ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ουκρανία: Προειδοποιεί για πυρηνικό ατύχημα στη Ζαπορίζια

38 έτη συμπληρώνονται σήμερα από το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ

Ουκρανία: Προειδοποιεί για πυρηνικό ατύχημα στη Ζαπορίζια

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε προειδοποίηση για τον κίνδυνο ατυχήματος στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος βρίσκεται στα χέρια ρωσικών δυνάμεων, συμπίπτοντας με την 38η επέτειο του πυρηνικού δυστυχήματος στο Τσερνόμπιλ.

Ο ρωσικός στρατός έθεσε υπό τον έλεγχό του τον πυρηνικό αυτό σταθμό, που βρίσκεται στη νότια Ουκρανία, σχεδόν αμέσως μετά την έναρξη της επέμβασής του στη χώρα. Πριν από την κατάληψή του, ο σταθμός της Ζαπορίζια παρήγαγε το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας.

«Έχουν περάσει 785 ημέρες από τότε που οι Ρώσοι τρομοκράτες πήραν όμηρο τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια», κατήγγειλε σήμερα ο Ζελένσκι στο «Χ».

«Εναπόκειται σε όλον τον κόσμο να ασκήσει πίεση στη Ρωσία ώστε να απελευθερωθεί ο σταθμός της Ζαπορίζια και να επιστρέψει στον έλεγχο της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο ίδιος, εκτιμώντας ότι «αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αποφευχθούν νέες καταστροφές» όπως αυτή του Τσερνόμπιλ.

Στις 26 Απριλίου 1986, όταν η Ουκρανία ήταν ακόμη μέρος της Σοβιετικής Ένωσης, ο αντιδραστήρας 4 στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, που βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου, εξερράγη.

Αυτό το πυρηνικό δυστύχημα, που θεωρείται το σοβαρότερο στην ιστορία, προκάλεσε τη μόλυνση τεράστιων εκτάσεων, κυρίως στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Την πρώτη ημέρα της ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν μέσω της Λευκορωσίας στην ιδιαίτερα ραδιενεργή ζώνη αποκλεισμού γύρω από το Τσερνόμπιλ και κατέλαβαν το εργοστάσιο, που δεν είναι πλέον σε λειτουργία. Έμειναν εκεί για ένα μήνα, προτού αποχωρήσουν.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια συνέχισε να λειτουργεί τους πρώτους μήνες μετά τη ρωσική εισβολή, παρά την κατάληψή του από τις ρωσικές δυνάμεις και τους βομβαρδισμούς που σημειώθηκαν στη γύρω περιοχή. Σταμάτησε να λειτουργεί το φθινόπωρο του 2022.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κίεβο και Μόσχα έχουν αλληλοκατηγορηθεί επανειλημμένα ότι έχουν βομβαρδίσει την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.