεση από την περιφέρεια της Ζαπορίζια) όπως και η δημιουργία θυλάκων τύπου «Κουρσκ», όπου θα περιμένουν τα δυτικά άρματα μάχης για να τα καταστρέψουν προβληματίζει τους Αμερικανούς οι οποίοι περίμεναν πως οι Ρώσοι θα επεκταθούν στα ουκρανικά μέτωπα αφήνονταν ακάλυπτα τα νώτα τους και τα πλευρά τους, σε διεισδύσεις από τις 12 προετοιμαζόμενες- από αυτούς- ουκρανικές ταξιαρχίες, συνολικής δύναμης 60-70.000 ανδρών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.